Kostival v kuchyni aneb Recepty ověřující účinky kostivalu, 2. část

5. října 2016 v 21:09 | MUDr. Dorka D. |  Fytoterapie (bylinky), strava, homeopatie
V této části si povíme, jaké recepty se dají uvařit z kostivalu. Přeci nebudeme v konzumaci zaostávat za Švýcary! 1. část týkajících se účinků kostivalu najdete zde. Do 1. části jsem přesunula celou část TČM (kostival z pohledu tradiční čínské medicíny), hnojení kostivalem a psychické působení. Také jsem tam přidala 3 vlastní recepty na mast z kostivalu a jiných bylin, k jejichž vymyšlení mě vyburcovala Kitty Smějící se.



GURMÁNSKÉ TIPY A RECEPTY PRO ODVÁŽNÉ JAZÝČKY Z KOSTIVALU (na vlastní nebezpečí, já vás v 1. díle varovala! Mrkající):
Jemná chuť kostivalu se trochu podobá chuti okurek (vzpomeňte si na brutnák a německý název "okurková bylina" - kostival je s ním totiž příbuzný!). Listy kostivalu můžeme sklízet 3 - 5 x ročně, ale jen do konce srpna, protože pak už bychom rostlinu oslabovali a kostival by nemusel dobře přestát zimu!

Květní poupata se upravují jako zelenina, obzvlášť chutná jsou s květními pupeny pampelišky. Do rozpáleného oleje se zvoleným ostrým kořením vhodíme květní poupata kostivalu. Krátce opečeme, vyndáme a posolíme.

Zcela mladé lístky, ještě dávno před květem se mohou občas a v malém množství přidávat do špenátu nebo bramborové kaše. Pozor na záměnu! Mladé nerozkvetlé rostliny lze zaměnit s listy jedovatého náprstníku červeného (Digitalis purpurea)!

Vzrostlé listy kostivalu můžeme usmažit v těstíčku - zapéct v omeletovém těstíčku doporučovala již Maria Treben. Uvádí se, že listy po odkvětu obsahují méně toxických alkaloidů.

  • 3 středně velké kostivalové listy
  • 1 výhonek meduňky (nebo 1/4 bio citronu i s kůrou)
  • 1 l vody
Listy kostivalu pokrájíme spolu s meduňkou na drobno a přelijeme vodou. Necháme stát 2-3 hodiny, scedíme a můžeme pít. Tento nápoj je velmi osvěžující.

Pozn.: tempura je tradiční japonské jídlo ze smažené zeleniny nebo ryb
  • listy kostivalu
  • 80 g hladké mouky
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 ml ledové sycené minerálky
  • kostky ledu
Nejprve smísíme oba druhy mouky a sůl, přilíváme opatrně studenou minerálku s ledem a mícháme metlou (ne příliš, pár hrudek není na škodu). Rozpálíme si olej, listy kostivalu máčíme v těstíčku a ihned vkládáme do oleje. Podávat můžeme s rýží.

Ingredience na 1 porci:
  • 1-2 hrsti kostivalových listů
  • 1 vejce
  • 70 g mouky
  • na špičku nože prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička bramborového škrobu
  • 100 g vody
  • mletá paprika, bazalka, sůl a pepř podle chuti
Vejce, mouku, prášek do pečiva a bramborový škrob smícháme s vodou na hladké těstíčko. Přidáme koření dle naší chuti. Kostival namáčíme do těstíčka a pečeme na rozpáleném tuku na pánvi.

  • 100 g mouky (nejlépe špaldové)
  • 3 vejce
  • 30 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 250 ml mléka
  • 500 ml oleje (nejlépe arašídového)
  • 12 listů kostivalu
Listy kostivalu nejprve omyjeme a pečlivě osušíme (musí být opravdu suché, jinak nebude těstíčko držet; na dosušené lze použít i fén). Z mouky, vajec, cukru, soli a mléka vymícháme hladké těstíčko, co kterého namáčíme kostivalové listy a ihned vkládáme do rozpáleného oleje. Jako dip můžeme použít crème fraîche (je podobný zakysané smetaně) smíchaný s marmeládou nebo medem.

  • 1 vejce
  • 1 hrnek mouky
  • 1 hrnek mléka
  • pivo (jen trochu přilijeme)
  • sůl
  • plátky mozarelly
  • plátky šunky (nebo plátky žampionů)
Na každý kostivalový list položíme plátek mozarelly a šunky, přeložíme na polovinu (nebo přiložíme svrchu další list kostivalu) a propíchneme uprostřed párátkem, jehlou na špízy nebo v nouzi i špagetou tak, aby všechny vrstvy držely pohromadě (viz foto v originálním receptu).

Z vejce, mouky, mléka, piva a soli umícháme těstíčko a tyto plněné kostivalové listy v něm namáčíme. Smažíme na pánvi s trochou oleje. Servírovat pak můžeme s např. s bylinkovým tvarohem.

  • 24 kostivalových výhonků
  • 40 g másla
  • špetka cukru a soli
  • 1 kapka tabasco (classic)
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky mozarelly (nejlépe buvolí)
  • 12 listů bazalky
  • 400 ml zeleninového vývaru
Kostival vaříme se solí, máslem, cukrem a tabascem al dente, což trvá kolem 8 minut. Na pracovní ploše mezitím rozložíme plátky šunky, na které dáme kostival. Na každý plátek přidáme ještě 3 lístky bazalky. Pak závitky srolujeme, vložíme je do pečící formy a obložíme mozarellou. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a necháme 10 minut při 200°C zapéct v troubě.

Knedlíčky z kostivalu a krémová polévka z cukety (http://eatsmarter.de/rezepte/beinwellkloesschen):
Ingredience na knedlíčky:
  • 100 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 polévkové lžíce másla
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 50 g hladké celozrnné mouky
  • 2 menší vejce
  • 1 polévková lžíce nastrouhaného sýru ementálského typu
  • 1 hrst kostivalu (nebo brutnáku)
  • zeleninový vývar nebo osolená voda na vaření knedlíčků

Ingredience na cuketovou polévku:
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g cukety
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké pšeničné celozrnné pšeničné mouky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 50 g smetany
  • 50 ml bílého vína
  • 2 větvičky čerstvého oregana

Postup (kostivalové knedlíčky):
Vodu nebo zeleninový vývar, máslo, mořskou sůl a muškátový oříšek přivedeme k varu. Přidáme mouku a pomocí měchačky mícháme tak dlouho, až se na dně se začne tvořit bílý povlak a vznikat těsto.

Těsto necháme trochu vychladit a pak vmícháme vejce, sýr a na jemno posekaný kostival nebo brutnák. Dáme vařit osolenou vodu (nebo zeleninový vývar) a čajovou lžičkou z těsta odkrajujeme do vroucí vody malé knedlíčky, které necháme vařit asi 5 minut, vyndáme a necháme okapat.

Postup (krémová polévka z cukety):
Cibuli pokrájíme na kostičky a česnek rozdrtíme lisem. Cukety nakrájíme na jemné nudličky a přidáme k cibulce a česneku, které jsme si před tím lehce podusili na másle. Společně ještě krátce podusíme.

Pak zasypeme celozrnnou moukou, krátce opražíme a zalijeme zeleninovým vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 5 minut. Pak rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme smetanou, bílým vínem, mořskou solí, pepřem a na jemno posekaným oreganem. Podáváme s kostivalovými knedlíčky.

  • 450 g listů kostivalu
  • 175 g rýže
  • 225 g sýra
  • máslo
  • mléko
  • sůl a černý pepř
Sbíráme mladé kostivalové lístky, dokud jsou malé a svěže zelené (ty starší a tmavší chutnají totiž hořce!). K listům kostivalu po omytí přidáme trošku osolené vody a necháme je podusit podobně jako špenát do měkka. Rýži si uvaříme do měkka.

Do formy, kterou jsme si vymazali máslem, pak vkládáme střídavě kostival, rýži a sýr. Nakonec přijde vrstva rýže. Navrch dáme ještě vločky másla a přelijeme mlékem. Opepříme a necháme zapéct v troubě na 190°C.



Rozšiřující literatura:
H. Schilcher, S. Kammerer, T. Wegener: Leitfaden Phytotherapie
Maria Treben: Zdraví z boží lékárny
J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Dyonýz Dugas: 500 nejlepších receptů lidové medicíny
Bylinné recepty (Im-Market, České Budějovice 1991)
P. Váňa: Rady bylináře Pavla
S. G. Fleischhauer, J. Guthmann, R. Spiegelberger: Enzyklopädie: Essbare Wildpflazen
Mathioli: Herbář
I. und P. Schönfelder: Der Kosmos Heilpflanzenführer
J. Kresánek, J. Krejča: Atlas liečivých rastlín a lesných plodov, vydavatelství Osveta 1988
F. Ploberger: Das Große Buch der Westlichen Kräuter
Ulrike von Blarer Zalokar u. Peter von Blarer: Praxisbuch Westliche Heilkräuter und Chinesische Medizin
R. Traversier, K. Staudinger, S. Friedrich: TCM mit westlichen Pflanzen
 


Komentáře

1 Kitty Kitty | E-mail | Web | 5. října 2016 v 22:45 | Reagovat

Ano, vzrostlé listy kostivalu v těstíčku doporučuje i "Marie-diviznačka" :-P

2 Lydie Lydie | 6. října 2016 v 0:01 | Reagovat

[1]: Nojo - je to sice zajímavé, ale muž řekne "dělej, co dělej-maso z toho neuděláš"....
i když je zajímavé, že květy z černého bezu, smažené v těstíčku, mu docela chutnají. :-)

3 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 6. října 2016 v 0:03 | Reagovat

[1]: Srandistka opět perlí. :-D

4 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 6. října 2016 v 0:04 | Reagovat

[2]: V závitcích i cordon-bleu je šunka. Není to náhodou maso? ;-) :D

5 Kitty Kitty | E-mail | Web | 6. října 2016 v 0:27 | Reagovat

[2]: Maso z toho možná neuděláš (docela jistě ne), ale mohl by ocenit změnu jídelníčku. Pro jednou se snad svět nezboří, když dostane křupavý "řízek" uvnitř s kostivalovým listem... ;-)

6 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 6. října 2016 v 0:30 | Reagovat

[2]: Tak už jsme na tebe 2. :D

7 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 6. října 2016 v 9:43 | Reagovat

Tak to propíchnutí/spíchnutí špagetou, to mě dostalo.
Naprosto skvělý nápad.
Jenže já si teď nemůžu vzpomenout, co jsem to vařila a neměla čím propíchnout...

8 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 6. října 2016 v 12:24 | Reagovat

[7]: No, dobrý nápad to je, to jo, taky není z mé hlavy! :D

9 Iris Iris | E-mail | Web | 8. října 2016 v 12:28 | Reagovat

Líbí se mi na záhonu.

10 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 8. října 2016 v 12:29 | Reagovat

[9]: Na tvém? :-)

11 Iris Iris | E-mail | Web | 8. října 2016 v 14:58 | Reagovat

[10]: Zatím ne, ale tam kde je, tam se mi líbí :-)
Já moc bylinek nemám, musím na ně najít místo.

12 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 8. října 2016 v 15:32 | Reagovat

[11]: Kde je vůle, tam se i místo najde. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama