Hořčík v potravinách a stres, 1. část

14. září 2016 v 19:42 | MUDr. Dorka D. |  Vitamíny, minerály, stopové prvky (mikroprvky)
Hořčík/magnesium (Mg): denní doporučená dávka v ČR je 375 mg; nejlépe je podávat hořčík ve formě glycinátu (poměrně nevyzkoušená novinka, která má nejvyšší biologickou dostupnost v těle) nebo citrátu (levný a dobře snášený).

K čemu je v lidském těle vlastně hořčík? Máte křeče v lýtkách, často již po ránu? Jste často ve stresu a pod tlakem? Pracujete v hlučném prostředí? Užíváte tablety vápníku či železa, diuretika (odvodňující léky) nebo analgetika (léky proti bolesti)? Přestáváte kouřit? Pak máte zřejmě zvýšenou potřebu hořčíku a zde se dozvíte, na které potraviny se ve svém jídelníčku zaměřit.



Hlavním zdrojem hořčíku je rostlinná strava, konkrétně chlorofyl v ní obsažený, který v sobě váže ionty magnesia. V běžné stravě obsahuje hořčík hlavně pečivo, pivo, káva, mléko, minerální vody a brambory. Bohatým zdrojem hořčíku je (s výjimkou koření) kakao, luštěniny, ořechy a cereálie.

OBSAH HOŘČÍKU V POTRAVINÁCH ve 100 g jedlého podílu - TABULKA (hlavní zdroj: Nährwertrechner.de, další zdroje jsou uvedeny na konci článku).
salát portulák sušený: 1308 mg
spirulina v prášku: 920 mg(Spirulina sice váže těžké kovy v těle, sama je však často naváže již během růstu a je jimi kontaminována! Doporučuji pouze z kontrolovaných zdrojů).
mouka z bavlníkových semen, odtučněná: 716 mg (specielně šlechtěná, aby se dala vůbec jíst, je to zřejmě podobný případ, jako řepka)
mořská řasa "hijiki" sušená*(3): 620-639 mg
mořská řasa "wakame" sušená*(1): 620 mg
mořská řasa "kombu" sušená* (2): 510-715 mg
*Úřad pro potraviny ve Velké Británii FSA prověřoval kvalitu řas na trhu v roce 2004. U řasy "hijiki" byla zjištěna přítomnost anorganického arzenu, zatímco u řas typu "arame", "kombu", "nori" a "wakame" se arzen nenacházel. Reklamní tvrzení, že řasy ve znečištěném prostředí nerostou, tedy neobstojí. (http://www.bezpecnostpotravin.cz/vysoky-obsah-arzenu-v-morske-rase-hijiki.aspx#sthash.nB1tStAA.dpuf)
Sušená mořská řasa "kombu" není z hlediska složení vhodná, protože obsahuje příliš mnoho jódu, což může vyústit až v onemocnění štítné žlázy. Z tohoto pohledu se jeví jako nejvhodnější volba řasy arame a wakame.
pšeničné otruby: 590 mg
lebeda sušená: 582 mg
mouka z pekanových ořechů, odtučněná: 545 mg
mořská řasa "arame" sušená*(4): 510-530 mg
melounová semena: 515 mg. Proč je vlastně tolik lidí vyplivuje?! Abychom ze semen získali co nejvíc, je nejlepší je rozkousat. Lze je také na sucho opražit na pánvi. Rozdrcená, 5-10 minut povařená, melounová semena působí i na močové (ledvinové) kameny (urolitiáza / nefrolitiáza). Nejlépe je 2-3 šálky denně pít 2-3 dny (1-3 čajové lžičky rozdrcených semen na jeden šálek) a pak vložit 3-5 denní pauzu a postup opakovat. Kůra z melounu (zelená slupka se oloupe) a někdy i semena se doporučují také při žlučových (žlučníkových) kamenech (cholelitiáza / cholecystolitiáza). Kůru je možno i usušit a namlít a pak užívat 1 čajovou lžičku s vodou na lačno.
lněné semínko odtučněné: 496 mg
KAKAOVÝ PRÁŠEK SILNĚ ODTUČNĚNÝ: 483 mg
mouka z kešu ořechů odtučněná: 464 mg
šalvěj sušená: 430 mg
bazalka sušená: 422 mg
artyčok kardový sušený: 422 mg
kakaový prášek neodtučněný / kakaová masa: 414 mg
šťovík sušený: 409 mg
DÝŇOVÁ SEMÍNKA SYROVÁ: 402 mg
káva instantní prášek, v suchém stavu: 390 mg
brutnák sušený: 389 mg
fenykl semena čerstvá: 385 mg
saturejka sušená: 377 mg
arašídová mouka odtučněná: 370 mg
římský kmín: 370 mg
pasta ze slunečnicových semínek: 369 mg
slunečnicová semínka pražená solená: 359 mg
lněné semínko mleté: 356 mg; Za určitých okolností (zvl. namáčením nebo drcením) se uvolňuje kyanovodík! Max. 30g čerstvých/50g pečených semínek denně.
potočnice lékařská, sušená (řeřicha potoční): 354 mg
lněné semínko syrové: 350 mg
majoránka sušená: 350 mg
sezam syrový: 347 mg
estragon sušený: 347 mg
mouka ze slunečnicových semínek, odtučněná: 346 mg
slunečnicové semínko syrové, loupané: 336 mg
mák mletý: 336 mg
mák celý: 333 mg
koriandr plod sušený: 330 mg
papája sušená 321 mg
sezam pražený: 315 mg
instantní rozpustná káva bez kofeinu, v suchém stavu: 311 mg
chia semínka (5): 290-335 mg; vzhledem k jejich možným nežádoucím účinkům doporučuji jejich konzumaci nepřehánět (nadýmání a bolesti břicha, interakce s léky na cukrovku, vysoký tlak a Warfarinem; také lidé s nízkým tlakem a léčící se se žlučníkem nebo slinivkou by se jich měli vyvarovat), viz tento článek. Osobně mám pocit, že to NENÍ vhodná potravina pro většinu lidí. Trocha semínek ale nikomu rozhodně neuškodí.
slunečnicová semínka pražená: 305 mg
mandlová pasta: 300 mg
světlice barvířská semena syrová: 300 mg
hořčičné semínko: 300 mg
sojová bílkovina - koncentrát: 300 mg
sojová mouka odtučněná: 300 mg
mořská řasa nori sušená (6): 300-340 mg
slunečnicová semínka vařená: 296 mg
MANDLE PRAŽENÉ: 290 mg (mandle syrové: 218 mg)
lablab purpurový / dlouhatec, v suchém stavu: 283 mg
čaj ovocný v suchém stavu: 280 mg
čaj mátový v suchém stavu: 280 mg
pažitka sušená: 278 mg
kešu ořechy syrové: 270 mg
oregano sušené: 270 mg
amarant syrový: 266 mg (pro vařený v databázi chybí údaje)
celer list sušený: 261 mg
kapary: 260 mg
hřebíček: 260 mg
kopr semeno: 260 mg
jalovec bobule: 260 mg
kmín kořenný: 260 mg
pasta z ořechů kešu: 258 mg
kešu ořechy pražené solené: 252 mg
pšeničné klíčky: 250 mg
sojové boby pražené: 250 mg
sojová mouka plnotučná: 250 mg
"kinako", prášek z pražených sojových bobů: 250 mg
káva sladová v suchém stavu: 244 mg
mungo fazole čerstvé, v suchém stavu: 243 mg (tepelně upravené mungo v databázi bohužel chybí)
yuba (sušený produkt ze sojového mléka): 240 mg
sojové mléko v prášku: 239 mg
píniová semínka čerstvá: 235 mg
meruňková jádra: 234 mg; obsahují také jedovatý kyanovodík! Nepřehánějte to s konzumací!
sojová omáčka bílá: 231 mg
TEMPEH: 230 mg (je to sice sojový výrobek, ale alespoň fermentovaný, který lze s určitými výhradami doporučit).
kardamom: 230 mg
kvasnice pivovarské nebo pekařské kvasnice sušené: 230 mg
ČOKOLÁDA HOŘKÁ: 228 mg
mandlová pasta: 226 mg
mandlová mouka: 226 mg
mandle pečené: 220 mg
zelená káva v suchém stavu: 220 mg
rozmarýn sušený: 220 mg
tymián sušený: 220 mg
mandle syrové: 218 mg
mouka z faba fazolí / mouka z bobu obecného (koňského neboli vikev bob): 207 mg
mandle vařené: 203 mg
kopřiva sušená: 201 mg
káva zrnková v suchém stavu: 201 mg
skořice květ (Cassia): 200 mg
QUINOA syrová: 198 mg (quinoa vařená: 58 mg)
kurkuma prášek: 193 mg
lékořice: 193 mg
meduňka sušená: 192 mg
pískavice řecké seno: 191 mg
bob obecný koňský / faba fazole /vikev bob, v suchém stavu: 190 mg
paprika červená v prášku: 190 mg
petržel list sušený: 189 mg
curry: 187 mg
čaj zelený nebo černý čaj v suchém stavu: 184 mg
čaj maté v suchém stavu: 184 mg
arašídy pražené solené: 181 mg
arašídové máslo: 180 mg
pampeliška / smetanka lékařská: 179 mg
JÁHLY syrové: 170 mg (jáhly vařené: 56 mg)
praskavec / psofokarpus, zralý, v suchém stavu: 170 mg
anýz: 170 mg
pastinák sušený: 169 mg
kakaový prášek neodtučněný s cukrem: 168 mg
lísko-oříšková pasta: 167 mg
mouka z lískových oříšků: 167 mg
žampiony sušené: 167 mg
marantový škrob (často z Německa pod názvem Pfeilwurzelstärke): 165 mg
arašídová mouka: 165 mg
lískové ořechy pečené: 164 mg
maniokový škrob/ tapioka: 161 mg
arašídy syrové: 160 mg
para ořechy syrové: 160 mg
pistácie syrové: 160 mg
pór sušený: 159 mg
arašídová pasta: 158 mg
rýže natural: 157 mg
sojové kostky v suchém stavu: 157 mg
zelenina do polévky sušená, "Suppengrün" (mrkev, celer, petržel, pór): 157 mg
ječná mouka: 155 mg)
salát portulák čerstvý: 151 mg
jáhlová mouka: 150 mg
kerblík sušený: 150 mg
kakaový nápoj v prášku v suchém stavu: 150 mg
fazole "ledvina" zralé, v suchém stavu: 150 mg (pro vařené chybí v databázi údaj)
jemně hořká čokoláda: 149 mg
šípky sušené v suchém stavu: 148 mg
petržel kořenová sušená: 145 mg
marcipánová hmota: 143 mg
mrkev sušená: 142 mg
fazole "černé oko" sušené, v suchém stavu: 142 mg (čerstvé: 195 mg; vařené v databázi chybí)
bulgur pšeničný: 140 mg
šrot pšeničný (typ 1700): 140 mg
ořech pekanový syrový: 140 mg
fazole bílé, zralé: 140 mg
cukrová melasa: 140 mg
ovesné vločky: 139 mg
acerola sušená: 138 mg
celer řapíkatý sušený: 137 mg
špalda (celé zrno) syrová: 136 mg
bob obecný koňský / faba fazole /vikev bob
yam / yam sušený: 135 mg
lišky sušené: 135 mg
mouka z lablabu purpurového: 133 mg
mouka z červené čočky: 133 mg
mouka z vlašských ořechů: 132 mg
pasta z vlašských ořechů: 132 mg
pasta z kolových ořech: 132 mg
ovesná mouka: 131 mg
zelená špalda (Grünkern, celé zrno - špalda sklizená před dozráním): 130 mg
pohanka (celé zrno): 130 mg
vlašské ořechy syrové: 130 mg
pistácie pražené, solené: 130 mg
lablab purpurový / dlouhatec, zralý v suchém stavu: 130 mg
zázvor v prášku: 130 mg
nové koření: 130 mg
oves (celé zrno): 129 mg
čočka zralá, v suchém stavu: 129 mg (vařená: 46 mg)
pšenice (celé zrno): 128 mg
pšeničné vločky: 128 mg
celozrnné těstoviny chlazené: 126 mg
pšeničná celozrnná mouka: 124 mg
mouka z hrachu: 122 mg
žito (celé zrno): 120 mg
žitné vločky: 120 mg
kukuřice (celé zrno): 120 mg
celozrnné bezvaječné těstoviny: 120 mg
kopr sušený: 120 mg
kolové ořechy čerstvé: 120 mg
miso (sojový produkt): 120 mg
mléko sušené částečně odtučněné: 120 mg
syrovátka sušená: 120 mg
paprikové lusky sušené: 119 mg
CIZRNA sušená, v suchém stavu: 119 mg (čerstvá: 155 mg; cizrna čerstvá, vařená: 62 mg). Mimochodem, věděli jste, že pokud si dáte jakoukoliv luštěninu minimálně 1-2 x týdně, tak žádné nadýmání mít nebudete, protože podpoříte tvorbu potřebných trávicích enzymů?
makadamské oříšky pražené, solené: 117 mg
kokos strouhaný: 116 mg
hrách zralý v suchém stavu: 116 mg
žampiony sušené, tepelně upravené: 116 mg
hrách zelený v prášku: 115 mg
ječmen (celé zrno): 114 mg
ječný šrot: 114 mg
cibulový prášek (ze zimní cibule): 112 mg
krokant - mléčná čokoláda: 111 mg
žitné klíčky - vločky: 110 mg
banán sušený: 110 mg
cibule zimní, sušená: 110 mg
tofu: 110 mg
špaldová mouka: 109 mg
fazole "lima" sušené, v suchém stavu: 109 mg (čerstvé: 207 mg; vařené: 24 mg)
hrách zelený, sušený: 108 mg (vařený: 39 mg)
plnotučná hořčice: 100-110 mg
salát portulák čerstvý, tepelně upravený: 102 mg
sojové boby zralé, tepelně upravené: 101 mg
sojové mléko: 101 mg
kukuřičný šrot: 100 mg
tahini pasta ze syrového sezamu: 100 mg
slad: 100 mg
mléko plnotučné, sušené: 100 mg
kiwi sušené: 99 mg
václavky sušené: 96 mg
sněhové pusinky: 95 mg
výrobky z ryb, tepelně upravené: 95 mg
mléčná čokoláda s mandlemi: 94 mg
celozrnné pšeničné housky: 93 mg
BANÁNY: 36 mg (v 1 kg banánů je tedy téměř celá DDD)
vepřový steak chlazený, tepelně upravený: 57 mg
sýr tvrdý plnotučný (30 g tuku/100 g): 43 mg
sýr tavený tučný (30,4 g tuku/100 g): 42 mg
chleba pšenično-žitný (německý) s droždím: 38 mg
kuřecí maso s kůží chlazené tepelně upravené: 31 mg
sýr tavený polotučný (12 g tuku/100 g): 30 mg
husa chlazená s kůží, tepelně upravená: 27 mg
krůtí maso s kůží tepelně upravené: 26 mg
kachna chlazená s kůží, tepelně upravená: 25 mg
šunkový salám: 25 mg
hovězí steak chlazený, tepelně upravený: 22 mg
housky z pšeničné mouky: 21 mg (x !celozrnné 93 mg!)
pšeničná mouka: 20 mg (x !celozrnná: 124 mg!)
brambory loupané tepelně upravené: 18 mg
pomerančová šťáva z čerstvých pomerančů: 15 mg
jogurt plnotučný (3,8 g tuku): 12 mg
rýže parboiled vařená: 11 mg (v suchém stavu: 28 mg)
tvaroh polotučný (4,4 g tuku/100 g): 11 mg
tvaroh se sníženým obsahem tuku (0,2 g tuku/100 g): 11 mg
tvaroh tučný (10,3 g tuku/100 g): 10 mg
vejce čerstvé, tepelně upravené: 10 mg
pivo: 10 mg (v 1l už je to ale 100 mg!)
smetana 30%: 9 mg
máslo: 3 mg

Hořčík ve vodě

V oblastech, kde je tvrdá voda, se pitím obyčejné vody dostane do těla nezanedbatelné množství hořčíku a vápníku. Proto jsou minerálky významným zdrojem hořčíku. Navíc, biologická dostupnost hořčíku z vody činí min. 50% a společně s jídlem se jeho dostupnost ještě zvýší. Minerální voda Magnesia: 170 mg/l hořčíku (vápník: 37,4 mg/l, sodík: 6,17 mg/l). V Magnesii sice není zachován ideální poměr vápníku a hořčíku, ale obsah sodíku je nízký, a proto lze tuto minerálku doporučit k OBČASNÉMU (!!!) pití. Hůře dostupný Rudolfův pramen z Mariánských lázní je z hlediska poměru vápníku a hořčíku ideální, protože obsahuje 122 mg hořčíku a 233 mg, tj. dvojnásobný poměr vápníku k hořčíku (draslík: 9,94 mg/l a sodík: 80 mg/l). Nevýhodou Rudolfova pramene je podstatně vyšší obsah sodíku.

Lidé z oblastí, kde je tvrdá voda s vysokým obsahem vápníku a hořčíku, vykazují snížený výskyt srdečních onemocnění. Je-li hladina hořčíku nízká, stěny cév mají tendenci se stahovat (vzniká vlastně taková malá "mini-křeč", protože i ve stěnách cév je hladká svalovina) a to pak může vést k vysokému krevnímu tlaku. Také těhotné a osoby trpící na migrény nebo astma mají zvýšenou potřebu hořčíku.

Biologická dostupnost hořčíku aneb Kolik hořčíku skutečně v těle doputuje tam, kam má

Je-li hořčík přijímán ze živočišných potravin, jeho využitelnost je poměrně vysoká a pohybuje se kolem 50%. Nižší je z rostlin, protože kyselina fytová a vláknina v nich obsažená brání střevní resorpci (vstřebání). Procento vstřebávání ve střevě se řídí množstvím hořčíku v potravě, pohybuje se kolem 40-50%. Čím je strava na hořčík chudší, tím víc se ho ve střevech vstřebá. Vstřebávání ve střevě proto kolísá od 25 do 75% (v průměru mezi 35 až 55%).

2. část o příznacích nedostatku hořčíku a vhodných potravinových doplňcích je zde.

Další zdroje číselných hodnot:

Rozšiřující literatura pro 1. a 2. díl:
Ledvina, Stoklasová, Cerman: Biochemie pro studující medicíny, Karolinum 2009
Herfurth, Lenze: Ganzheitliche Ernährungsberatung, Books on Demand 2014
Fachbuchverlag, 2002
Ellie Whitney, Sharon Rady Rolfes: Understanding Nutrition, 11. vyd., 2007
Jiří Janča: Co nám chybí
William F. Ganong: Přehled lékařské fyziologie
Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek, Reader´s Digest 2001
http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/voda/pdf/Kozisek_atestacni_prace_2008.pdf
Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study (2003)
http://www.orthoknowledge.eu/magnesium/
https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/daz-az/2008/daz-36-2008/magnesium-und-mg-verbindungen-in-supplementen
https://www.zentrum-der-gesundheit.de/die-besten-magnesiumpraeparate-ia.html (srpen 2016)
http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/types-of-magnesium/ (říjen 2010)
http://www.naturalnews.com/046401_magnesium_dietary_supplements_nutrient_absorption.html (srpen 2014)
Příbalové letáky:
1. http://www.najdi-lekarnu.cz/lek/Magnerot-por-tbl-nob-20x500mg-20-bli
2. https://pribalovy-letak.info/magnesii-lactici-0-5-tbl-medicamenta
3. www.sukl.cz/download/spc/SPC121424.doc
http://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2007/03/09.pdf
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
http://is.muni.cz/th/213994/lf_b/Horcik_a_jeho_vyznam_ve_vyzive.pdf
http://is.muni.cz/th/72373/lf_m/diplomka-Prazakova.pdf
http://chi.cz/vitaminy-mineraly/horcik
https://www.dtest.cz/ecka/495/e-1413-fosforecnan-zesitovaneho-fosforecnanu-skrobu?pdf=1&section=2
http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92406.aspx
http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek
http://www.ledviny.cz/clanky/pozor-na-fosfaty-jako-aditiva-v-potravinach
http://www.aktin.cz/clanek/1110-mineralni-latky-chelaty
http://www.magnesium-ratgeber.de/magnesium-einnahme/magnesium-praeparate-wirkstoffe/
http://www.tvojlekarnik.sk/liecba/telo/vitaminy-a-mineraly/ako-si-spravne-vybrat-horcik/
http://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=29065
http://saveourbones.com/what-you-should-and-shouldnt-do-to-get-maximum-magnesium-bioavailability/
http://www.me-cfs.cz/view.php?cisloclanku=2012081501
 


Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 14. září 2016 v 21:52 | Reagovat

Jejda, než se dočtu na konec, přemýšlím, co bych si měla  vybrat s ohledem na ten můj warfarin. Na kontrolu kromě obvodní lékařky 19.9. jdu až na ultrazvuk a hematologii až 24. října, takže jedště určitě budu užívat dkle pokynů lékařky. Manžel má tablety hořčíku, ani nevím, jestli je ještě bere, ale on toho bere víc než já. Už nic dalšího nechci brát, aby se to netlouklo .

2 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 14. září 2016 v 22:03 | Reagovat

[1]: Vždyť přece na Warfarin nemusíš brát moc ohledy, dieta už se dnes neuznává. A pokud se ti změní hodnoty INR a Quicka, tak ti to zas tvoje Dr. upraví. :-)

Jinak kakao je z hlediska vitaminu K v pohodě. :-)

3 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 14. září 2016 v 22:16 | Reagovat

[2]: Však já si je dělám. Do dortových oplatků dávám slabou vrstvu krému z másla, sušeného mléka, kakaového prášku a cukru.Slepuji vždy jen 3 oplatky. Je to málo sladké, hodně kakaové a jako mls to stačí. Zeleninu a ovoce jím sice omezeně, ale pravidelně, porcičku denně.

4 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 14. září 2016 v 22:22 | Reagovat

[3]: Já si zas dělám kakaovou polevu místo čokolády (někdy s rumem): trošku másla, hodně kakaa a cukr (občas přidám i smetanu). :D

5 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. září 2016 v 23:14 | Reagovat

Chia semínka - zde jsem se zarazila, hned zítra budu volat známé. Semínka zřejmě konzumuje nad míru a tím budou vysvětleny její zdravotní problémy. :-(  :-)

6 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 14. září 2016 v 23:19 | Reagovat

[5]: Milá Maruško, ona je to s těmi chia semínky taková hloupá móda teď... Lidi se s nima mnohdy cpou, jak protržení (a myslí si, jak si tím zlepšují zdraví...). :-)

7 Otavínka Otavínka | Web | 15. září 2016 v 1:54 | Reagovat

Díky za velice zajímavý článek, který vysvětluje mnohé problémy. Jinak se to ani nikde člověk nedozví. Taky mám nyní problémy s warfarinem, protože musím papat antibiotika, z kterých je mi zle, ale snad to vydržím. Ta, která snáším se s warfarinem nesnáším. Jinak miluji melouny, ale obávám se oněch zrníček, protože pan doktor na interně říkal, že bych ho neměla jíst, aby zrníčka nezpůsobila zvýšenou tvorbu kamenů na žlučník.

8 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 15. září 2016 v 12:16 | Reagovat

[7]: Tak ti nevím, Otavínko. Nikdy jsem to neslyšela, naopak: močové (a někdy se uvádí i žlučové) kameny by měla semena, ale i samotný meloun, naopak odstraňovat! A teď jsem to zkusmo zadala do Google v němčině a angličtině - a nic (všude se jen píše o pozitivních účincích právě na močové a žlučové kameny). Podívám se na to ještě večer, ale vypadá to, že to je nějaký omyl... Tak jsi mě alespoň přivedla na nápad dopsat tahle pozitiva do článku. :-)

Ať brzy dobereš ATB a jsi zdravá! :-)

9 Meduňka Meduňka | Web | 16. září 2016 v 21:38 | Reagovat

Jé, a já si chia sypu skoro do všeho a pak se divím :D
A dopr... Magnésku piju furt!
A díky za tenhle článek, přesně tyhle informace jsem zrovna potřebovala! ;-)

10 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 16. září 2016 v 21:40 | Reagovat

[9]: To je tak hezky napsaný, že (ač naznačuješ jisté obtíže), se musím smát! :D Hezký večer, Meduňko. :-)

11 Hanako Hanako | 17. září 2016 v 20:57 | Reagovat

Nadbytek hořčíku pěkně prohání, je v Šaratici, i větší množství Magnesie má na citlivé osoby stejný účinek. Četla jsem doporučení, abychom melounová semínka příliš neodstraňovali, mají bránit průjmu po požití melounu. Zdroj už nevím. :-)

12 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 17. září 2016 v 21:02 | Reagovat

[11]: Milá Hanako, ono v Šaratici je toho víc. Jako příprava třeba na vylučovací urografii excelentní. :D

Já melounový semínka odjakživa jedla (i když je tedy většinou moc nekoušu). :-)

13 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 18. září 2016 v 11:03 | Reagovat

Beru články jeden po druhém z e-mailu a tak narazím na první až po druhém. :D Ale to nevadí, dají se klidně přehodit, jen bych se asi v komentáři neptala jaké bylinky. Ten meloun mne také překvapil. Já jsem semínka nevyplivovala, normálně jsem je jedla s melounem.  Vybírala jsem je až letos z melounu vypěstovaného na mé zahrádce a to jen pro další setí příští rok.
Jak tak pročítám tyhle stránky, jsem stále více přesvědčená, že nepotřebujeme farmaceutický průmysl. Ale je to pro nás asi pohodlnější. To množství bylinek si pamatovat i s jejich účinky, to je na bednu. :-)

14 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 18. září 2016 v 12:21 | Reagovat

Meruňková jádra. Jako dítě jsem se po nic mohl utlouct...

15 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 18. září 2016 v 14:53 | Reagovat

[13]: Ta teď jsi bacila hřebíka po hlavičce, že farmaceutický průmysl je pro mnoho lidí včetně lékařů pohodlnějši.

16 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 18. září 2016 v 14:54 | Reagovat

[14]: Počkej, jako fakt? No vidíš - a přežil jsi i s HCN. ;-) :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama