Vejce a cholesterol aneb Cholesterolová dieta jinak, 3. část

18. srpna 2016 v 1:43 | MUDr. Dorka D. |  Fytoterapie (bylinky), strava, homeopatie
Není čas změnit názor na vejce? Opravdu zvyšují tolik hladinu cholesterolu, jak se stále ještě mnohde tvrdí?


JAKÝM POTRAVINÁM SE VYHNOUT PŘI VYSOKÉM CHOLESTEROLU:

Patří sem známé potraviny, které z hlediska čínské medicíny způsobují zvýšenou tvorbu vlhkosti a hlenu neboli "zanášení trubek" v těle: vepřové maso, (včetně sádla, slaniny, párků, trvanlivých salámů a paštik), vnitřnosti, mléčné výrobky včetně sušeného mléka a sušené smetany (zejm. máslo, smetana, tvrdé i tavené sýry - zejm. parmezán), kokosový olej (jen o malinko lepší jsou palmový olej a palmojádrový tuk) a sladkosti. Také veškeré smažení a fritování je v tomto případě zcela nevhodné!

Vejce: jíst či nejíst? Toť otázka!

Vaječný žloutek obsahuje kromě cholesterolu i 8-10% lecitinu, který hladinu cholesterolu naopak snižuje. Řada studií prokázala, že 1-2 vejce denně hladinu cholesterolu zásadně neovlivňuje. Pokud jich člověk sní více, dochází sice ke zvýšení "zlého" LDL cholesterolu, zároveň se však zvyšuje i HDL ("hodný") cholesterol. Vejce jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitaminů rozpustných v tucích, vitaminů skupiny B, esenciálních aminokyselin (tělo je neumí vyrobit). Nezanedbatelný je i nízký obsah nasycených mastných kyselin. Nezapomínejme na to, že vaječný žloutek je obsažen i v dětských piškotech!

K vejcím bych měla ještě jednu důležitou poznámku: existují i názory (např. Roman Kindl to uvádí ve svých knihách), že u zvýšeného cholesterolu by se vejce (i jiné, "zakázané") potraviny naopak měly tak zhruba měsíc jíst více. Já sama si myslím, že pokud máte neodolatelnou chuť na vejce, tak něco z nich potřebujete. Nechci paušalizovat, že každý člověk s vysokým cholesterolem se musí cpát 1 měsíc vejci, chutě nás však většinou neklamou (pokud nevyžadují denně např. fialovou čokoládu známé značky Mrkající).

NEDOPORUČUJI JÍST PŘÍLIŠ ČASTO:

Soja a sojové výrobky (Glycine max) aneb Geneticky modifikovaná může být soja i rýže!

U sojových bobů je určitá ambivalence: na jedné straně snižují cholesterol, na straně druhé zároveň podporují tvorbu hlenu! U tofu je dokonce psáno, že by se mělo jíst jen 2x týdně! Soja včetně sojového oleje může mít díky fytoestrogenům, látkám podobným hormonům, u mužů vliv na zhoršenou kvalitu spermatu a výjimečně i feminizační účinky. Genistein obsažený v soje způsobuje problémy u žen, které si přejí otěhotnět. Soja obsahuje i tzv. goitrogeny, látky, co potlačují činnost štítné žlázy a fytáty, látky omezující biologickou dostupnost např. vápníku, hořčíku, železa či zinku. Proto bych byla opatrná u VŠECH sojových výrobků. Navíc je zde známé riziko geneticky modifikované soji, viz níže. Je třeba zmínit, že obsah těchto nežádoucích látek se snižuje u všech fermentovaných výrobků (např. tempeh, natto, miso a tamari). Pozitivní účinky však může mít soja u žen v klimakteriu. Uvádí se také, že snižuje riziko rakoviny prostaty a některých typů rakoviny prsu.

Na vysoký cholesterol se doporučuje zejména tempeh, sojové boby, sojové mléko a sojový olej (tepelně neupravovaný).

Na druhé straně, většina zmíněných negativních účinků byla některými studiemi vyvrácena (otázka je ale, KDO všechno má zájem na tom, aby se soja dobře prodávala). Doporučila bych snad jen tamari omáčku, jako zdravější variantu sojové omáčky, protože se jí nesní mnoho, nebo tempeh. Je třeba ještě zmínit natto, fermentovaný sýr, co sice značně zapáchá, ale je to nejbohatší zdroj vitaminu K2.

Krátká vsuvka aneb Geneticky modifikované (GM) potraviny

V GM verzi obsahuje vlastně každá rostlina postřik uvnitř rostlinných pletiv, a proto je odolná proti škůdcům. Ve výzkumu sponzorovaném italskou vládou vykazovaly myši krmené GMO kukuřicí Monsanto celou řadu imunologických odchylek. Ano, nejsme myši, ale opravdu jsou geneticky modifikované potraviny tak neškodné, jak se tvrdí? Já tedy nepotřebuju přikusovat k jídlu ještě postřik. Šlápnul vedle

Teoreticky musí být všechny geneticky modifikované potraviny označeny

V EU sice musí být všechny geneticky modifikované potraviny označeny, ale to stejně nebrání podvodům, jak dokazují výzkumy SZÚ (Státní zdravotní ústav). Genetická modifikace rýže byla pro mě až do nedávna novinkou. Zde se uvádí, že maximální záchyt geneticky modifikované rýže byl v letech 2011 a 2012, viz graf! Takže si nervěte vlasy, rýže je snědena. Překvapený

Zákaz GM potravin neplatí pro krmiva

Pokud si nekoupíme geneticky modifikovanou rýži (která zatím snad stále ještě není schválená), kukuřici nebo soju (např. jako sojový proteinový izolát v mnoha polotovarech), tak ještě nemáme vyhráno: podle Evropského sdružení výrobců krmiv je totiž až 85 % krmných směsí v EU označeno jako geneticky modifikovaný (GM) materiál! Že existují studie prokazující přechod těchto toxinů z potravy do krve (dokonce i přes pupečník do krve plodu), asi nemusím dodávat. Jde např. o Bt toxin z GM kukuřice: Ten byl nalezen v krvi u 93% těhotných žen (a také v pupeční krvi jejich plodů), vyskytl se i u 67% žen, které nebyly gravidní.


S VÝHRADAMI LZE KONZUMOVAT:

Mořské řasy

Nori, arame, wakame, hijiki a zvláště kombu mají nadbytek jódu. Snížit jeho množství lze několikerým namáčením ve vodě. Pacienti s hypertyreózou (zvýšená činnost štítné žlázy) nebo zánětem štítné žlázy (v počátečním stadiu bývá s nadměrnou činností štítné žlázy také spojen), tedy řasy vynechají! Zvláště řasa kombu obsahuje hodně jódu. Všechny uvedené řasy snižují hladinu cholesterolu. Také je třeba myslet na to, že řasy jsou ochlazující a lidem s chladem tedy neudělají dobře, protože je ještě více zchladí! U nedostatku YANG (chlad) je třeba řasy kombinovat se zahřívajícími bylinami.

U řasy hijiki byla zjištěna přítomnost anorganického arzenu, zatímco u řas typu arame, kombu, nori a wakame se arzen nenacházel. Z tohoto pohledu se jeví jako nejvhodnější arame, wakame a nori (ta má nejméně vápníku).

OLEJE

Oleje by měly nahradit část živočišných tuků. Při výskytu tzv. hlenu a vlhkosti v těle je třeba u olejů určitá opatrnost. V rozumném množství bych však zmíněné oleje doporučila. Zmíněné oleje jsou až na uvedené výjimky vhodné pouze pro studenou kuchyni! K tepelné úpravě se hodí pouze olivový olej a sezamový olej. Nutné je ale pomyslet na to, že tepelnou úpravou se v olejích vždy ZTRÁCÍ LÉČIVÉ ÚČINKY!

Olivový olej

Kromě účinků na cholesterol, obstipaci (zácpu), vysoký krevní tlak a aterosklerózu (tím se od ostatních olejů liší) má olivový olej využití i v kosmetice. Olivový olej působí jako cholagogum, tj. zvyšuje vylučování žluče. Dá se využít i u střevních kolik. U myší výrazně snižoval zánětlivé parametry při střevních zánětech. Olivový olej vykazuje i slabé antibiotické účinky.

Extra panenský olivový olej (za studena lisovaný) obsahuje 56-83% olejové kyseliny (mononenasycená mastná kyselina), 8-20% palmitové kyseliny, 4-20% linolové kyseliny, lecitin, beta-sitosterol, delta-7-stigmasterol, delta-5-avenasterol, campesterol ad., vitamin E, D, beta-karoten, vitamin B1, B2 a také draslík, vápník, hořčík a zinek.


Lněný olej má z rostlinných olejů vůbec nejvyšší podíl omega-3 mastných kyselin (až 50%). Působí protizánětlivě. Krom snižování hladiny cholesterolu se uplatní se svými zvlhčujícími účinky ve střevech při obstipaci (zácpa), zánětu žaludku a střev nebo při žaludečních a dvanáctníkových vředech. Lněný olej velice snadno zoxiduje a NENÍ VHODNÝ tedy vůbec vhodný pro tepelnou úpravu! Žluklý lněný olej je dokonce zdraví škodlivý! V těhotenství může zvýšit riziko předčasného porodu!

Dýňový olej

Kromě snižování hladiny cholesterolu a antioxidačních účinků působí také diureticky, protizánětlivě a zvlhčuje stolici, čehož využijeme při obstipaci (zácpa). Jeho účinky na problémy spojené se zvětšenou prostatou jsou také dostatečně známy. Při zahřátí snadno oxiduje,proto se absolutně NEHODÍ k tepelné úpravě. Z dýně Cucurbita pepo var. styriaca se ve Štýrsku vyrábí speciální dýňový olej, který se liší: semena této dýně totiž díky vyšlechtění zhruba před 100 lety postrádají tvrdou slupku. Semena jsou kryta jen slabou stříbrnou "kůžičkou" a měkčí konzistence umožňuje lepší lisování.

Olej z kukuřičných klíčků

Kromě snižování vysoké hladiny cholesterolu a ovlivnění hypertenze (vysoký krevní tlak) působí olej z kukuřičných klíčků i na neurastenii (nervová slabost). Také jej lze výborně využít zevně při striích nebo suché kůži.

Obsahuje 12% nasycených mastných kyselin, 20% olejové kyseliny, 55% linolové kyseliny, < 1% linolenové kyseliny a vitamin E.

Sezamový olej

Sezamový olej nepodléhá snadno oxidaci (žluknutí) a hodí se k tepelné úpravě. Dokonce při ohřátí vzniká na rozdíl od jiných olejů minimum škodlivin. Tento olej bohužel rychle ztrácí svoje aroma. Při zácpě stačí 3-4 polévkové lžíce na lačno.

Sezamový olej obsahuje 35 až 50%olejové kyseliny, 35 až 50% linolové kyseliny, 0-2% linolenové kyseliny, 7-12% kyseliny palmitové, 3-6% kyseliny stearové, fytoestrogeny (lignany 0,8 až 1,7% a sezamin, sezamolin a sezamol), beta-sitosterol, campesterol.

Světlicový olej

Vysoký obsah linolové kyseliny vede i k tomu, že světlicový olej snadno zoxiduje (žlukne). Z tohoto důvodu se NEHODÍ k tepelné úpravě. Existují však odrůdy s 85% mononenasycených kyselin (kyselina olejová, tzv. high oleic) a ty se pak podobají ve svých účincích olivovému oleji a mohou používat k tepelné úpravě. Sem patří např. tento produkt firmy Sanct Bernhardt Kräuterhaus.

Světlicový olej obsahuje 5-10% nasycených mastných kyselin, 10-20% mononenasycených mastných kyselin, 75-80% linolové kyseliny (omega-6) a vitamin E.

U chronických degenerativních onemocnění pohybového aparátu (např. artróza), u chronických střevních onemocnění (např. Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida) nebo nervového systému (roztroušená skleróza) může vysoký obsah linolové kyseliny zhoršit probíhající zánět a degeneraci. Je kontraindikován i v těhotenství!

U tohoto oleje bych se ještě zastavila: sice je tu množství červené barvy, a tudíž negativních účinků. Podle mého názoru ale některým pacientům jeho užívání může velmi prospět: květ světlice má například krev čistící účinky.

Slunečnicový olej

Uplatní se kromě vysokého cholesterolu a krevního tlaku i u neurastenie (nervové slabosti), zhoršeném vylučování žluče ze žlučníku nebo diabetu (cukrovka). Slunečnicový olej patří mezi oleje s převahou omega-6 mastných kyselin, kterých máme většinou nadbytek a které podporují záněty!

Slunečnicový olej obsahuje 50-70 % linolové kyseliny (omega-6), 0,5% linolenové kyseliny, 26 - 40 % mononenasycených mastných kyselin, 8% nasycených mastných kyselin, lecitin, vitamin E, fytosteroly, fytostanoly.

Sojový olej

Sojový olej obsahuje převážně omega-6 mastné kyseliny, tudíž opět může podporovat záněty v těle. Kromě ovlivnění hladiny cholesterolu a vysokého krevního tlaku má i vliv na neurastenii (nervovou slabost) a obstipaci (zácpa). Další účinky, viz soja.

Sojový olej obsahuje 50-60% linolové kyseliny (omega-6), 5-10% linolenové kyseliny, 10-15% stearové a palmitové kyseliny, 20-30% olejové kyseliny, lecitin (2-4%), fosfatidylserin, karoten, vitamin E a fytosteroly.


Vyrábí se z rýžových otrub a snižuje hladinu celkového i "zlého" LDL cholesterolu.

TABULKA vhodných potravin je zde. Ve 2. části bude o potravinách, které snižují hladinu cholesterolu, pojednáno více (stručně jsou uvedeny v tabulce). Fialová barva značí, že potravina snižuje hladinu cholesterolu, okrová barva označuje vliv na aterosklerózu.

2. část najde zde.


Rozšiřující literatura:
Ulrike von Blarer Zalokar u. Peter von Blarer: Praxisbuch Nahrungsmittel und Chinesische Medizin, Bacopa 2009
Jörg Kastner: Propädeutik der Chinesischen Diätetik, Hippokrates Verlag, 2. Auflage, 2003
Ute Engelhardt Carl-Hermann Hempen: Chinesissche Dätetik, Elsevier GmbH, Urban & Fischer Verlag, 3. Auflage, 2006Stefan Englert: Checkliste Chinesische Diätetik, Karl Haug Verlag, 2011
George D. Pamplona-Roger: Encyklopedie léčivých potravin, 2009
Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.: Doba jedová, Triton 2011
J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
 


Komentáře

1 klavesnicetuka klavesnicetuka | Web | 18. srpna 2016 v 9:24 | Reagovat

zajímavý článek:-)
aneb všeho moc škodí...

2 Fredy Fredy | Web | 18. srpna 2016 v 10:40 | Reagovat

zajímavé :-)

3 Čerf Čerf | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 11:58 | Reagovat

Vejce mám vysloveně rád a připravuji si je často v různých úpravách. Tak mi nezbývá než věřit, že jejich zlé součásti nebudou shodou okolností dominovat nad těmi hodnými :-).

4 Hanako Hanako | 18. srpna 2016 v 15:13 | Reagovat

A co český řepkový olej zbavený škodlivé kyseliny erukové? Někteří autoři jej doporučují místo olivového oleje,který má výraznou chuť, která není každému příjemná. :-)

5 Lydie Lydie | 18. srpna 2016 v 17:01 | Reagovat

[3]:Jasně - to je i můj případ. Víš, co se říká, že víra Tvá Tě uzdravila....také věřím, že hodných součástí je víc. :-)

6 Lydie Lydie | 18. srpna 2016 v 17:39 | Reagovat

[4]:To by mě také zajímalo.Mě připadá, že píšou každou chvíli jinak.Víš jak se zatracovalo sádlo i máslo.Te´d se píše zase jinak./Mimochodem na krajících chleba se sádlem nebo se škvarkama jsme vyrostli. Ve škole nebyla jídelna.V poledne děti chodily na oběd domů. My ne-bydleli jsme na samotě dost daleko od vesnice-v poledne bychom to nestihli./Odpolední vyučování bylo 4 krát týdně-mimo středy a soboty.To bylo jen dopolední./ Tak nám maminka mazala krajíce chleba se sádlem atd....Všechno bylo v "BIO kvalitě"..chleba doma pečený z mouky z našeho žita-semletého v mlýně ve vesnici- prasátko doma vykrmené i poražené - jóóó -taková domácí zabíjačka...../už mě tečou sliny/ :-)  :-)  :-)

7 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 20:46 | Reagovat

[1]: Díky. :-) Ano, přesně tak: všeho moc škodí, zlatá střední cesta. :-)

8 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 20:51 | Reagovat

[2]: Milý Fredy, nechci ti křivdit, ale co takhle nějaký "opravdový" komentář? Velký bratr tě vidí ;-)

9 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 20:57 | Reagovat

[3]: Když je máš vysloveně rád, tak ti to vejce určitě oplatí a budou na tebe hodné! :-)

10 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 21:01 | Reagovat

[4]: Na vysoký cholesterol (jehož se tento článek hlavně týkal) normální řepkový olej působí o něco méně, předpokládám, že u tohoto šlechtěného oleje to bude podobné. Ale v knihách o tomto psáno není. Pokusím se to přes víkend vygooglit na německých stránkách, protože by mě to samotnou zajímalo. :-)

11 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 21:06 | Reagovat

[6]: Já myslím, že ÚPLNĚ ZATRACOVAT máslo a sádlo není dobře. Omezit (v případě určitých zdravotních problémů) ano, ale ne ho nahrazovat těmi UMĚLÝMI náhražkami. Ty tělu určitě škodí víc!

Smysl tohohle článku byl, že vejce v rozumné určitě míře ano. Navíc to není nová informace, minimálně od roku 1999 se tohle ví. A říká to i selský rozum. ;-)

12 Kitty Kitty | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 21:49 | Reagovat

Vajíčka máme naše, ale od jisté doby pod vlivem výživových informací je skoro nejíme. Jen občas do jídla nebo do táče na plech. Zato jsou nám vzácnější. A co je vzácné, chutná nejlíp :-)

13 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 21:55 | Reagovat

[12]: Milá Kitty, u tebe to beru (vzhledem k tomu, co vím o tvém zdraví), jako dobrou zprávu. :-) To, co píšu na webu, nevystihuje individuální zdravotní stav jednotlivce.

14 Čerf Čerf | E-mail | Web | 19. srpna 2016 v 12:14 | Reagovat

[2]: Zajímavý komentář :-)

15 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 19. srpna 2016 v 19:03 | Reagovat

[14]: A jakou má hloubku. ;-)

16 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 20. srpna 2016 v 21:26 | Reagovat

Mám ráda vejce v jakékoliv úpravě, sádlo, máslo, ale všeho jen trochu. Umělé tuky ráda nemám, muž preferuje Floru před máslem, ale to si raději sním krajíček chleba suchý, příp. potřený medem ráno a odpoledne slabě sádlem. Mayslím, že na co má člověk vyloženě chuť, to tělu neškodí. ;-)

17 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 20. srpna 2016 v 21:30 | Reagovat

[16]: Milá Růženko, záleží, JAKÉ tvoje chutě jsou. Já byla léta závislá na čokoládě a v množství min. 100 g denně to bylo pro tělo zvěrstvo... A chuť jsem na to měla - strašnou ;-) :D

18 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 20. srpna 2016 v 23:45 | Reagovat

[17]:Tak celou čokoládu bych do sebe nedostala. Sladké mám v nějaké podobě ráda, ale nepřeháním to, proto už nepeču ani buchty a pod. ;-)

19 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 20. srpna 2016 v 23:49 | Reagovat

[18]: Já na tom jen chci ukázat, že ani chuti se mnohdy nedá věřit. ;-) U mně to byla čokoláda, u jiného to může třeba být tučné maso nebo sádlo (moje babička). Pokud se to pojídá (byť ve zdánlivě malých dávkách) několikrát do týdne, tak asi nemusím vysvětlovat, co to v těle provede.

20 Latryna Latryna | 21. srpna 2016 v 6:46 | Reagovat

Nuž, vajíčka mám rada ale jem ich len vtedy keď mám na ne extra chuť. A sója? Eee, ani omylom, nechutí mi. Som ale toho názoru, že jesť sa má všetko čo človeku chutí ale s mierou, nájsť si tú "zlatú strednú cestu". ;-)  :-)

21 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 8:59 | Reagovat

[20]: Přesně tak, jíst s Mírou a ne s Martinem. ;-) :D

22 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 15:55 | Reagovat

[4]:

[6]:
Dnes vydám na vaše otázky odpověď ve článku. A už teď mohu říci, že řepkový olej prohrává na celé čáře. Hlavně kvůli obsahu trans-mastných kyselin, ne kvůli kyselině erukové (řepka s jejím sníženým obsahem se ostatně šlechtí již od roku 1975).

Jinak, ti "odborníci", kteří řepkový olej doporučují, jsou spíš z řad pěstitelů řepky. Já nikdy řepkový olej nekupovala. Neměla jsem z něho nikdy dobrý pocit. ;-)

23 Meduňka Meduňka | Web | 21. srpna 2016 v 20:04 | Reagovat

Vejce ani moc nemusím, ale sojovými výrobky se cpu pořád, bez sojového mléka se prostě neobejdu :-D, a bez sojové majonézy, smetany, tofu a párečků... :-D

24 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 20:06 | Reagovat

[23]: Tak teď už aspoň víš, co tě čeká. ;-) :-D

25 Latryna Latryna | 26. srpna 2016 v 10:51 | Reagovat

Repkový olej? Ani omylom. Na varenie používam výlučne bravčovú masť/sádlo a jedine na vysmážanie používam olej ale nie repkový. Ten by mali ceľkom zrušiť... ;-)  :-)

26 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 26. srpna 2016 v 12:30 | Reagovat

[25]: Neviem, či to naše odporúčanie pestovatelia repky budú chcieť počúvať. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama