Jin a jang aneb Na počátku nebylo slovo

7. srpna 2016 v 19:14 | MUDr. Dorka D. |  Akupunktura a tradiční čínská medicína (TČM)
Člověk, který mrzne, potřebuje jiné byliny a potraviny, než ten, co "hajcuje" jak kamínka i v zimě. Když je vám zima a ládujete se tropickým ovocem, protože je to "zdravé a plné vitamínů", tělo vám rozhodně nepoděkuje. V tropech je potřeba ochlazování zřejmá, v našich klimatických podmínkách si ale s určitým typem tělesné konstituce, který má sklon k chladu, můžete časem zadělat na zdravotní problémy.

Zajisté jste si při čtení mých článků již položili otázku, co to znamená potravina nebo bylina chladné či teplé povahy. Nejedná se však o nic převratně nového. Kromě TČM (tradiční čínské medicíny) tento princip najdete už v Mathioliho Herbáři. V tomto článku se vám pokusím přiblížit krom těchto principů také pojmy YIN (jin), YANG (jang) a QI (vyslov čchi).


Na počátku byl YIN a YANG

Dřív, než se pustíme do osvětlení záhady teplotních účinků bylin a potravin na lidské tělo, je ještě třeba si vysvětlit pár základních pojmů. Co je to YIN a YANG (jin a jang)? Co mají vlastně tyto dvě odlišné strany jedné mince společného? V první řadě se oba dva podílejí na stavbě lidského těla a jeho fyziologických funkcí. Jeden bez druhého nemohou existovat.

YIN

Yin představuje ženský princip a sterilní pořádek až dril (některé ženy tento popis splňují do puntíku). YIN si můžeme představit jako takový "hardware". Reprezentuje hmotu, strukturu, orgán. YIN je předvídatelný, ohraničený, řiditelný, omezený, slabý a vědomý.

YIN je vpředu, ale je zároveň uvnitř (např. člověk schoulený do klubíčka, jehož břicho je přední částí, ale v této pozici je uvnitř). Protože je těžký, tak se nachází dole. Také pravá strana patří více k YIN. Patří sem tzv. plné ZANG (vyslov cang) orgány. YIN v sobě uchovává v zárodku i YANG (viz obrázek, na kterém je tento fakt zobrazen malou červenou kuličkou).

YANG

Yang představuje mužský princip, chaos a svobodu. V těle si ho můžeme představit jako mnohostranné "software". Reprezentuje energii, aktivitu a funkce. YANG je nepředvídatelný až nevypočitatelný, silný a nevědomý.

YANG je vzadu a na povrchu. Je-li člověk schoulen do klubíčka, vystavuje event. útokům tuto YANG stranu svého těla a to slabší (YIN) si chrání. Je lehký, tudíž je lokalizován nahoře. Levá strana patří více principu YANG. Patří sem všechny duté, tvz. FU orgány. YANG se může projevit pouze na bázi YIN. YANG v sobě ukrývá v zárodku i YIN (viz obrázek, na kterém je tento fakt zobrazen malou modrou kuličkou).

Jak si lze představit YIN a YANG

Den jako celek, od rána do večera, patří k YANG. Od rána YANG neustále stoupá - je víc světla, tepla, aktivit. Kolem 16. hod už je méně světla a teplota klesá. Noc patří k YIN. YIN napřed stoupá a pak klesá a objeví se opět YANG - začne svítat. Stejným způsobem je rozdělen i rok: jaro představuje nárůst YANG v YIN, léto patří nejvíce k YANGu, podzim jde už do YIN a zima je kompletně YIN.

Z toho také vyplývá, proč se někteří jedinci zhoršují v určitém období dne, ročním období nebo v určitých teplotních podmínkách. Lidem, kteří mají nadbytek YANG, je špatně, když je, když je poledne nebo horko v létě (sami už jsou i bez toho "přehřátí"), tj. když je toho YANG kolem hodně. Naproti tomu lidem, kteří mají nedostatek YANG, je právě ve všech těchto obdobích dobře. (Pozn.: vysvětlení cizích termínů v následující tabulce je na konci článku).


Co skrývá pojem QI?

Stojí za každým pohybem a všemi životním procesy. Čínský znak pro QI sestává ze znaku pro páru a ze znaku pro misku vařené rýže. QI si tedy můžeme představit jako misku s rýží, ze které stoupá pára. Pára zde symbolizuje i dech: bez dýchání by náš život zaniknul. Jedním z aspektů QI je životní energie. Qi koluje nepřetržitě v orgánech na povrchu a také společně s krví v cévách.

Energie QI je "hybatelkou" krve. Pokud neproudí QI volně, vzniká bolest jako výraz stagnace QI (a posléze i snížené prokrvení). Každé chronické onemocnění oslabí časem QI. Nedostatek QI může vést k nadměrnému pocení.

Jaký jste typ a k jakým onemocněním máte sklony?

Následující řádky vám pomohou určit, k jakému typu z hlediska TČM máte nejblíže. Nejčastěji budete mít kombinaci ze 2 skupin, nikdo nejsme jeden "čistokrevný" typ. Každé chronické onemocnění pořádně zamíchá kartami a to, co pro nás platilo za mlada, může být ve stáří nebo pod vlivem nemoci jinak. Neplatí, že byste museli mít všechny příznaky přesně podle tohoto přehledu. Pokud by to bylo tak jednoduché, tak by se tradiční čínská medicína nestudovala stejně dlouhou dobu, jako klasická medicína. K hrubé orientaci však níže uvedené rozdělení postačí.

Člověk s nadbytkem YANG by se dal označit slovem "vznětlivý parní válec": má zrychlený metabolismus v těle (přeměnu látek) i vyšší tělesnou teplotu a tendenci k tělesnému napětí. Takový člověk je většinou štíhlý, neklidný či hyperaktivní, pěstuje sport, mívá pocity horka a poruchy spánku.

Nadbytek YANG vytváří příliš mnoho tepla, které se mění v horkost. Proto tento typ také nevyhledává horko, v důsledku nadměrné aktivity už je mu beztak dost teplo. Tito lidé nosívají lehké oblečení i v zimě a mívají silný pocit žízně a pijí studené nápoje. Jazyk je zarudlý, mnohdy se žlutým povlakem, mívají zarudlý obličej nebo oči, často jim teče krev z nosu (epistaxe) nebo krvácejí dásně. Přes normální zubní hygienu jim může zapáchat z úst (foetor ex ore) nebo mají afty. Moč bývá v malém množství a tmavě žlutá (jako kdyby byla odpařená). Nosní sekret i sputum (chrchel) je zahuštěné, žluté až nazelenalé barvy. U tohoto typu se objevuje nezřídka i krev ve stolici nebo v moči, vysoký krevní tlak, zrychlený puls, cukání svalů, tiky, lokální záněty, otoky nebo vředy.

Tito lidé mívají silnou schopnost se prosadit, u někoho to může přerůst až v bezohlednost a v přehnaně sebejisté vystupování. Na jídlo moc nedbají (je to "ztráta času"), důležitější je pro ně pohyb. V důsledku zvýšené tvorby tepla a snížené střevní peristaltiky je tendence k zácpě a suché, silně páchnoucí stolici.

Velké porce jídla jim nedělají dobře a vytvářejí tlak v žaludeční krajině. Tito lidé potřebují ochlazující potraviny a měli by se vyvarovat všeho, co vytváří horko, jako: červené maso, kuřecí maso, alkohol, káva nebo cigarety. Obecně by měli jíst minimum živočišných produktů (mléčné výrobky z kravského mléka, vejce, korýši), a to ani ty, co ochlazují. Tato strava totiž vede ke stagnaci, což opět vede v důsledku k tvorbě horkosti.

Lepší alternativou jsou produkty ze sojového nebo kozího mléka. Obilných produktů by tento typ neměl jíst mnoho a měl by je nahradit spíše bramborami, fazolemi, hráškem, zelím, kedlubnami, květákem, růžičkovou kapustou, brokolicí, kadeřávkem, kořenovou zeleninou nebo dýní. Namísto studených nápojů by tento typ měl pít spíše horkou vodu a k tomu často přidávat zelený čaj (event. s mátou), který má v organismu ochlazující účinky. Také meduňka je vhodná.

Ideální jsou vařené pokrmy, které obsahují dostatek tekutin, jako jsou vývary, polévky a kompoty. Tepelná úprava přinášející příliš horka do potravin (pečení, smažení a grilování), není pro tento typ vhodná. Ideální je naopak krátké promíchání na pánvi, vaření na mírném ohni nebo v páře. Výhonky, klíčky, sojové produkty (tofu, miso a sojové mléko) nebo lehce hořká zelenina (lilek, cuketa nebo endivie) jsou výhodné - hořká chuť dovede odvést pryč nadbytečnou horkost. Naopak kyselá chuť (patří sem i veškeré ovoce, které se sklízí často nezralé!) má stahující účinek a blokuje tak odvádění horkosti. Také potraviny obsahující mnoho vápníku (viz můj článek) prospějí tomuto typu (nenahrazovat žádným preparátem s obsahem vápníku, nemělo by to žádný účinek!).

U člověka s nedostatkem YANG je metabolismus zpomalen a mohl by se proto nazývat "studený šnek":stále studené ruce a nohy a averzi k chladu, snese i vyloženě horko, mívá sklony k tělesné ochablosti, únavě a depresím, nižší tělesnou teplotu a bledý obličej. Jazyk je také bledý a nateklý, může mít i tenčí bělavý povlak, po stranách bývají patrné otisky zubů. Trpívá ranní ztuhlostí a obtížemi, co se zhoršují po přestávce a odpočinku. Stolice je většinou měkčí (často sklon k vodnatým průjmům), močit chodívá častěji (pod vlivem chladu z nedostatku YANG je moč světlejší a vodnatá). Bude mít sklon k vytváření patologické vlhkosti a také stagnaci QI.

Protože chlad kontrahuje (stahuje), trpívá na kontraktury (např. Dupuytrenova kontraktura ruky a prstů), kyfózu ("kulatá záda - jako kdyby se tak chtěl chránit před zimou). Trávení nebývá dostatečné a po jídle se většinou cítí unaven. Pauza po jídle je dobrá pro každého, u tohoto typu to ale platí dvojnásob. Většinou upřednostňuje teplé nápoje a pokrmy a žízeň nepociťuje.

Typické pro tento typ je: "Nemůžu" (a vlastně hlavně nechci). Rozhoupat se k nějaké pohybové aktivitě, bude těmto osobám činit větší potíže, než ostatním. Pro tento typ jsou vhodné vytrvalostní, ale zároveň velice jemné sporty: jóga, qi gong nebo pomalé procházky. Sauna, pára a dlouhé horké koupele by měl tento typ vynechat, protože má již beztak sklon k tvorbě vlhkosti. Plavání nebo jízda na kole není pro tento typ ideální, protože při těchto sportech snadno dojde k prochladnutí. Timuto typu prospějí teplé koupele nohou, nejlépe před spaním. Také masáže jsou dobrým prostředkem k posílení zdraví.

Ochlazujícím nebo vyloženě studeným potravinám by se měl tento typ vyhýbat. Sem patří např. mléko, mléčné výrobky a syrová strava: použijte alespoň blanšírování, ohřátí na pánvi nebo marinování. Neměly by se kombinovat těžko stravitelné potraviny s těmi lehko stravitelnými: díky nedostatečnému trávení setrvávají i tyto snadno stravitelné potraviny v zažívací trubici zbytečně dlouho a znehodnocují se.

Vhodnou tepelnou úpravou je vaření, dušení nebo pečení. Pro tyto osoby jsou určené potraviny zahřívající: libové maso, ale i luštěniny (zvláště fazolky adzuki a černé fazole), které podpoří vyloučení patologické vlhkosti, ke které má tento typ sklon. Nejvhodnější jsou oves, celozrnná rýže (včetně japonské sladké rýže mochi), špalda, quinoa, ale i kukuřice, pohanka a žito (žito nejlépe ve formě žitného kvásku). Obilné produkty, rýže i ořechy by se měly vždy na sucho opražit na pánvi. Dlouho vařené vývary a kuřecí polévka jsou pro tento typ ideální, zrovna jako např. zeleninový fenykl nebo sladké brambory (batáty). Dobrým kořením je hořčice nebo hořčičné semínko (je teplé povahy), dále vlašské ořechy, piniová nebo černá sezamová semínka, včetně past z těchto ořechů připravených. Sladit ideálně medem, sladem, rýžovým sirupem nebo melasou, jedná se o lepší variantu, než rafinovaný cukr. Dbáme však na to, že obecně všechny sladkosti přinášejí do těla patologickou vlhkost a nemělo by se to tedy s jejich konzumací přehánět. Tepelnou úpravu pokrmů doplňujeme ideálně bylinkami jako je tymián, rozmarýn nebo bazalka a v neposlední řadě je vhodný česnek, zázvor, skořice nebo chilli (používat s mírou), dále i hřebíček, nové koření nebo jalovec. To vše má totiž na organismus zahřívající účinky.

Lidé s nadbytkem YIN by se dali nazvat "studenokrevníci". Trávení mívají dobré a jí většinou přes míru. Mají statnou postavu, tendenci k hromadění vody ve tkáních (otoky) a sklon nadváze. Toxiny se u nich snáze usazují. Jsou pomalí a pohodlní, chuť hýbat se není velká. Klid, regenerace a přestávky jsou pro ně velmi důležité, stejně jako jídlo. Imunitní systém mívají výkonný. Jazyk je bledý, vlhký, někdy nateklý a může být přítomen i tlustý bílý povlak, zrovna jako otisky zubů.

Typické pro tento typ je: "Mohl bych", (kdybych chtěl). Často odsouvá povinnosti. Suché teplo mu dělá dobře, ale horko už nesnese. Bude mít sklon k tvorbě chladu a vlhkosti, proto hůře snáší i chladné a vlhké počasí. Pokud bude v popředí tvorba vlhkosti, může se tato vlhkost na principu tlení hnoje měnit na horkost: stolice pak může páchnout, mít kašovitou konzistenci, přidá se nadýmání a větry, event. i onemocnění žlučníku, dna, migréna nebo diabetes typu 2 ("stařecká" cukrovka).

Nejlepší pro tento typ je pravidelný, častější pohyb, ale po menších dávkách (jednou týdně nějaká několikahodinová pohybová aktivita se pro něj absolutně nehodí).

Takoví lidé potřebují stravu, která odvádí toxiny z těla pryč a spíše zahřívá (horké potraviny ale nejsou vhodné z důvodu možné přeměny vlhkosti na horkost, viz níže). Měli by se vyhnout ochlazujícím a studeným potravinám (jedná se o teplotní účinek na tělo, ne o teplotu, viz dále) včetně studených pokrmů. Nejvhodnější tepelnou úpravou je pečení nebo dušení. Brambory by se měly spíše nahradit obilnými produkty, výhodné jsou luštěniny (nejlépe fazolky adzuki nebo černé fazole), protože ty odvádí vlhkost z těla. Obilí, rýži i ořechy by se měly vždy na sucho opražit na pánvi. Vyvarovat se alkoholu, ale obzvláště piva: krom kalorií je ochlazující a zvlhčující - tedy přesně to, co nechceme, protože už i tak je vlhkost a chlad v nadbytku.

Lidé s nedostatkem YIN by mohli dostat název "neklidná mimóza". Mají sklony k povšechné suchosti, nedostatku tělesných šťáv a podváze. Horkost je u tohoto typu spíše diskrétní a svého vrcholu nabývá ODPOLEDNE A VEČER. Typické jsou zarudlé tváře, noční poty (v noci vládne YIN), horké ruce (a k tomu často i nohy), horko bývá pociťováno i na hrudní kosti a na hlavě. Tento typ horkosti nevzniká z plnosti, jako u YANG typu, ale naopak z nedostatku ochlazující YIN substance. Suchost sliznic nebo suchá kůže je jejich častou stížností. Klimakterické obtíže a návaly pocení a horka jsou přesným obrazem tohoto typu.

V popředí stojí buď nedostatek zvlhčující a ochlazující substance projevující se jako suchost nebo horkost z nedostatku YIN (viz typické příznaky výše). Všeobecně je tělesná konstituce a kondice spíše slabá a schopnost regenerace snížená. Typicky se rozvíjejí onemocnění jako alergie, záněty a infekce. Špatný stav zubů, slabé kosti a vazivo, bolesti zad (zejména lumbago nebo ischialgie), problémy se šlachami a nedostatek krve (v TČM nejde pouze o chudokrevnost!) a šťáv jsou přítomné často již od dětství. Předčasné šedivění a výrazné projevy stárnutí rovněž nejsou výjimkou u tohoto typu.

Trpívají na suchost v ústech, hrdle, očích (xeroftalmie, syndrom suchého oka). Pocit žízně bývá snížen, zato mají potřebu pít často a v malých doušcích. Mají stále hlad a výkyvy v hladině krevního cukru mnohdy vedou k diabetu 1. typu (cukrovka, která je typická pro mladší věk).

Typické pro tento typ je: "Chci, ale nemůžu". Jde často o soby, které v klidu neposedí a neumějí odpočívat, ačkoliv by to naléhavě potřebovaly, mnohdy mají perfekcionistické sklony a pozornost roztříštěnou na tisíc věcí současně. Chybí jim také "ochranný šít", proto jsou přirovnávány k mimóze, na mnoho věcí reagují přecitlivěle.

Kontakt s půdou, jako např. zahradničení, je pro lidi tohoto typu ideální a pomáhá jim k vyrovnanosti a lepšímu spánku. Proto také staří lidé, pokud mohou, vyhledávají stále více tyto aktivity. Důležité pro tuto skupinu je také trénink soustředění se na jednu věc. V tom může pomoci i jóga, tai ji juan, qi gong nebo meditace (k tomu bych podotkla, že formy meditace nabízené na seminářích, co jsem zažila já, jsou zcela nevhodné - a že jsem toho prošla dost!).

Důležité pro tento typ je nehladovět a nedělat mezi jednotlivými jídly dlouhé pauzy, které vedou k hypoglykemii (snížená hladina krevního cukru). Káva, cigarety, klimatizace, elektrosmog, ale i přemíra česneku nebo chilli, to vše decimuje YIN a zhoršuje stav. Všeobecně je problémem současná strava, která není plnohodnotná (rychle vyhnaná zelenina a ovoce neposkytuje dostatek KVALITNÍ YIN substance). Když není kvalitní materiál na stavbu domu, tak dům podle toho také bude vypadat. Stejné je to i s naší stravou. Lidé s nedostatkem YIN jsou na kvalitu stravy více citliví, než ostatní typy.

Tito pacienti potřebují zvlhčující potraviny/byliny. Vhodné je máslo (nebo lépe ghee), smetana, sojové produkty, příležitostně i mléčná rýže a krupičná kaše nebo jogurt (zvlhčuje a ochlazuje), tedy pro jiné skupiny tabu-potraviny. V tomto případě je zvlhčující kvalita těchto potravin žádoucí. Lidé tohoto typu by se měli vyvarovat syrové stravy (doporučeno je alespoň blanšírování, promíchání na pánvi nebo marinování). Vhodnou úpravou je vaření. Převažovat by měla strava rostlinného původu. Pokud živočišné produkty, tak ty z farem. I tak by se ale měly konzumovat s mírou, jinak to povede k tvorbě hlenu. Produkty obsahující mnoho lepku (zejm. ve formě bílé mouky), vepřové maso a kachna jsou pro tuto skupinu nevhodné. Ideální je celozrnná rýže. Polévka nebo eintopf (nebo congee, což je dlouho vařená obilná kaše). YIN doplní skvěle aloe vera, řasy (včetně chlorelly a spiruliny), prášek z kudzu kořene (používaný na zahuštění místo škrobu), červené ovoce, hroznové víno, červená řepa a kořenová zelenina. Z luštěnin prospívají tomuto typu zejména černé fazole, dále i fazole ledvina, mungo a klíčky všeho druhu. Z obilí je nejvhodnější pšenice, proso (jáhly) a ječmen. Dobrá je i quinoa a amaranth. Obyčejný konzumní chléb by tito lidé konzumovat neměli (výjimkou je pouze chléb z naklíčené pšenice, placky z kvásku připraveného z ječmene nebo alespoň chléb připravený doma z kvásku, bez kvasnic). Studené nápoje by tento typ neměl pít vůbec, nýbrž by je měl nahradit horkou vodou prokládanou zeleným čajem (nebo v horkých letních měsících doplněný čerstvou mátou či meduňkou). K tepelné úpravě se hodí i šalvěj (mj. v nízkých dávkách snižuje pocení).
Volba potravin by se vždy měla vztahovat na aktuální zdravotní stav

Genialita tradiční čínské medicíny (TČM) je právě v tom, že strava je tam považována za lék. Na základě diagnostiky vždy doporučí správný typ byliny či potraviny, který je pro vás vhodný v určitém období. "Potřeba" jíst určitý typ potravin se s rozvojem nebo ústupem nemoci v čase mění! V potaz by se mělo vzít i to, jaké základní tendence v našem těle převažují (např. při tendenci k vytváření patologické vlhkosti je to nejhorší, co můžeme udělat, dát si jogurt - a ještě třeba večer).

Proč jednomu mléko a mléčné výrobky škodí a druhému ne?

Pokud se pacient s nadbytkem YIN přejídá zvlhčujícími potravinami (mléko a mléčné výrobky, kam patří mj. i máslo a sýry, bílý cukr, bílá mouka, smažené a pečené potraviny, vepřové maso, husa - zejm. kůže, studené nápoje a zmrzlina, nadbytek syrové zeleniny a ovoce ve stravě), nerovnováhu ještě zvyšuje, vlhkost v těle přibývá a ta se pak mnohdy zahušťuje v hlen (případ hlenu je i vysoký cholesterol nebo ateroskleróza). Mimochodem, pokud si dáte mléčné výrobky večer, budou mít na vaše zdraví dvojnásobně horší dopad, protože slezina-slinivka je v čase od 19 do 21 hodin v maximálním útlumu (z hlediska TČM se nejedná doslovně o tyto orgány, tak jak je zná klasická medicína; slezina-slinivka z hlediska TČM má na starosti hlavně trávení, svaly a krev).

Z výše uvedeného vyplývá i fakt, proč u jednoho mléčné výrobky nebo fritovaná jídla vedou k zahlenění a u druhého (řidší případ - nedostatek YIN) mohou mít mléčné výrobky dokonce pozitivní terapeutický efekt. MUDr. Hoffmann to pěkně vyjádřil ve své knize: "Dobré jídlo (vhodné pro náš organismus) je takové, po kterém se cítíme lépe než před ním!"

Termické (teplotní) účinky potravin a bylin

Termické účinky určují, co v těle daná potravina z hlediska tepelných procesů vyvolá. Zda jej rozpálí, a tudíž zahřeje (např. zázvor, pepř nebo chilli) nebo zda jej zchladí (např. pampeliška, meloun, rajčata, okurky, citrusové plody nebo banány). Rozlišuje potraviny a byliny typu YIN, tj. chladivé (osvěžující) nebo studené. Syrovým (a tím ochlazujícím potravinám) dodáme zahřívající energii i tím, že je tepelně upravíme, vhodné je alespoň blanšírování. Potraviny a byliny teplé či horké povahy jsou YANG. Pokud budeme tento typ potravin grilovat, péct či smažit, ještě více navýšíme jejich teplý či horký charakter. Zahřívající potraviny je vhodné jíst především v zimě nebo u stavů tzv. chladu, zatímco potraviny ochlazující v létě a u stavů, kdy je v těle tzv. horko. Potraviny/byliny neutrální nevychýlí tepelnou rovnováhu organismu, jak již název napovídá, ani jedním směrem. Naklíčíme-li např. luštěniny, posunume tím teplotní účinek směrem na chladnou stranu.

Horké potraviny:

Potraviny horké povahy mobilizují imunitu (proto se často doporučuje zázvor při prvních příznacích onemocnění) a vyhánějí z těla chlad. Pokud se to přehání s jejich konzumací, poškozují tvorbu tělesných šťáv a vedou k tzv. nedostatku krve a YIN. Patří sem ostrá koření (pepř, skořice nebo chilli), česnek, křen, sušený zázvor nebo vysokoprocentní alkohol. Také všechny grilované potraviny se řadí do této skupiny.

Teplé potraviny:

Potraviny teplého charakteru zahřívají tělo a mohou být konzumovány ve větším množství, než potraviny horké povahy. Uvedené riziko ale při nadměrné konzumaci platí i v tomto případě (poškození tvorby tělesných šťáv a nedostatek krve a YIN). Pokud si tedy dáte více šálků kávy, vysušujete svoje tělesné šťávy a srážíte YIN. Patří sem např. káva, čerstvý zázvor, curry, muškátový oříšek, meruňky, broskve, třešně, vlašské ořechy, fenykl (zelenina), pór, cibule, pažitka, hovězí maso, kuřecí (slepice je však již neutrální povahy), pstruh, skopové a kozí maso, kozí mléko, ovčí a kozí sýry, kakao, červené víno (alkohol), ocet nebo černý čaj.

Neutrální potraviny:

Neutrální potraviny podporují QI a harmonizují YIN a YANG. Jsou nejlépe snášeny a šetrné k tělu. Patří sem např. červená lahůdková paprika (prášek), máslo, kravské a ovčí mléko, smetana, sýr z kravského mléka, jogurt z ovčího mléka, vejce, krůtí a vepřové maso, kapr, losos, červená řepa, švestky, hroznové víno, mandarinky (pozor, viz poznámka níže; mandarinka stojí na pomezí neutrální až chladivé potraviny), papája, špalda, kukuřice (mouka), kešu, lískové a pistáciové oříšky, arašídy, dýňová, slunečnicová a lněná semínka, mandle, sezam, brambory, mrkev, bílé zelí (červené zelí už je na přechodu k teplým potravinám), hřib pravý, soja, pšeničná mouka (ta ale jde již směrem k teplým potravinám, zvláště ta "bílá", průmyslově zpracovaná) a prakticky všechny luštěniny (pokud nejsou naklíčené).

Chladivé/chladné/osvěžující potraviny:

Tyto potraviny podporují tvorbu tělesných šťáv a krve a ZVLHČUJÍ SLIZNICE I OSTATNÍ TKÁNĚ a většina z nich přispívá k tvorbě vlhkosti a hlenu, zvláště u predisponovaných osob! Patří sem např. jogurt, tvaroh, tofu, bílé víno, pivo, hlávkový salát, salátová okurka, banány (jsou již na přechodu ke studeným potravinám; mohou zahleňovat, zejména je to patrné u dětí), pomeranče, citrony (citrony sice mají chladivou povahu, zároveň ale hlen rozpouštějí!), pomelo, grapefruit (stojí už na hranici ke studeným potravinám - ačkoliv v některých pramenech je řazen k neutrálním potravinám), avokádo, žampiony, hrušky, jablka, proso (jáhly) nebo husa. Do této skupiny řadíme i mořské řasy, které ale hlen rozpouští.

Studené potraviny:

Potraviny, které mají studenou povahu, vypuzují horkost z těla (výhodné v létě nebo při určitých typech onemocnění). Neměly by se konzumovat (stejně jako horké potraviny) ve větším množství. Především těhotné ženy a ženy v klimakteriu by se jim měly vyhnout: patří sem např.: kiwi, vodní meloun, rajčata. Řadí se sem ale i syrová strava, zmrzlina, ledové nápoje a všechny hluboko zmrazené potraviny. Uvedené potraviny oslabují slezinu-slinivku a narušují trávení, ke kterému je také zapotřebí teplo!

Ovčí a kozí mléko méně přispívá k tvorbě hlenu, proto mu vždy dáváme přednost.

Pozor, to, že není potravina v kategorii chladivé/osvěžující potraviny ještě neznamená, že nepřispívá k tvorbě hlenu! Výjimkami, které zvýši tvorbu VLHKOSTI A ZAHLEŇUJÍ, jsou: BÍLÁ pšeničná mouka, mandarinky, piniová semínka, mandle, pistáciové oříšky, arašídy, arašídový olej, kokosový olej (obecně ale VŠECHNY OLEJE podporují tvorbu vlhkosti, ze které se hlen může vyvinout), máslo, muškátová neboli máslová dýně (lat. nazávaná Cucurbita moschata - jen tento druh!), švestky, granátové jablko (zejm. podporuje tvorbu hlenu v plicích), longan, liči čínské, meloun vodní, kravské mléko (částečně i ovčí a kozí mléko), smetana, sýr z kravského mléka, vepřové maso, sardinky (konzerva), úhoř (zčásti však působí i PROTI vlhkosti, zejména v tzv. spodním ohništi), veškerá sladidla (javorový sirup, med, slad, melasa, hnědý třtinový cukr, ale ZEJMÉNA BÍLÝ, RAFINOVANÝ CUKR, protože jeho teplotní charakter je posunutý více na chladnou stranu), víno (nápoj), ocet, tamari omáčka, švestičky umeboshi nebo houba rosolovka řasotvará (Tremella fuciformis). Z chladivých/osvěžujících potravin to je zejména: jogurt, tvaroh, pivo, salátová okurka, banány, pomeranče, pomelo, grapefruit, kaki, lokvát japonský, husa (zejména kůže) a částečně i řasa kombu (ta je kontraindikována při vlhkosti, zároveň ale rozpouští hlen). Z potravin studené povahy pak vede k tvorbě hlenu např. cukrová třtina (i když nepředpokládám, že by se jí v ČR někdo přejedl), sojová pasta (miso) a sojová omáčka.

K tvorbě hlenu vedou i všechny HLUBOKO ZMRAŽENÉ potraviny, které mají VELMI STUDENÝ charakter, i když byly třeba původně použity potraviny teplé povahy. Lidé s astmatem, kandidózou nebo revmatem či jinak oslabení jedinci, by se jim měli vyhýbat!

Co to ta vlhkost a hlen vlastně je (hlen není synonymum pro hlen v dýchací soustavě, je to mnohem širší pojem) a za jakých podmínek vzniká (naše strava!), se dozvíte zde.


Slovníček cizích pojmů:
YIN (jin):
ventrálně: přední (břišní) strana
mediálně: směřující dovnitř
DK: dolní končetiny
kaudálně: dole
parasympatikus: část autonomního nervového systému ovlivňující řízení činnosti vnitřních orgánů a cév. Zvyšuje činnost trávicího systému: zvyšuje slinění, vylučování trávicích šťáv, zvyšuje pohyblivost žaludku a střev, zpomaluje srdeční činnost, zužuje průdušky, zužuje zornici nebo způsobuje erekci. Nervovým přenašečem je acetylcholin.
dilatace: rozšíření
diastola: fáze srdečního cyklu, kdy se srdce plní krví
humorální imunita: protilátky
hypotonus: snížené svalové napětí
hyposekrece: snížená sekrece (možno si pamatovat: předpona hypo- vždy snaží snížení: např. hypotyreóza značí sníženou činnost štítné žlázy).

YANG (jang):
dorsálně: zadní (hřbetní) strana
laterálně: směřující ven
sympatikus: část nervovému systému ovlivňující řízení činnosti vnitřních orgánů a cév. Sympatikus působí z velké části protichůdně k parasympatiku: zpomaluje činnost trávicího ústrojí, zvyšuje krevní tlak, zrychluje činnost srdce, efekt na cévy je různý (podle orgánu a receptoru, převažuje zúžení cév), rozšiřuje průdušky, rozšiřuje zornice v oku, v pohlavním systému se účastní na ejakulaci. Nervovým přenašečem je v gangliích (nervových uzlinách) acetylcholin, v cílových orgánech obvykle noradrenalin.
kontrakce: stažení
systola: stah srdce
předpona vaso- má vztah k cévám
hypertonus: zvýšené svalové napětí
hypersekrece: zvýšená sekrece (možno si zapamatovat, že předpona hyper značí vždy zvýšení, např. hypertyreóza značí zvýšenou činnost štítné žlázy).

Rozšiřující literatura:
Giovanni Maciocia: Grundlagen der chinesischen Medizin, Elsevier GmbH, Urban & Fischer Verlag, 2. Auflage, 2008
Giovanni Maciocia: Diagnose in der Chinesischen Medizin, Verlag für Ganzheitliche Medizin Dr. Erich Wühr GmbH, 2010
Ulrike von Blarer Zalokar u. Peter von Blarer: Praxisbuch Westliche Heilkräuter und Chinesische Medizin
Franz Thews, Udo Fritz: TCM u nd Akupunktur in Merksätzen, Sonntag Verlag 2006
Jörg Kastner: Propädeutik der Chinesischen Diätetik, 2. Auflage, 2003
Silja Thiemann, Irene Kruse: Das Geheimnis der gesunden Mitte, Lotus-Press, 2011
Peter Hollmayer: Das Anwendungsbuch zur Ernährung nach der Traditionellen Chinesischen Medin, Verlag des Via Vita Instituts, 2011
Naschmil Pollmann: Kursbuch Akupunktur, Elsevier GmbH, Urban & Fischer Verlag, 2. Auflage, 2008
Stefan Englert: Checkliste Chinesische Diätetik, Karl Haug Verlag, 2011
Manuela Heider de Jahnsen: Čínská medicína. Prevence a léčení stravou, Fontána 2009
 


Komentáře

1 signoraa signoraa | Web | 7. srpna 2016 v 20:59 | Reagovat

Hodně zajímavý článek a já přemýšlím, jaký jsem vlastně typ. Mám něco z Yinu i z Yangu. Mám poruchy spánku, občas zvýšený metabolismus a k tomu nízkou teplotu kolem 36°C (když už mám vyjímečně 37°C, to je mi hodně zle). Co se Yin týče mám nadváhu. Nějak to mám všechno v sobě pomíchané. :-D

2 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 7. srpna 2016 v 21:06 | Reagovat

[1]: Díky za podnět: Já to tam musím doplnit (chtěla jsem, ale jak vidíš, skleróza zapracovala).

Ono je to v nás ve skutečnosti jen málokdy takhle učebnicově rozdělené. Většinou je to opravdu namíchané a musí se dívat na to, co převažuje. A věř mi, že i zkušení diagnostici mají často problém s diagnózou. PRoto se taky na diagnostiku používá diagnostika z jazyka, pulzu plus anamenéza (z hlediska TCM).

Tohle je jen takové maličké vodítko, které rozhodně není dostačující. Ale říkám si, lepší něco, než nic. A pokud byl člověk od jakživa zimomřivý, tak asi ochlazující byliny nebudou to pravé ořechové (nebo se použijí v kombinaci se zahřívajícími).

3 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 7. srpna 2016 v 21:06 | Reagovat

Anamenéza je samozřejmé anamnéza :D

4 Čerf Čerf | E-mail | Web | 7. srpna 2016 v 22:30 | Reagovat

U nás se lidé s převahou složky Yin koncentrují v Yindřichově Hradci :-).

5 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 7. srpna 2016 v 22:31 | Reagovat

[4]: :-D Taky bych chtěla bejt tak vtipná. :-) Tvůj způsob myšlení mě někdy fakt fascinuje. :D

6 Lydie Lydie | 7. srpna 2016 v 23:41 | Reagovat

[2]: Pokud je člověk zimouřivý, tak se předepisuje grog a chlapům mladá milenka?

7 Lydie - pokr. Lydie - pokr. | 7. srpna 2016 v 23:43 | Reagovat

[6]: Neber to ve zlém, nechci problematiku nijak zlehčovat.
Já jsem se totiž v tom článku "ztratila"-nevím, co vlastně jsem. Tak si říkám, že je to se mnou dobré-kdybych něco objevila-to by bylo"na zle": :-)  :-)

8 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 7. srpna 2016 v 23:45 | Reagovat

[7]: Jo, teď jsem tam vložila odstavec, který jsi ještě asi nečetla: je před tím rozdělením. A tam je vysvětlený, že "ztratit se" je pro laika celkem normální. :-D

9 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 7. srpna 2016 v 23:48 | Reagovat

[6]: Alkohol ve zvýšené míře určitě není dobrý nápad - a dokonce i přemíra sexu (hlavně u mužů, vzhledem k ejakulaci) škodí. ;-)

Takže pokud člověk není zimomřivý celý život, jako já, tak to není špatný nápad. :D

10 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 8. srpna 2016 v 0:07 | Reagovat

[7]: Nejsi ani ryba, ani rak,
jestli ty nakonec nebudeš pták? :D

11 Lydie Lydie | 8. srpna 2016 v 11:42 | Reagovat

[10]: Jů - takový pták - to by bylo super....létak si pěkně v oblacích....
Teda pozor - nepřibližovat se k našim kočkám - ty jsou pěkné potvory - loví ptáčky. :-)

12 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 8. srpna 2016 v 12:21 | Reagovat

[11]: Jo lítat by se ti chtělo?! :D Vidím to na orlici. :-) A tu by ani kočky neohrozily.

13 Čerf Čerf | E-mail | Web | 8. srpna 2016 v 17:24 | Reagovat

[5]: Se svým způsobem myšlení jsem brzy narazil, protože jsem prostě nepřišel na to, v jakém městě jsou ti druzí. Do kostelů se jménem svatý Yang Řtitel se všichni nevejdou.

14 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 8. srpna 2016 v 17:34 | Reagovat

[13]: To je fakt. :-D

Ty by se určitě osvědčil na všech zkouškách: pokud bys nevěděl, určitě bys něco vymyslel. ;-)

15 bábina bábina | 8. srpna 2016 v 21:31 | Reagovat

Myslím, že jsem se našla. Dokonce jsem našla i dceru. Jsme odlišné. ;-)

16 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 8. srpna 2016 v 21:33 | Reagovat

[15]: Jé, Bábinko, konečně se někdo našel. :-) Ono původně ty typa měly tak 1/4-obsah. :-)

17 Lydie Lydie | 8. srpna 2016 v 22:23 | Reagovat

Hurá - také jsem se našla.
Můžu jít v klidu spát. :-)  :-)  :-)

18 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 8. srpna 2016 v 22:24 | Reagovat

[17]: :-D Se musím tvému komentáři smát :-D Tak se předělání článku vyplatilo. Tak dobrou noc :-)

19 Panterka Panterka | E-mail | Web | 10. srpna 2016 v 17:56 | Reagovat

Uf, uf... jsem se při čtení zapotila! :D Jak pohlížíte na smoothie a zeleninové šťávy? Je to univerzální dobro pro yin i yang? Aj, aj, jak se o své tělo starat... O_O  O_O
Zkusila jsem to sepsat takhle: https://biozdravi.wordpress.com/2016/05/09/energie-cchi-je-vitalni-energie-proc-neproudi-li-spravne-telo-onemocni-a-strada/, ale po přečtení vašeho článku jsem celá zmatená... :D Stejně díky za skvělé podněty!

20 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 10. srpna 2016 v 18:05 | Reagovat

[19]: Já vím, tohle není oddychové čtení. :-) No je dobře, že jste "zmatená", třeba v budoucnu něco změníte. Nikde ale není psáno, že vás občasné popíjení smoothie položí na lopatky. Záleží, jaké máte dipozice a kolik a kdy to budete pít.

SMoothie patří právě k té syrové stravě... Někomu to může vyloženě uškodit (záleží právě na tom, jak jsme "postaveni" a k čemu máme sklony, viz typologie). Večer vyjde článek, kde se tématu znovu lehce dotknu v souvislosti s TCM diagnózami vlhko a hlen.

Zvlášť, pokud si tyhle "dobroty" dáte ráno nebo večer, tak dost paralyzujete slezinu-slinivku (v TCM si to můžeme představit jako trávení plus přeměnu tekutin v těle - ta, když vázne, vzniká vlhost a hlen).

Jak se o své tělo starat? Taky se tomu v budoucnosti budu víc věnovat, stručně se dá říct, že minimum jsou 2 teplá jídla denně a nejlépe je ráno něco teplého (v ČR neobvyklé, vím).

21 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 10. srpna 2016 v 18:08 | Reagovat

[19]: Ve vašem článku jsem neshledala nic, co by bylo v rozporu s mými představami o čchi. :-)

22 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. srpna 2016 v 22:09 | Reagovat

Přečetla jsem to docela pečlivě. Něco na mne pasuje víc, něco méně. Když já ale podle toho bych neměla jíst právě některé potravinY , které mám ráda a nedělají mi zle. Zjistila jsem, že na muže pasuje to, že je pořád zimomřivý, má rád teplo, ale přitom rád jezdí na kole, chvíli se válí, chvíli zase "musí" někam jít. Máš pravdu v tom, že každý má v sobě část obojího. :-) Díky.

23 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 10. srpna 2016 v 22:13 | Reagovat

[22]: A který bys neměla jíst? Jestli to jsou mléčné výrobky, tak ty škodí skoro každému, navíc se zdá, že osteoporózu nejen nezlepšují, ale dokonce zhoršují...

A neboj: tohle je jen obecné doporučení, takový základ. Pro každého se pak vždy podle konkrétních TCM diagnóz sestavuje INDIVIDUÁLNĚ jídelníček.

24 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. srpna 2016 v 22:37 | Reagovat

[23]:Mléčné výrobky mám sice poměrně ráda, ale nejím je přehnaně. Pokud je používám při vaření, tak spíš zakYsanou smetanu, bílý jogurt. Jogurtay ostatní poslední dobou nejím vůbec. Mléko piji tak maximálně hrníček a to ještě ne každý den, sýry  nic moc- tavený vůbec, jen občas ementál, plísňový-muž jej má rád, já ne.

25 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 10. srpna 2016 v 22:40 | Reagovat

[24]: No, hrníček mléka už je poměrně dost, pokud je to několikrát týdně. Jo, vařením se tam vnese energie tepla a trochu to srazí tu studenost. :-) Mimochodem, k mléčným výrobkům se počítá i máslo! ;-)

26 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. srpna 2016 v 22:43 | Reagovat

[25]: Víš, ale já studené mléko nepiji. Mám ráda nadrobený chleba- krajíček do teplého mléka a máslo také jen někdy a spíš ho použiji na dochucení vařeného jídla-omaštění brambor a tak.

27 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. srpna 2016 v 22:45 | Reagovat

[23]: Mám artrozu, osteoporoza je řídnutí kostí, ne? Tak tu mi zatím nezjistili.

28 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 10. srpna 2016 v 22:47 | Reagovat

[26]: To jsi špatně četla: mléko a mléčné výrobky NEMUSEJÍ BÝT studené, a přesto, i za normální teploty vedou k tvorbě hlenu... Mnoho lidí, včetně mě, to i cítí: po konzumaci mléčných produktů mají v krku hlen. Zpěvačky si na to musí dávat bacha.

29 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 10. srpna 2016 v 22:51 | Reagovat

[27]: Ano, řídnutí kostí. Artróza je často způsobena nadměrnou vlhkostí v kloubech (ve spojení s chladem a tzv. větrem).

30 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 11. srpna 2016 v 0:40 | Reagovat

[28]: Tož to jo, ale jsem asi mlékoholik. Od malička jsem měla mléko ráda a potíže s klouby už stejně mám, nějak to doklepu i s tím mlékem občasným, jo? ;-)

31 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 11. srpna 2016 v 0:41 | Reagovat

[30]: Jasně. :-) Na něco umřít musíme. ;-) :D

Jakpak to, že ještě nespíš? Nehlásila jsi to? ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama