Vaříme a pečeme z plevele aneb Jedlé rostliny 1. díl

19. června 2016 v 19:46 | MUDr. Dorka D. |  Fytoterapie (bylinky), strava, homeopatie
Kdo se marně snaží zasadit poslední hřebíček do rakve různým plevelům, nechť zbystří: Vařit se dnes bude převážně z plevele!

Komu následující řádky nestačí, nechť si přečte recepty z bršlice kozí nohy. S tímto plevelem se totiž dají vařit skutečná jídla a receptů mám již v tuto chvíli opravdu hodně (např. salát z okurek, bršlice a popence, plněná rajčata s bršlicí a domácí houstičky nebo plněné taštičky s bršlicí).

Bršlice kozí noha:


Výborný špenát z plevele (volně přeloženo a zkráceno z:http://www.kostbarenatur.net/rezepte/wildkraeuter-spinat-rezept-gesund-lecker-einfach/):
Na špenát se z plevelných rostlin hodí mnoho druhů. Jako základ se nejčastěji používají kopřivy a bršlice kozí noha. Kopřiva například dodá tělu téměř dvakrát víc železa a bršlice víc než dvakrát víc bílkovin, než klasický špenát. Z kopřiv použijeme pouze vršek s 2 velkými páry listů a nejlépe bude, když použijeme mladé výhonky. Z těch starších popřípadě odstraníme stonek, protože obsahuje mnoho vláken, což ve špenátu není žádoucí.

Jako doplňující ochucující byliny používáme dále:
řebříček: mladé listy, které obsahují mnoho draslíku a mají kořeněnou chuť
popenec: výhonky, které jsou chuťově velmi intenzivní
svízel s jemnou chutí, který se hodí dobře i jako základ špenátu
kontryhel: mladé listy
bílá nebo červená hluchavka: velmi chutné jsou špičky (používáme jen vrchní 3-4 cm)
jitrocel kopinatý: mladé listy
hadí kořen větší/rdesno hadí kořen: mladé listy bez stonku

Ingredience na 2 porce špenátu:
  • 100 g bylinek
  • 1 cibule
  • 100 ml smetany
  • špetka muškátu
  • olej
  • sůl a pepř
  • lze přidat i 3 polévkové lžíce nastrouhaného tvrdého sýra (Bergkäse: dlouhozrající horský sýr)
Bylinky nejprve vaříme 5 minut ve větším množství vody. Mezitím si nakrájíme cibuli na drobno a na troše oleje podusíme. Bylinky scedíme a rozmixujeme tyčovým mixérem společně s cibulkou a smetanou. Dochutíme muškátem, solí a pepřem. Kdo chce, dospod dá nastrouhaný sýr a navrch servíruje špenát. Tento špenát lze použít i jako náplň do vaječné omelety nebo taštiček či na pizzu.

Řebříček obecný:Hluchavka bílá:

Hadí kořen větší (rdesno hadí kořen):

Polévka z plevele na zelený čtvrtek (volně přeloženo a zkráceno z: http://www.kostbarenatur.net/rezepte/gruendonnerstagssuppe-rezept-fuer-eine-unkrautsuppe/):
vezmeme po 1 hrsti od každé byliny: výhonky popence, kopřiva, bršlice kozí noha, sedmikráska, potočnice lékařská (tu já osobně nedoporučuju sbírat v přírodě kvůli možnému výskytu parazita, motolice jaterní - i když by se varem měl zničit), šťovík kyselý, lebeda, medvědí česnek, jitrocel kopinatý nebo větší (jako náhradu můžeme použít i podběl nebo kontryhel).

U lebedy se ještě zastavím: pozor na záměnu s jinými druhy (např. merlík zvrhlý, merlík smrdutý nebo merlík zední), které po rozemnutí zapáchají a navíc varuje i odporná chuť.
  • bylinky
  • 1 l studeného zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce mouky
  • můžeme přidat i smetanu
Pár květů sedmikrásky si odložíme stranou na závěrečné dozdobení. Nakrájíme cibuli na drobno a podusíme jí krátce na oleji. Přidáme mouku a zalijeme studeným zeleninovým vývarem. Pečlivě rozmícháme a přidáme bylinky. Za stálého míchání vaříme 5 minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí, pepřem a případně smetanou. Nakonec zdobíme květy sedmikrásek.

  • 1 hrst kopřiv a bršlice
  • 1/2 hrsti listů pampelišky
  • trochu libečku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce mouky
  • 1 l vody
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • sůl, pepř
  • 1/2 kelímku smetany nebo mléko (event. Schmand, což je něco jako zakysaná smetana)
Omyté bylinky, cibuli a česnek posekáme na drobno. Cibuli a česnek necháme na oleji zesklovatět. Přimícháme mouku. Pak přilijeme studenou vodu, kam vhodíme zeleninový bujón a bylinky a přivedeme k varu. Po 10 minutách rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré a ochutíme kořením. Přidáme smetanu nebo mléko a ještě jednou našleháme. K této polévce se báječně hodí opečené kostičky chleba.

Salát z plevele (volně přeloženo z: http://www.ololiuqui.org/salat-aus-unkraut/):
Kontryhel obecný:

Jako salátové koření lze použít tyto jedlé rostliny:
bedrník, česnáček lékařský (jak jméno napovídá, chutná skutečně po česneku) a řeřišnice luční - podle toho, co najdete. Teoreticky by šlo použít i koprník štětinolistý, ale jde o ohrožený druh. Z pěstovaných rostlin se jako koření hodí: svatolína olivová/rozmarýnolistá/olivová bylinka, česnekovník čínský nebo věncolusk/česneková tráva/česnek pokojový.

Salátovou zálivku použijeme třeba jogurtovou (smícháme jogurt, citronovou šťávu, cukr a sůl) s vařenými vejci.

Svízel povázka:Česnáček lékařský:

Pravděpodobně
svízel nízký:
-----Řeřišnice luční:
-----

Pesto z bršlice, měsíčku, česnáčku a popence (zdroj: http://www.kochbar.de/rezept/446738/Giersch-Pesto.html):
  • 2 hrsti bršlice kozí nohy
  • 10 vlašských ořechů
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml oleje z hroznových jader
  • sůl, pepř
  • 1 hrst bylinek: květ měsíčku (bez zákrovu), česnáček lékařský, popenec
Bršlici a bylinky omyjeme a osušíme. Vlašské ořechy rozdrtíme v mixéru co nejjemněji. K ořechům přidáme bršlici a bylinky, které rovněž rozmixujeme. Nakonec přidáme olej a koření a znovu umixujeme.

Knäckebrot z bylinek (http://www.kostbarenatur.net/rezepte/knaeckebrot-mit-wildkraeutern-zubereiten-rezept/):
Můžeme použít například semena těchto bylin: kopřiva, pupalka, jitrocel větší, jitrocel prostřední nebo jitrocel kopinatý
a květy těchto léčivých rostlin:
jitrocel větší, jitrocel prostřední nebo jitrocel kopinatý, svízel povázka, třezalka, oregano/dobromysl (u oregana použijeme i květní výhonky a listy).

Ingredience:
  • 35 čerstvých květů výše uvedených bylin a čerstvých nebo sušených semen
  • 110 g špaldové celozrnné mouky
  • 110 g ovesných vloček
  • 80 g semen (slunečnice, dýňových a sezamových semínek)
  • 45 g olivového oleje
  • 300 g vody
  • 1,5 lžičky soli
1. Bylinky posekáme na drobno a dáme je spolu s ostatními přísadami do mísy. Vše důkladně promícháme a necháme 1 hodinu odpočívat.
2. Na plech s pečícím papírem rozetřeme v tenké vrstvě prsty nebo lžící vrstvu těsta.
3. Pečeme na 170°C 25 minut.
4. Pak krátce vyjmeme a nožem uděláme linie budoucích dílků knäckebrotu (později se v těchto liniích snadno bude lámat). Pečeme dalších 25 minut.
5. Po vychladnutí nalámeme ve vyznačených liniích na kousky.

Soufflé z kopřivy nebo sedmikrásky, podbělu, pampelišky, bršlice kozí nohy a merlíku všedobru (http://www.naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf):
  • 50 g slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžíce petrželové natě
  • 1 lžíce bylinek (plicník, medvědí česnek, kerblík, libeček, mateřídouška, máta; případně můžeme použít i následující byliny: sedmikráska, podběl, pampeliška, bršlice kozí noha a merlík všedobr - jeho fotografie najdete zde: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10)
  • 3 rovné lžíce mouky
  • 150 ml mléka
  • 4-6 hrstí posekaných mladých listů kopřiv
  • 3-4 žloutky
  • 3-4 bílky
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • máslo a strouhanka na vymaštění a vysypání formy
Na kostičky nakrájenou slaninu necháme zesklovatět na 1 lžíci oleje. Přidáme na drobno pokrájenou cibulku a bylinky a krátce podusíme. Přisypeme mouku a zalijeme mlékem. Vzniklou hmotu krátce podusíme a necháme zchladnout. Přidáme posekané listy kopřiv a vmícháme spolu s 3-4 žloutky, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pak ušleháme ze 3-4 bílků tuhý sníh a opatrně ho přimícháme do hmoty. Touto směsí naplníme formu, kterou vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Pečeme v předehřáté troubě na střední teplotu 30-40 minut.

  • 2 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 500 g kopřivových listů
  • 500 g bršlice kozí nohy
  • na petržele
  • passata (protlak z neúplně dozrálých rajčat)
  • rajčata, nejlépe zbavená slupky (ponořit krátce do vařící vody)
  • zeleninový bujón
  • nudle lasagne
  • 125 ml smetany
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • citronová šťáva
1. Jednu cibuli a česnek pokrájíme na drobno a necháme zesklovatět na oleji. Přidáme na drobno posekanou kopřivu a bršlici a podusíme, až se bylinky "slehnou". Osolíme a okořeníme muškátovým oříškem a citronovou šťávou a odstavíme z vařiče.
2. Druhou, na drobno pokrájenou, cibuli podusíme na oleji a přidáme nať petržele. Zalijeme jednou skleničkou passaty (dá se koupit i u nás, viz Heuréka) a přidáme pokrájená rajčata. Osolíme, opepříme a ochutíme zeleninovým bujónem. Necháme vařit na mírném ohni zhruba 15 minut, až se rajčatová omáčka zahustí.
3. Směs bršlice a kopřiv, rajčatovou omáčku a lasagne dáváme střídavě ve vrstvách do formy a nakonec zalijeme smetanou. Navrch ještě položíme plátky mozarelly a posypeme strouhaným parmezánem. Zapečeme v troubě 30 minut na 175-200°C. Nejlépe je připravit si toto jídlo den předem, aby se mohlo rozležet - chutná pak ještě lépe.

Bowle z bršlice kozí nohy, šťovíku a meduňky (http://eatsmarter.de/rezepte/feta-mit-oliven-giersch-bowle-dahinter-gourmet-geranien):
Ingredience pro 4 osoby:
  • 1/2 většího svazku bylin (bršlice kozí noha a šťovík a k tomu trochu meduňky)
  • 125 ml 100%ní jablečné šťávy bez zákalu
  • 375 ml suchého sektu
  • citronová šťáva dle chuti
  • 1/2 bio citrónu
  • 250 ml minerální vody
  • cukr dle chuti
Nejdříve polovinu omytých bylin na hrubo posekáme a zalijeme trochou minerální vody a necháme v lednici na několik hodin (nejlépe přes noc) louhovat. Další den přecedíme a přidáme druhou polovinu bylin. Ochutíme jablečnou šťávou, sektem a šťávou z citrónu. Přidáme ještě na plátky nakrájený citrón bez jader. V lednici dáme chladit další 1-2 hodiny a můžeme servírovat.

Smoothie na nedostatek hořčíku z merlíku bílého a ptačince (http://www.kostbarenatur.net/rezepte/magnesium-mangel-beheben-mit-wildkraeutern-in-gruenen-smoothies/)
Ingredience na 2 porce:
  • 1 hrst špiček merlíku bílého i s květy (má asi největší obsah hořčíku z rostlin, viz foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)
  • 1 hrst ptačince prostředního/ptačinec žabinec
  • 1 velké jablko
  • 3 vlašské ořechy, jádra
Do mixéru dáme jablko rozkrájené na osminky (včetně jádřince a slupky), přidáme bylinky a ořechy a naplníme z poloviny vodou. Mixujeme 0,5-1 minutu. Pozn.: Protože merlík bílý obsahuje kromě hořčíku i kyselinu šťavelovou a saponiny, nemělo by se ho do smoothie přidávat moc.


Tento 1. díl bude postupně doplněn o mnoho dalších receptů, viz aktualizační okénko.

Pokud nemáte plevele ještě dost, zde je 2. díl.
 


Komentáře

1 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 19. června 2016 v 19:58 | Reagovat

Jůůů, děkuji :-)
Měla bych tenhle měsíc zaplatit dětem tábor, do toho synkovi po turisťáku umřel telefon a v srpnu musím zaplatit slečince intr, nakoupit učebnice a tak vůbec, takže jdu hledat plevel, protože na jídlo nebude a budem se pást :-)

2 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 19. června 2016 v 20:01 | Reagovat

[1]: Moje milá Baru, rádo se stalo :-)

Tak to musím teda s tou bršlicí chvátat, co? ;-) :-D

3 Čerf Čerf | E-mail | Web | 20. června 2016 v 8:29 | Reagovat

No nevím... Srovnám-li kozí nohu s vepřovým kolenem... :-)

4 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 20. června 2016 v 12:32 | Reagovat

[3]: Nesrovnávej, ale dej si ke kolenu třeba bršlicový špenát ;-) :-D

5 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 20. června 2016 v 12:33 | Reagovat

[2]: Tak s bršlicí jsem zaúkolovala maminku :-)
A bude špenátek :-)

6 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 20. června 2016 v 12:39 | Reagovat

[5]: :-D Škoda, že tady to nemám na kyti ideální a navíc se tu hodně seče: kozí noha kupodivu na těch čistých místech moc není.. Ale aspoň jsem pár mladých lístků dala k bezové limonádě (ta je teď u mě hitem :D).

7 valin valin | Web | 21. června 2016 v 10:16 | Reagovat

Mankote, tady vznikl opravdu krásný blog. Nějak dlouho jsem tu nebyla a ejhle.. Takových zajímavých věcí je tu ke čtení... Věru mám co dohánět... ;-)  ;-)

8 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 21. června 2016 v 16:45 | Reagovat

[7]: Milá Valin, Číčovic maminečko, děkuju! Od tebe je to dvojnásobná pocta! :-)

9 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 21. června 2016 v 16:48 | Reagovat

[7]: Víš, tvých zvířecích článků by mohlo být klidně víc :-) Já nemám nikdy dost :D A i ty komentáře máš pak vždycky úžasný (oboustranně: jak od lidí, tak tvoje).

To byly před půl rokem žně, když jsem tě našla :-)

10 Meduňka Meduňka | Web | 23. června 2016 v 21:20 | Reagovat

Ajajaj. Skoro se po téhle ochutnávce bojím podívat na ten článek vejš :-D. Protože můj vztah k bršlici je...

...strašlivá nevraživost prostě.
Protože plela jsem ji po sté...
a ona v záhoně mi pořád roste,
takže k ní často mluvím sprostě. :-D

11 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 23. června 2016 v 21:33 | Reagovat

[10]: Naopak:
Bršlice se zbavíš,
když se krásně najíš.
S bršlicí je psina,
je to skoro zelenina!

12 Eleanor Eleanor | E-mail | Web | 28. června 2016 v 7:44 | Reagovat

Skvělé, skvělé, skvělé! Doteď jsem se držela pouze známých bylin pěstovaných od semínka a sušila je. Z těch "divokých" jsem na zahradě poznala jen Pastuší tobolku. Tyto tvé články jsou pro mne malý zázrak, už proto, že právě Bršlice nám zamořila celý jeden nesekaný kout zahrady :D

13 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 28. června 2016 v 12:16 | Reagovat

[12]: No zázrak: počkej, až jestli ti to bude chutnat. Znáš to, někdo nejí ani brokolici ;-) :-D Takže se z tebe od teď stává bršlicožrout, říkáš? :-)

Sušené bylinky, to není ono, zvlášť u některých se to skoro ani nedá. Jinak s pastuší tobolkou nepřehánět, je to dobrá bylina, ale relativně prudká.

14 Eleanor Eleanor | E-mail | Web | 28. června 2016 v 12:37 | Reagovat

[13]: Což o to, já jsem spíše býložravec, ale přítel mě asi vystěhuje na půdu a vezme si domů kočku - ta maso jí velmi ráda a občas mu i nějakou myšičku přinese :D

Vím, nicméně pomohla mi hodně na ženský problém - silné krvácení, který mě trápil léta a antikoncepci jsem nechtěla... :) Co se pohybuji mezi bylinkami zjišťuji, že je třeba si dávat pozor na všechny. Nicméně zatím mívám pocit, že je to spíš hodně individuální záležitost, co se dávkování týče. Sama jsem si na sobě osvědčila, že mi většinou stačí poloviční (i menší) dávky než se doporučují.

Mohla byste mi, prosím, doporučit nějakou literaturu na prostudování? Třeba právě o tom, jaké byliny sušit a jaké nikoli? Většinou jsem narazila na obecné rady, dokonce i v knihách popřípadě popisy účinností, nikoli však jakou konkrétní péči dané bylině věnovat. Moc se mi nechce věřit, že by každá potřebovala to samé...

15 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 28. června 2016 v 17:30 | Reagovat

[14]: Pochybuju, že by chtěl kočku místo tebe ;-) Myslím, že donesené myšičky oželí :D

..."je třeba si dávat pozor na všechny bylinky" - tak s tím NAPROSTO souhlasím. Ano, dávkování je individuální a taky to záleží, v jakém období se zrovna člověk nachází a danou bylinu popíjí - i to na to má vliv.

Co se týče literatury na sušení bylin: mám 2 tipy:
J. Kresánek, J. Krejča: Atlas liečivých rastlín a lesných plodov (jsou tam u každé byliny tipy, jak a při kolika stupních sušit, na vlastní sušení fakt enznám lepší knihu).

Event. B. hruška: Jak se léčit rostlinami

Jinak o tom, jaké byliny sušit a jaké ne, se (uceleně) moc nepíše. Ono spíš záleží na tom, JAK daná bylina byla usušena - a tedy jakou má sílu... Řiď se svým pocitem a uděláš nejlíp. Všimni si, že staré byliny jsou takové "vyšeptané". Člověk to tak nějak cítí. Kvalita sušení i vlastní rostlinné drogy prostě ovlivňuje mnohé. I proto doporučuji jako standard Grešíka (i když před lety byl ještě o něco lepší). Na druhou stranu, mnohé jiné firmy, včetně těch z lékáren, jsou kvalitou daleko horší. Vždycky je to o konkrétním sáčku čaje, nedá se paušalizovat.

Pošlu ti ještě mail, snad máš box Zpráva autorovi, v opačném případě mi tu zanech prosím kontaktní mail.

16 Eleanor Eleanor | E-mail | Web | 28. června 2016 v 18:52 | Reagovat

[15]: Děkuji moc! Prostuduji e-mail a hlavně knihy. Tady pak určitě nejsem naposledy :)

17 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 28. června 2016 v 18:54 | Reagovat

[16]: Díky za pochvalu :-)

18 retrofeeling retrofeeling | Web | 2. července 2016 v 20:20 | Reagovat

Dočetla jsem se, že řebříček dokáže dost uškodit při větší konzumaci... Co si o tom myslíte? Mě to odradilo si ho i nasušit. :-(

19 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 2. července 2016 v 20:34 | Reagovat

[18]: No, ono je to s těmi bylinami ošidné: zažila jsem u své pacientky předávkování i u heřmánku (o kterém se to téměř nikde nepíše) - a to byly dávky teoreticky v toleranci (i když v horní hranici) - každý jsme prostě jiný a je třeba to zohlednit. Proto některá bylina jednomu hodně pomůže - a jinému nepomůže nebo se mu po ní může i lehce přitížit...

Každému - a zvlášť ženám, které mají lépe vyvinutou intuici, říkám, aby poslouchal své tělo :-)

20 Latryna Latryna | Web | 19. července 2016 v 6:27 | Reagovat

Ono sa nie nadarmo hovorí : "z každého rožku - trošku"! Takže treba jesť všetko ale s mierou, vtedy nám nič neuškodí. :-)
Už svetoznáma bylinkárka Mária Treben povedala že všetko čo na zemi narástlo má pre človeka blahodárny účinok. Takže verím že i rôzne "buriny/plevely" môžu pomôcť ale môžu aj chutiť! :-D

21 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 19. července 2016 v 12:20 | Reagovat

[20]: V slovenčine to znie tak pekne: z každého rožku :-) Ja verím tomu, že to, čo chutí, telo potrebuje. To iba veľa ľudí nevie, čo vlastne v praxi znamená slovo chutiť ;-)

22 Latryna Latryna | 24. července 2016 v 7:03 | Reagovat

[21]: Juj, moja dcéra sa permanentne prepcháva sladkosťami - neverím že jej telo to potrebuje, veď pribrala dobrých "pár" kíl, už by mohla ležať Sládkovi ako kyprý model ... :-D

23 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 24. července 2016 v 8:50 | Reagovat

[22]: No tak jí k těm sladkostem přihoď nějakej ten plevelík :-D

24 Latryna Latryna | 25. července 2016 v 6:20 | Reagovat

[23]:... keby to šlo ... :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama