Popenec odstraní olovo, aterosklerózu i celulitidu

15. června 2016 v 18:30 | MUDr. Dorka D. |  Fytoterapie (bylinky), strava, homeopatie
Jsem sice nenápadný, ale svými účinky si s ostatními bylinkami nezadám! Pokud nechcete, aby vám poslední hřebíček do rakve zasadila třeba ateroskleróza, vsaďte na mě! Obvykle mám drobné fialové kvítky, ale někdy můžete zahlédnout i modré, růžové nebo bělavé. Moje květy spatříte od konce dubna do konce června, z mých listů se můžete těšit až do konce září. Jsem ideální bylinou pro použití za čerstva. Rostu ve vápenitých půdách, tam, kde je vlhko: podél cest, na lukách nebo v lesích. Asi byste moje jméno neuhodli: jmenuji se popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea), auf deutsch efeublättriger Gundermann oder Gundelrebe, english ground ivy, po slovensky zádušník brečtanovitý, по-русски Будра плющевидная. Gund znamená starogermánsky hnis, tak je asi jasné, k čemu sloužím. Mrkající

Rozpouštím hleny hnusné,
na astma i záněty zabírám,
jsem tak výjimečný,
že i bolehlavu to natírám!

Jarní kúrou tělo čistím,
játra skvěle chráním,
skleróza je na mě krátká,
průjem i moč vyháním.

Mizí olovo, vir i čerf,
když popenec se zjeví,
o pomeranči na zadku
žena náhle nic neví!

Šutry si na mě nepřijdou,
rak, cukrovka a tlak se třese,
pomni, abys nezapomněl,
mnohdy mě najdeš i v lese!


POPENEC - ÚČINKY:
mukolytikum: rozpouští hlen v dýchacích cestách
antiastmatikum: proti astmatu (udává se, že hlavně u mužů) i jiná onemocnění dýchacích cest, např. bronchitida (zánět průdušek)
antiflogistikum: protizánětlivý (zejména v trávicím, dýchacím a močovém ústrojí): gastritida (zánět žaludeční sliznice) nebo enteritida (zánět střevní sliznice)
analgetikum: proti bolesti (obsahuje beta-sitosterol)
diuretikum: močopudný
urolitiáza: močové kameny
cholelitiáza: žlučové kameny - hodí se i jako prevence, zejm. po operaci
antidiaroikum: proti průjmu
adstringens: svíravé působení
antisklerotikum - proti ateroskleróze: proti ukládání tukových látek ve stěnách tepen
detoxikans: čistí zejm. játra; hepatoprotektivum: působí ochranně na jaterní parenchym
antioxidant: zabraňuje nežádoucí oxidaci a tvorbě volných radikálů
amarum: povzbuzuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení
metabolikum: podporuje látkovou výměnu
antivirotikum: proti virovým infekcím
anthelmintikum: proti červům (obsahuje beta-sitosterol)
kancerostatikum: proti rakovině (oleanová a ursolová kyselina)
antihypertenzivum: snižuje krevní tlak
antidiabetikum: snižuje krevní cukr

POPENEC - ZEVNÍ POUŽITÍ:
Obklady nebo koupele na špatně se hojící rány, ekzémy; nežity, bércové vředy; antipruriginosum: tlumí svědivé projevy při kožních zánětech. Popenec využijeme i na varixy (křečové žíly) nebo jako kloktadlo (viz níže). Využití v kosmetice: viz Bylinné směsi a recepty - zevní použití.

SBĚR:
Kvetoucí nať popence (Herba hederae terrestris) sbíráme v době květu, nejlépe mezi 14.-16. hodinou. Můžeme ji sbírat až do léta, neboť kvete dlouho. Součástí popence jsou především třísloviny, saponiny, hořčinu glechomin, flavonoidy (ca. 0,6%: zejm. luteolin, apigenin, quercetin), beta-sitosterol, oleanová kyselina, ursolová kyselina, menší množství silic, pryskyřice, vosky, éterické oleje, cholin, saponiny, i stopové množství alkaloidů (hederacin A a B). Popenec se vyznačuje i vysokým obsahem vitaminu C a draslíku.

Denní dávka: 2-4 g (6 g)

LÉKOVÁ FORMA:
Nejvhodnější je používat čerstvě natrhaný popenec, ten má nejsilnější účinky (nebo si vyrobit olej). Sušený popenec již nemá takovou sílu.
nálev: vrchovatá polévková lžíce, 10 min louhovat a pak scedit. 3 šálky denně, mezi jídly.
odvar: lépe se v něm vyluhují třísloviny.
bylinný balzám - viz sedmikráska chudobka
Velmi vhodná je i tinktura z popence. Neředěnou tinkturu nikdy nepoužívejte na otevřené rány! Ředí se vodou 1:3 a namáčí se pouze obvaz.

KDE A CO KOUPIT:
Doporučuji vlastní sběr, v případě nouze získáte kvalitní sušenou drogu u Grešíka.
Popenec tinktura od Tinktura.eu.

KOMBINACE POPENCE:
rozrazil lékařský nať, podběl list, řebříček nať, puškvorec oddenek a andělika kořen.

POPENEC - BYLINNÉ SMĚSI A RECEPTY:
Popencové mléko:
Připravíme si ho podobně, jako u mochny, jenom nevaříme: 2 lžíce popence v 1/2 l mléka přivedeme k varu, stáhneme z vařiče a přikryté necháme louhovat 20 minut. Scedíme, přidáme lžíci medu a pijeme horké, zejména před spaním. Toto mléko pomáhá na astma a při potížích dýchacích orgánů.

Popencové podmáslí:
Čerstvě nasbírané listy popence odšťavníme a smícháme se stejným množstvím podmáslí. Užíváme 3x denně 3 polévkové lžíce (děti 3x denně 1 polévkovou lžíci).

Přírodní diuretikum - močopudný čaj:
Stejným dílem: popenec nať, celík nať, vřes nať a bříza list. Při onemocněních srdce lze k této směsi přidat ještě 2 díly kukuřičných blizen (kukuřičné "vlasy").

Bylinné diuretikum, močopudný čaj podle Doktorky se srdcem:
zlatobýl 20-30 g, popenec 20 g, bříza list 10-15 g a kopřiva list 10-15 g. 1 vrchovatou lžičku směsi zalijeme vroucí vodou. Pijeme 2x denně (nikdy večer!). Uvedené rozmezí je u bylin proto, že každý pacient vyžaduje něco jiného (mnohdy směsi doplňuji i o jiné byliny nebo některé byliny naopak vynechám).

Protirevmatický čaj (Janča, Zentrich):
popenec nať 100 g, jehlice kořen 50 g, vrbová kůra 50 g, tymián nať 25 g, vřes květ 25 g. Čaj pijeme 3x denně před jídlem, celkem 0,75 litru.

Čaj proti kašli:
Smícháme rovným dílem: popenec nať, jitrocel list, podběl květ (event. list), rosnatka. Rosnatku nelze běžně koupit, momentálně je (i cenově) dostupná zde nebo tady. U všech bylin sice není sušená droga plně zastupitelná tinkturou, v tomto případě bych však obtížně dostupnou rosnatku určitě nahradila tinkturou (5 kapek). 1 čajovou lžičku této směsi (bez rosnatky dejte o maličko méně) zalijte 1/4 I vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Pije se 2-3 x denně.

Čaj proti astmatu podle Doktorky se srdcem:
Jeden den se pije tato směs (od každé byliny po 20 g): rosnatka, jitrocel a čubet benedikt. Druhý den se pije směs jiná: popenec 25 g, máta peprná 20 g, květ pivoňky červené 7 g. Vždy 1 čajovou lžičku směsi zalijeme 1/4 I vařící vody, necháme 10 min. louhovat a scedíme. Pije se ráno a večer. Po 3 týdnech je vhodné kvůli pivoňce vložit 1 týden přestávku a poté kúru zopakovat. Není vhodné pro těhotné a kojící ženy!

Bolesti ucha z prochladnutí (Maria Treben):
Připravíme směs stejných dílů popence, šalvěje a řebříčku. Z těchto rostlin se udělá teplý nálev a tím se vymývají uši.

POPENEC - ZEVNÍ POUŽITÍ - RECEPTY:
5 hrstí popence vhodíme do 5 l vody, 10 minut povaříme a vlijeme do lázně. Tato lázeň posiluje nervovou soustavu, pomáhá při onemocněních močového měchýře a ledvin, při revmatických bolestech nebo dnavém záchvatu (dnavá artritida). Kromě toho je možné tuto koupel využít i na vyrážky a ekzémy. Popenec čistí lymfatický systém (používá se proto i při odstraňování celulitidy - pomerančové kůže: jak vnitřně tak zevně ve formě obkladů z posekané natě popence), působí protizánětlivě a reguluje látkovou výměnu. Tento odvar lze aplikovat i na výplachy při hnisavých zánětech v dutině ústní, např. dásní (gingivitida).

Kloktadlo na bolesti v krku (Janča, Zentrich):
Odvar z popence nebo ze směsi natě popence, natě tymiánu, šalvěje a listů ostružiny. 25 g popence nebo uvedené směsi vložíme do 0,5 litru studené vody, přivedeme k varu, stáhneme z vařiče, 20 min necháme louhovat a pak přecedíme.

Nosní kapky na sennou rýmu z popence:

Ingredience: 250 ml vody, 1/4 čajové lžičky mořské soli, 1/2 čajové lžičky popence, 1 čajovou lžičku šalvěje. Vodu se solí přivedeme do varu a přidáme popenec a šalvěj. Povaříme 3 minuty a odstavíme z vařiče. Necháme 6 minut louhovat, scedíme a po vychladnutí jsou kapky připraveny k použití.

Popencová mast proti křečovým žilám - varixy (Janča, Zentrich): Plnou hrst natě popence dáme do 250 g nesoleného roztaveného sádla nebo do 1/4 l kvalitního oleje a necháme přes celou noc louhovat. Druhý den krátce zahřejme a přecedíme. Varixy (křečové žíly) mastí lehce masírujeme.

Popencová mast proti křečovým žilám s lanolinem:
Na olejový výtažek budeme potřebovat: 1-2 hrsti natě popence, 110 ml kvalitního rostlinného oleje (např. olivový), 10 g lanolin anhydridu. Pokud máte alergii nebo lanolin není zrovna k mání, lze ho vynechat.

Lanolin je v tomto receptu důležitý, protože zajistí, že se rozpustí nejen složky rozpustné v tucích, ale i látky rozpustné ve vodě (což se např. v mastech, kde je jako základ použito sádlo, opomíjí, a část účinků se tudíž ztrácí).

Olejový výtažek z popence, postup: Nejdříve otrháme květy a listy popence ze stonků, přelijeme olejem a současně přidáme i lanolin. Pak postavíme hrnec na mírný oheň. Po nějaké době začne olej probublávat. Důležité při tom je, aby teplota zůstala tak nízká, jak to jde, protože popenec rozhodně nechceme fritovat. Ideální teplota je 104 °C. Směs povaříme asi 1/2 hodiny. Pak stáhneme z vařiče, necháme pár minut zchladnout a přecedíme přes čajový filtr. Olej dostane zelenavou barvu. Tento olejový výtažek s lanolinem již můžeme používat k mazání postižených míst. Nejlépe je však připravit si mast, a to následovně:

Na výrobu masti budeme potřebovat: 100 ml oleje získaného z popence, 3-4 g včelího vosku (množství dáme podle toho, jak si přejeme mít mast tuhou).

Mast z popence, postup: Z popencového oleje, který jsme si připravili výše uvedeným postupem, odlijeme 100 ml do sklenice (ze zbytku si můžeme udělat třeba krém z popence) a přidáme včelí vosk. Někdy se vosk roztaví již od teplého oleje. Pokud ne, postavíme skleničku do horké vodní lázně. Pak již jen tekutou mast přelijeme do uzavíratelné malé skleničky. Tato mast musí chladnout (uzavřená) 6-12 hodin. Zbylý olej odlijeme do uzavíratelné skleničky a můžeme ho později použít třeba na výrobu krému. Takto připravená mast vydrží po několik měsíců. Uchovávejte v chladu a temnu.

a) Čistý olej z popence bez dalších přísad na jizvy, vředy, zranění (http://www.kaesekessel.de/kraeuter/oel.htm#gundermann):
Čisté čerstvé listy z popence sbírané v květnu a červnu bychom neměli prát ve vodě, protože voda by nám pak v oleji dělala neplechu. Uzavíratelnou sklenici volně naplníme listy, stlačíme ca. na 1/3 objemu a dáme na teplé, slunné místo. Po zhruba 4 dnech se začne na dně tvořit světlá tekutina. Tu opatrně přecedíme do tmavé sklenice a uchováváme v chladničce. Takto připravený olej má trvanlivost maximálně 4 týdny.

b) Olej z popence v rostlinném oleji: (http://www.kaesekessel.de/kraeuter/oel.htm#gundermann):
Sklenici se šroubovatelným uzávěrem naplníme čistými čerstvými listy popence, které lehce stlačíme. Listy se opět nesmí omývat vodou. Sklenici naplníme olejem a postavíme na teplé, slunné místo. Po 2‑3 týdnech lze takto připravený olej použít, např. na křečové žíly (varixy), spáleniny nebo špatně se hojící, hnisající rány.

V následujícím odkazu se dozvíte, jak můžete popenec využít v kosmetice a doma si vyrobit např. balzám na rty nebo pleťovou vodu: http://www.mishabeauty.org/2016/04/popenec-jeho-vyuziti-v-kosmetice.html

POPENEC - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY:
V terapeutických dávkách nebyly pozorovány žádné nežádoucí účinky. Popenec je však ve vysokých dávkách jedovatý pro koně, proto se raději nedoporučuje k dlouhodobému užívání.

POPENEC - KONTRAINDIKACE:
Nejsou známy.

GURMÁNSKÉ TIPY A RECEPTY PRO ODVÁŽNÉ JAZÝČKY:
Popenec je dost aromatický a má lehce nahořklou chuť. Pro svůj vysoký obsah vitamínů je často doporučován jako přísada do rozličných salátů nebo do vaječných pokrmů. I nádivku může ozvláštnit. Hodí se jako koření i do sladkých jídel. Zdravé sladké křupky si připravíte, když vlhké listy poprášíte kakaem s cukrem a dáte pomalu sušit do trouby. V přírodě jej můžeme využít i místo žvýkačky k osvěžení dechu.

Med na průdušky podle Doktorky se srdcem:
Smíchejte tuto směs čerstvých bylin v následujících poměrech:
popenec nať 2 díly, podběl květ 1 díl, prvosenka květ 1 díl, plicník nať (event. list) 1/2 dílu. Do lahve se dá vždy vrstva 2 cm nastříhaných bylin a vrstva cukru. Každou vrstvu pečlivě stlačíme a nakonec končíme vrstvou cukru. Sklenici zašroubujeme a necháme 2-3 týdny stát na teplém slunném místě. Po rozpuštění cukru přes gázu přecedíme, byliny vymačkáme a odstraníme. Sirup skladujeme v uzavíratelné sklenici v lednici.

Sirup ze sušeného popence:
Rozmělníme hrst sušeného popence (objem zhruba 125 ml, tj. půlka čtvrtlitrového hrnečku). Zalijeme studenou vodou, aby bylo vše zakryté, a přivedeme k varu. Odstavíme z vařiče a necháme 15 minut louhovat. Množství vody si zvážíme a po přecezení přidáme dvojnásobné množství hnědého třtinového cukru (nejlépe je nahradit část z tohoto množství medem, ale med přidáme až po varu, aby se zbytečně varem neztrácely jeho cenné látky). Na mírném ohni za občasného míchání vaříme až do zhoustnutí a dosažení potřebné konzistence. Sirup pak ještě teplý nalijeme do sklenic a uzavřeme. Podáváme 3-4 polévkové lžíce denně nebo při záchvatech kašle.

Limonáda z popence (zdroj: http://www.kostbarenatur.net/rezepte/wildkraeuter-fuer-erfrischende-bio-limonade/):
Pokud na vás z trávníku nikde popenec nejuká, z následujících bylinek si můžete vybrat nějakou jinou a použít stejný recept: bršlice kozí noha (list, květ), mařinka vonná (nať: předtím, než vykvete), svízel povázka nebo svízel syřišťový (kvetoucí, lehce zavadlá, nať), kontryhel (nať), žebříček (bílo-růžové květy), květy sedmikrásky, bezu (již vyzkoušeno: mňam! Mrkající), lípy nebo tužebníku.

Možné kombinace: 10 lístků bršlice kozí nohy, 1 šlahoun popence (lze případně vynechat) a 1 stonek máty peprné.
Nebo: 2 hrsti bršlice kozí nohy a 1 větvička máty.
Nebo: 10 stonků bršlice kozí nohy a 2 snítky meduňky.
A nebo lze zkombinovat jen bršlici kozí nohu a popenec v poměru 1:1.

Ingredience: 1 menší svazek zvolené bylinky (zde popenec, který pomáhá překonat zdlouhavá hnisavá onemocnění), 1 bio citrón s kůrou nakrájený na kousky, 2 polévkové lžíce agávového sirupu, 1 l 100%-ní jablečné šťávy, voda.

Bylinky s citrónem a s agávovým sirupem dáme do džbánu a s pomocí vařečky rozmačkáme, až citrón pustí trochu šťávy a smísí se s bylinkami a agávovým sirupem. Přilijeme jablečnou šťávu a vše promícháme. Necháme louhovat při pokojové teplotě 12-24 hodin. Po této době scedíme a ředíme dle libosti studenou vodou. V chladných dnech je možné smíchat ovocným čajem a hřebíčkem, krátce svařit a servírovat teplé.

Listy popence v čokoládě (zdroj: http://www.kostbarenatur.net/rezepte/drei-leckere-naschereien-mit-gundermann/):
Ingredience: 20 g kvalitní hořké čokolády, 20 lístků popence, 1/2 čajové lžičky kokosového oleje.

Čokoládu necháme spolu s kokosovým olejem roztavit v malém kastrůlku na mírném ohni. Jednotlivé lístky postupně máčíme v této čokoládové hmotě a pomocí 2 vidliček vždy vytáhneme a pokládáme na talíř. Necháme v lednici vychladit 1 hodinu.
Tip: Stejně můžeme postupovat i s listy máty.

Mini-muffiny z popence (Zdroj: http://www.amwegesrand.at/recipes/gundelrebe-mini-muffin):
Kromě dále zmíněných surovin budete potřebovat i plech na mini muffiny a malé papírové formičky. Těsto: 150 g másla, 250 g mouky, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva (já používám vinný kámen, je bez fosfátů), 2 řádky bílé čokolády, 2 hrsti jemně posekané popencové natě (listy, květy, stonky), 3 polévkové lžíce oloupaných, nahrubo posekaných, pražených mandlí, 2 vejce, 200 g crème fraîche nebo kysané smetany (recept, jak si doma vyrobit crème fraîche, pokud nebydlíte blízko Německa, kde se koupí 200 g za 0,49 Eur v obyčejné Edece, najdete tady: vlastně jde jen o 30-hodinovou "kultivaci" 31% šlehačky se 2 lžícemi podmáslí za pokojové teploty a pak se vše nechá vychladit), 100 g cukru krystal.

Krém: 40 g moučkového cukru, 80 g měkkého másla, 300 g Frischkäse (Lučina), 1 hrst posekaného popence.

Postup - těsto: Nejprve si pečlivě promícháme mouku a prášek do pečiva a nastrouháme čokoládu na jemno. Dáme roztavit máslo, aby mělo čas zchladnout. Pak smícháme vejce, crème fraîche (nebo kysanou smetanu), cukr, posekaný popenec a promícháme v mixéru. Přidáme máslo. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a čokoládu. Těsto rozdělíme na plech a každou jamku vyložíme papírovou formičkou, kterou naplníme do výše 1,5 -2 cm. Těsto vystačí zhruba na 2 plechy. Pečeme zhruba 10 minut při teplotě 180°C, dokud muffiny na okraji lehce nezhnědnou.

Postup - krém: Nejprve utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem do pěny. Pak přidáme Lučinu s popencem a rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Krémem naplníme cukrářský sáček a ozdobíme každý muffin. Nakonec přidáme kvítky popence jako jedlou dekoraci.

Sorbet z popence (zdroj: http://www.wildkraeuterkunde.de/pdf/gundermann.pdf):
šťáva z 1 citrónu, 500 ml 100%-ní jablečné šťávy, 500 ml vody, 200 g cukru, 1 plnou hrst listů a květů popence (pár květů dáme stranou na dozdobení), 2 bílky, ze kterých se ušlehá sníh.

Šťávu z citrónu smícháme s vodou, jablečnou šťávou, cukrem a přivedeme k varu. Na středním ohni necháme vařit bez pokličky, dokud se tekutina nesvaří na objem 1/2 l, a stáhneme z vařiče. Pak vhodíme do této tekutiny popenec, necháme zchladit a scedíme. Vložíme do mrazáku minimálně na 5 hodin, přičemž hmotu promícháváme metličkou každou hodinu, abychom zabránili tvorbě ledových krystalků. Po 5 hodinách vmícháme ještě sníh z bílků a necháme v mrazáku ještě dalších 30 minut.

Zmrzlina z popence (zdroj: http://www.garten-literatur.de/Pflanzen/Rezepte/gunderm.htm)
1 na drobno nakrájené jablko a 2 banány pokapeme citronovou šťávou a tyčovým mixérem rozmixujeme spolu s 5 g posekaného popence a trochou smetany. Větší zbytek smetany (celkem potřebujeme 300 g smetany) pak ušleháme a do směsi opatrně vmícháme. Podle chuti ještě přidáme med a pak již jen vložíme do mrazáku. Měli bychom opět zamíchat každou hodinu, abychom zamezili tvorbě ledových krystalků.

Banánovo-čokoládová zmrzlina s popencem (zdroj: http://www.kostbarenatur.net/rezepte/drei-leckere-naschereien-mit-gundermann/):
Ingredience pro 4 osoby:
5 oloupaných a na malé kousky nakrájených zmrzlých banánů, 3 datle bez jader, 2 čajové lžičky kakaa, 20 listů popence, trochu vanilky a 80 ml ovesného mléka (nebo smetany či mléka).

Všechny přísady kromě banánů dáme do mixéru a rozmixujeme. Banány vložíme nakonec a mixujeme na nízký stupeň tak dlouho, až vznikne jemný zmrzlinový krém.
Důležité: Mixér musí být schopen práce se zmrzlými surovinami! Kakao lze vynechat, místo něho můžeme přidat oříšky nebo trochu citronové kůry. Místo datlí lze použít med.

Likér z popence:
popenec naložíme do vysokoprocentního alkoholu (např. vodky nebo rumu) a přidáme dostatek cukru. Necháme při pokojové teplotě louhovat 1-2 měsíce. Pak již jen scedíme a večírek může začít.

Popencové víno (recept sestaven z více zdrojů):
100 g nastříhaného popence dáme do 400 ml vařící vody (poměr 1:4) a povaříme. Pak přes gázu přecedíme a přidáme 150 g cukru (zhruba poměr 3:1 ve prospěch vody) a necháme 3-5 minut vařit. Ještě teplé nalijeme do čisté větší sklenice a rychle zchladíme, nejlépe pomocí kostek ledu, které vložíme do nádoby (pozor, aby sklenice nepraskla). Přidáme 1 g čerstvého droždí nebo přímo vinné kvasinky a zvolené koření (například hřebíček a skořici), uzavřeme, sklenici zabalíme do šátku a necháme kvasit v teple nejprve 1 týden. Pak budoucí víno naplníme do lahví, uzavřeme vatou, celofánem (event. potravinářskou folií), aby mohly unikat vznikající plyny, a necháme stát v chladu a temnu 3-4 týdny ve sklepě. Když už neunikají žádné plyny, přecedíme a láhev vzduchotěsně uzavřeme.

Bylinková sůl z popence (zdroj: http://www.wildkraeuterkunde.de/pdf/gundermann.pdf):
2 čajové lžičky sušených listů z popence a 6 lžic hrubě mleté mořské soli rozdrtíme společně v moždíři nebo umeleme v mlýnku. Pokud použijeme normální kuchyňskou sůl, rozdrtíme listy zvlášť a teprve potom smícháme se solí. Uchováváme v dobře uzavíratelných skleničkách. Jak připravit bylinkovou sůl z čerstvých bylinek, se dozvíte krok za krokem zde.

Bylinkový tvaroh s popencem (zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=R1Lhp4cs_EY): Budeme potřebovat: hrst popence, 1 malou šalotku, 200 g tvarohu, sůl a pepř. Odstraníme tvrdé stonky a pokrájíme na jemno. Vše smícháme a můžeme servírovat.

Velikonoční nádivka s popencem se skrývá zde: http://www.gurmanka.cz/2009/01/velikonocni-nadivka

ZAJÍMAVOST:
Popenec je jedním z obtížně zničitelných plevelů. Pokud se ho na zahradě snažíte zbavit, odstraňte na jaře, kdy je půda změklá, ručně vždy "mateřskou" rostlinu i její výhonky. Hubení pak bude účinnější.

BYLINY Z POHLEDU TČM

NEJEN PRO ZNALCE TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY:


- odstraňuje vlhkou horkost v játrech a žlučníku:
cholelitiáza (žlučové kameny), ikterus (žloutenka), bolesti po stranách břicha až dozadu;
migréna, bolesti hlavy (zejm. spojené se zahleněním);
koxalgie (bolesti kyčelního kloubu), ischias/ischialgie (i v podobě přísady do koupele): bolest v kříži s vyzařováním do dolní končetiny

- odstraňuje vlhkost/vlhkou horkost ve spodním zářiči (i ve formě sedacích koupelí):
hnisavá ledvinová a močová onemocnění, nefritida (zánět ledvin), (chronická) cystitida (zánět močového měchýře), nefrolitiáza (ledvinové kameny) nebo urolitiáza (kameny v močových cestách), dráždivý močový měchýř/hyperaktivní močový měchýř;
fluor vaginalis (výtok z pochvy, zejm. bílý);

- tonizuje a dává do pohybu jaterní Qi, pročišťuje oheň jater (oheň jater napadá plíce):
působí jako cholagogum (zvyšuje vylučování žluče); snižuje cholesterol;
amenorea (vynechání menstruace);
hyperurikémie (zvýšená hladina kyseliny močové), dna, Bi syndrom;
melancholie, všeobecná slabost

- vyhání větrnou horkost nebo vlhkost z plic; pročišťuje (horký) hlen v plicích;
tonizuje plicní Qi:
hnisavá onemocnění průdušek; zahlenění plic se žlutým hlenem, kašel, bronchitida, astma, dyspnoe (dušnost, pocit nedostatku vzduchu);
chřipka, horečka;
hnisavá onemocnění ucha (ušní výplach, smočit vatovou štětičku nebo napařit párou);

- tonizuje Qi ledvin, působí diureticky (močopudně), čistí krev:
zlepšuje vylučování moči; hydrops (nahromadění tekutin v tělních dutinách či tkáních, vodnatelnost);
únava a pocit tíže v těle;
urolitiáza (močový písek/kameny), nefrolitiáza (písek/kameny v ledvinách), dna, Bi syndrom;
odvádí z těla olovo a pravděpodobně i jiné těžké kovy

- tonizuje Qi žaludku a sleziny-slinivky, tonizuje Qi srdce:
otevírá slezinu-slinivku (možno aplikovat i ve formě posilující koupele);
stimuluje tvorbu žaludečních šťáv, "zkažený žaludek", povzbuzuje chuť k jídlu;
povzbuzuje metabolismus (látkovou výměnu), zdlouhavá chronická onemocnění, únava, malátnost, neurastenie (nervová slabost);
na zahlenění; vysušuje;
posiluje krev: anémie (chudokrevnost);
doplnění vitamínů (čerstvá nať), používá se také jako jarní očistná kúra;
onemocnění lymfatických uzlin;

- působí jako hemostyptikum a adstringens (tiší krvácení):
rány (kromě obkladů z čerstvého popence je možné i sušený popenec rozemlít na prášek); průjem (v polévce uvařený popenec); bolesti zubů

- působí jako antiflogistikum (tj. protizánětlivě - zejm. ve formě odvaru nebo vylisované šťávy z čerstvého popence):
zánět/hnisání v čelisti, zánět v ústní dutině (žvýkání popence či výplachy), zubní váček (žvýkání čerstvých listů a výplachy úst čajem z popence);
záněty sliznic; enteritida (zánět střev), sinusitida (zánět vedlejších dutin nosních: nasávání vylisované šťávy z čerstvého popence - osobně bych raději ředila roztokem vody se solí: 9 g soli/l);
špatně se hojící hnisavé rány, vředy na kůži, abscesy (odvar), píštěle (obklady z natě nebo z popencové šťávy);
dna (jak vnitřně, tak zevně: koupele nejlépe o teplotě 32-35 °C)

- pročišťuje horkost, posiluje oči:
zevní i vnitřní aplikace na zarudlé oči: záněty očí, svědění či bolesti oka nebo očního víčka. Můžeme využít i kombinaci popence a světlíku lékařského (pro mnohé pacienty je podle mě výhodný poměr 3:1 ve prospěch popence).

- posiluje uši a sluch:
nedoslýchavost, posílení sluchu, tinnitus (šelesty v uších: čerstvou šťávu nakapat do ucha nebo vložit pomačkanou popencovou nať), zalehnutí ucha při katarech

ZEVNÍ POUŽITÍ V TČM:
protizánětlivé působení; popenec chladí, čistí (čaj nebo vymačkaná šťáva z čerstvého popence): píštěle, rány, vředy (pomačkaná nať nebo sušený prášek z natě) nebo strupy (omývání); akné (obklad z nálevu nebo z čerstvé pomačkané natě popence);
Bi syndrom, dna (koupele o teplotě 32-35°C);
celulitida (neboli pomerančová kůže: vnitřně čaj, zevně obklady z pomačkané popencové natě)

Pozn.: U všech závažnějších jmenovaných onemocnění je vždy na prvním místě návštěva lékaře!

Tepelné účinky podle TČM: neutrální až lehce teplá
Vlastnosti: vysušuje, čistí, odvádí, stahuje, antiflogistikum (protizánětlivé účinky)
Chuť: hořká, lehce ostrá
Vztah ke drahám: plíce-tlusté střevo, játra-žlučník, ledviny-močový měchýř
Kontraindikace v TČM: nejsou známy

No a co příště? Zadovádíme si se štětkou. Mrkající


Rozšiřující literatura:
P. Váňa: Rady bylináře Pavla
F. Ploberger: Das Große Buch der Westlichen Kräuter
Ulrike von Blarer Zalokar u. Peter von Blarer: Praxisbuch Westliche Heilkräuter und Chinesische Medizin
R. Traversier, K. Staudinger, S. Friedrich: TCM mit westlichen Pflanzen
V. Ando: Farmakologie klasické čínské medicíny
J. Ross: Eine klinische Materia Medica - Westliche Heilpflanzen und chinesische Medizin
J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Dyonýz Dugas: 500 nejlepších receptů lidové medicíny
Bylinné recepty (Im-Market, České Budějovice 1991)
S. G. Fleischhauer, J. Guthmann, R. Spiegelberger: Enzyklopädie: Essbare Wildpflazen
H. Schilcher, S. Kammerer, T. Wegener: Leitfaden Phytotherapie
Mathioli: Herbář
Maria Treben: Zdraví z boží lékárny
I. und P. Schönfelder: Der Kosmos Heilpflanzenführer
 


Komentáře

1 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 20:04 | Reagovat

Jdu do něj :-) Jestli se nepletu, tak ho pleju každý rok u našich :-)
Tak doufám, že do července mi maminka nějaký nechá, dřív tam totiž nepojedu :-(

2 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 15. června 2016 v 20:07 | Reagovat

Popence máme vždy plnou zahradou, takže suším ve velkém :) Jinak ta limonáda vypadá dobře! :)

3 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 15. června 2016 v 20:43 | Reagovat

[1]: No, ale to už ti nejspíš odkvete... to je trochu škoda. Ale lepší něco, nežli nic :-) A navíc jsem četla, že se dá sbírat i v zimě - pokud najdeš za mírné zimy jeho lístky :-)

Já ho tady mám taky málo - byla jsem ráda, že jsem ulovila tyhle fotky - a to ještě za špatného světla.

4 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 15. června 2016 v 20:44 | Reagovat

[2]: No to je právě škoda sušit: opravdu se píše, že jeho síla je hlavně v čerstvém stavu - nebo vyrobit tu tinkturu či olej.

5 Čerf Čerf | E-mail | Web | 16. června 2016 v 7:51 | Reagovat

No vida, neřekl bych, že toho malá nenápadná rostlinka tolik zvládne. Jedna z mála, které znám, jedna z mnoha, které - zjevně ke své vlastní škodě - nepoužívám.

6 Fredy Fredy | Web | 16. června 2016 v 10:28 | Reagovat

týjo, to je kouzelná rostlinka :-)  ;-)

7 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 16. června 2016 v 10:52 | Reagovat

Našla jsem ho, já jsem ho našla :-) Unikl sousedce při pletí zdejších záhonků a krčí se tam, lumpík jeden :-)
A našla jsem ho jen náhodou, protože jsem byla věšet prádlo a taky jsem viděla, že je plný sud pod okapem a tak jsem šla zalévat už tak mokré záhony a on si tak sedí vedle sudu...
No, tak je zrovna čerstvě zalitý a omytý. Bude si muset počkat na odpoledne  a pak ho naložím do oleje :-)

8 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 16. června 2016 v 12:29 | Reagovat

[5]: Ty taky znáš kde co :D Kdybych se už léta nehrabala v atlasech, tak bych o této rostlince vůbec nevěděla! U nás doma jí tedy rozhodně neznali.

9 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 16. června 2016 v 12:30 | Reagovat

[6]: No - a počkej, jaká kouzla s tebou pak popenec provede ;-) :-D

10 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 16. června 2016 v 12:31 | Reagovat

[7]: Jé, ty máš ale štěstí! :-) Já chci taky :-D O víkendu to tu zkusím ještě prohlédnout, mám pár tipů. Akorát to "pršlavé" počasí moc nenahrává... :-(

11 Meduňka Meduňka | Web | 17. června 2016 v 20:18 | Reagovat

Jééé, už jsem ho v salátu jedla, tenhleten popenec, ale že je i na křečáky!? Máme ho v zahradě docela hojně... a jak tak čtu, že bršlice se s ním dává do limonády... ten otravný nenáviděný plevel, se kterým já bojuju v záhonech dost marně... napíšeš taky o bršlici? :-D

12 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 17. června 2016 v 20:23 | Reagovat

[11]: Ahoj Bylinko Voňavá :-) Jasně, že napíšu, už jí mám holku i zvěčněnou. Akorát to chce čas (a trpělivost) :-)

Jejej, to musím přeformulovat - bršlice se s popencem nedává dohromady - je to vždy buď a nebo. Ale tak zkombinovat se dá lecos - akorát pro to musí mít člověk cit. :-)

13 Meduňka Meduňka | Web | 17. června 2016 v 21:08 | Reagovat

[12]: Aha, jooo, já to blbě četla. Tedy limonáda z bršlice... já si počkám, až o ní napíšeš :-D

14 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 17. června 2016 v 21:52 | Reagovat

[13]: Tak já jí udělám hned po kostivalu, takže někdy příští týden ;-) :-)

15 Aliwien Aliwien | E-mail | Web | 19. června 2016 v 13:00 | Reagovat

S chutí jsem přečetla Tvoje povídání a díky za návštěvu i pochvalu u mne.

16 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 19. června 2016 v 13:38 | Reagovat

[15]: Já už tě od teď neprošvihnu, protože jsem si dala odběr novinek :-) Už mi zbývá přečíst akorát první dva roky :-D Čtu tě odzadu :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama