Pampeliškový salát a jeho variace

30. června 2016 v 1:16 | MUDr. Dorka D. |  Fytoterapie (bylinky), strava, homeopatie
Smetanka lékařská/pampeliška a saláty: Recepty z "plevele", které se nevešly do článku Smetanka lékařská: nejen na cukrovku a cholesterol:



Salát z pampelišky se slaninou a krutony
(zdroj: http://www.kuechengoetter.de/rezepte/Salate/Loewenzahnsalat-mit-Speck-und-Brotwuerfeln-6112426.html):
Ingredience na 4 porce salátu: 200 g mladých listů z pampelišky/smetanky (max. 10 cm, použijeme jen vrchních 5 cm), 2 plátky toastového chleba, 50 g prorostlé slaniny, 5 lžic slunečnicového oleje, 2 lžíce octa, 1/2 lžičky dijonské hořčice, sůl pepř a event. česnek na potření opečeného toastového chleba (pokud nechceme krutony).

Nejprve mladé listy omyjeme a osušíme. Toastový chléb zbavíme kůrky a nakrájíme na kostičky, stejně jako slaninu. Na pánvi si rozpálíme olej a opečeme nejprve slaninu (tu vyndáme) a ve zbylém tuku i toastový chléb do zlatova. Na dresink smícháme ocet a hořčici. Ochutíme solí a pepřem a vmícháme zbylý olej z opékání. Salát promícháme se zálivkou a slaninou, navrch nasypeme krutony z toastového chleba a můžeme podávat. Tip: Toastový chléb můžeme opéct i v celku a potřít ho česnekem jako topinku.

Pampeliškový salát s vejci a slaninou
(zdroj: https://www.tk.de/tk/a-z-navigation/l/von-wegen-unkraut---wuerziger-wiesen-salat-10001895/537328):
500 g mladých listů pampelišky, 125 g slaniny, 3 natvrdo vařená vejce, 1 středně velká cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička ostré hořčice, 3 lžíce vinného octa, 3 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce smetany, 1 lžíce vody, černý, čerstvě umletý pepř z mlýnku, sůl.

Nejdříve dáme vařit vejce na 10 minut. Vejce oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu pokrájíme na kostičky. Pampelišku omyjeme a naložíme na 10 minut do studené slané vody. Listy pampelišky osušíme a nakrájíme na 3 cm dlouhé proužky.

Cibuli a česnek pokrájíme na kostičky a přidáme zálivku, kterou si umícháme metličkou: 1 lžíci vody, 3 lžíce vinného octa a 1 lžíci hořčice. Nakonec vmícháme 3 lžíce smetany a dochutíme solí a pepřem. Vše promícháme s vejci a pampeliškou. Na závěr na pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje, opečeme kostičky slaniny do zlatova a posypeme jimi salát.

Pampeliškový salát s jablkem a mrkví s řízky z červené řepy (zdroj: http://www.fuchsia.at/esst-mehr-unkraut-loewenzahn-salat/):
Salát: 3-4 hrsti pampeliškových listů, 1 jablko, 1 mrkev, 1 lžíce slunečnicových semínek, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce dýňového oleje, 1 lžička medu.
Řízky z červené řepy: 1 velká oloupaná červená řepa nakrájená na 0,5 cm silné plátky, mouka, 1-2 vejce, strouhanka, sůl a olej na smažení (kdo chce: 1/2 lžičky kmínu).

Nejprve vložíme plátky řepy do osolené vody a s trochou kmínu uvaříme do poloměkka. Pak obalíme v trojobalu a usmažíme na pánvi z obou stran. Listy pampelišky omyjeme a pokrájíme kolmo k vláknům. Jablko oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme k pampelišce a přidáme jablečný ocet. Necháme chvíli odpočinout a pak vmícháme mrkev nakrájenou na nudličky a dýňový olej. Ochutíme solí a posypeme slunečnicovými semínky.

Obyčejný pampeliškový salát (zdroj: http://www.garten-literatur.de/Pflanzen/Rezepte/loewenzahn_salat.htm):
Listy pampelišky pokrájíme na nudličky. Pokrájíme na kostičky 1 malou cibuli a posypeme jí listy. Na zálivku si smícháme v mističce 1 lžičku octa, 2 lžíce oleje a 1 lžičku hořčice. Ochutíme pepřem a solí a promícháme s listy. Podle dostupnosti můžeme přidat i plátky salátové okurky, rajčat, papriku pokrájenou na nudličky a tvrdý sýr pokrájený na kostičky.

Salát z pampelišky s tolary z kozího sýru a restovanými paprikovými lusky (zdroj: http://eatsmarter.de/rezepte/loewenzahnsalat-ziegenkaesetalern):
2 paprikové lusky (1 červený a 1 žlutý, à ca. 200 g), 4 jarní cibulky, 250 g vybělených listů pampelišky (jsou méně hořké), 1 lžíce balzamikového octa, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce rybízové zavařeniny (želé), sůl a pepř, 3 lžíce olivového oleje, 80 g kozího sýra ukrojeného z válce, 4 lžíce strouhanky.

Paprikové lusky rozčtvrtíme, zbavíme semínek a položíme na plech. Opečeme je na grilu, až je slupka černá a tvoří puchýře. Pak ji dáme do misky a zakryjeme talířem na 10 minut. Po 10 minutách oloupeme slupku a nakrájíme na jemné nudličky.

Jarní cibulku po omytí pokrájíme na kroužky. Pampeliškové listy omyjeme, osušíme a spodní 1/4 odstraníme (pokud používáme nebělené listy, použijeme pouze vrchní 1/2 max. 10 cm dlouhých listů). Na zálivku smícháme ocet, hořčici, želé z rybízu a sůl, pepř. Pak pomalu vmícháme 2 lžíce oleje. Vše spolu promícháme.

Kozí sýr nakrájíme na 4 plátky a obalíme ve strouhance, kterou pevně přitlačíme. Plátky sýra osmažíme na pánvi ve zbylém olivovém oleji na mírném ohni. Sýr posypeme na závěr paprikovu a jarní cibulkou.


 


Komentáře

1 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 30. června 2016 v 20:05 | Reagovat

Mňam :-)
Horší je, že mladých pampelišek většinou moc nemáme, protože je dáváme želvičce.
No a želvák žere jak protrženej, takže my si pampelišky cíleně pěstujem, jinak by nás tohle zvířátko zruinovalo :-)

2 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 30. června 2016 v 20:07 | Reagovat

[1]: Tak převést želváka na jinou stravu - a pampelišky mu sež... sebrat :-D

3 Čerf Čerf | E-mail | Web | 1. července 2016 v 8:28 | Reagovat

Mladé pampelišky, to se ti řekne! Aby to pak nebylo proti nějakému zákonu na ochranu mladistvých! :-)

4 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 1. července 2016 v 21:20 | Reagovat

[3]: Naopak, pampelišky konzumací zachráníme před slunečním úpalem ;-) A vůbec, ještě by je pak zas chtěl sežrat nějakej želvák, tak to ať radši skončí v mým žaludku :-)

5 Iris Iris | E-mail | Web | 11. července 2016 v 6:15 | Reagovat

Salát z pampelišky? To zní lákavě. :-)

6 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 11. července 2016 v 12:10 | Reagovat

[5]: Že jo? Ale samotnou bych jí (jako můj děda ty stonky) nedala :-)

7 Jitka Jitka | E-mail | Web | 12. července 2016 v 9:10 | Reagovat

Počkám si s takovým salátem na jaro. :-)

8 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 12. července 2016 v 12:22 | Reagovat

[7]: To je rozumný, protože na jaře toho neroste mnoho. Nebo lze přidat pár malých lístků (nejlépe ještě vybělených, které vyrostly bez světla) do salátu... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama