Bršlice kozí noha aneb Vaříme z plevele 3. díl

24. června 2016 v 17:10 | MUDr. Dorka D. |  Fytoterapie (bylinky), strava, homeopatie
A pokračujeme v našem manuálu pro život bez kozí nohy: Podle zaručených zpráv je totiž nejúčinnější tento tvrdošíjný plevel sníst. Mrkající Následující recepty vám v tom jistě pomohou.



Zeleninová polévka s bršlicí (volně podle: http://eatsmarter.de/rezepte/gemuese-gierschsuppe)
Ingredience:
  • 4 mrkve
  • 3 hrsti bršlice kozí nohy
  • 1 cibuli
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 polévkové lžíce řepkového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 čajová lžička hořčice
  • kurkuma
  • sůl
  • pepř z mlýnku
  • muškátový oříšek čerstvě nastrouhaný
1. Mrkev, cibuli a celer pokrájíme na kostičky a bršlici posekáme na drobno. Rozpálíme olej a podusíme na něm cibuli, až zesklovatí.

2. Přidáme mrkev, krátce orestujeme a posypeme cukrem. Necháme trochu zkaramelizovat, vhodíme celer a zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme asi 8 minut vařit na mírném ohni. Pak přidáme bršlici a necháme 1-2 minuty povařit.

3. Ochutíme hořčicí, kurkumou, solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Bramborový salát s bršlicí (zdroj: http://eatsmarter.de/rezepte/kartoffel-gierschsalat):
Ingredience na 4 porce:
  • 650 g lojovitých brambor
  • 1 šalotka
  • 100 ml masového vývaru
  • 1/2 lžičky ostré hořčice
  • 3 lžíce octa
  • pepř z mlýnku
  • cukr
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 150 g červené čočky
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 50 g bršlice
1. Brambory necháme vařit ve slupce v osolené vodě ca. 25 minut.

2. Šalotku nakrájíme na drobné kostičky a s masovým vývarem přivedeme k varu. Vmícháme ocet, sůl, pepř, špetku cukru a stáhneme z vařiče.

3. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostičky. Zalijeme horkým vývarem, opatrně promícháme a necháme 20 minut odpočinout.

4. Čočku propereme ve vodě a necháme jí vařit v zeleninovém vývaru 8-10 minut. Nakonec scedíme, prudce zchladíme (kostkami ledu) a necháme okapat.

5. Bršlici umyjeme, osušíme a posekáme na hrubo, hrubší starší stonky raději odstraníme. Bršlici a čočku vmícháme do brambor.

Ingredience:
  • okurka
  • rajčata
  • žampióny (syrové by se ale správně jíst neměly, obsahují toxický agaritin)
  • jarní cibulka
  • pažitka
  • bršlice kozí noha
Na zálivku:
  • olivový olej
  • ocet
  • med
  • hořčice
  • sůl a pepř
Všechny přísady nakrájíme na drobno, přilijeme zálivku, kterou jsme si připravili v malé mističce, a promícháme.

Ingredience:
  • 3 hrsti bršlice kozí nohy
  • polovina cibule
  • 3 polévkové lžíce sezamu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 40 ml olivového oleje
  • 1 polévková lžíce oleje na opečení
Nejprve rozmělníme listy bršlice v mixéru a dáme do mísy. Sezam si opražíme na sucho na pánvi. Když je sezam lehce nahnědlý, přidáme ho k bršlici. Cibuli si pokrájíme na kostičky a osmažíme jí krátce na pánvi v 1 lžíci oleje. Cibulku pak přidáme spolu se solí a olivovým olejem k bršlici. Vše dobře promícháme a podle potřeby můžeme ještě rozmixovat tyčovým mixérem. V lednici vydrží toto pesto po několik týdnů. Pokud chcete trvanlivost tohoto pesta ještě prodloužit, pokryjte ho ca. 0,5 cm vysokou vrstvou olivového oleje.

Pesto z bršlice kozí nohy (zdroj: http://www.kochbar.de/rezept/434779/Giersch-Pesto.html):
  • 60 g bršlice kozí nohy
  • 160 ml řepkového oleje
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 20 g dýňových semínek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička pasty Sambal Oelek z chili papriček
  • 1/4 lžičky soli
Bršlici omyjeme, listy otrháme ze stonků a pokrájíme na drobno. Slunečnicová a dýňová semínka opražíme na sucho na pánvi a rozemeleme je. Spolu s bršlicí, olejem a česnekem je rozmixujeme tyčovým mixérem. Nejlépe chutná toto pesto na plátku veky.

Ingredience:
  • 100 g bršlice (event. i jiných bylinek) - vybíráme pouze mladé listy (starší jsou hořké)
  • 6 stroužků česneku
  • 100 g strouhaného sýru parmezán nebo pecorino
  • 250 ml olivového oleje
  • 75 g piniových semínek
1. Bršlici a bylinky dobře omyjeme, osušíme a listy otrháme ze stonků. Bylinky i česnek jemně posekáme. Piniová semínka (a event. i trochu oleje) opražíme a také posekáme na drobno.

2. Všechny přísady dáme do mísy a promícháme se strouhaným sýrem. Postupně vmícháme po troškách i olivový olej. Pesto přendáme do uzavíratelné sklenice a přelijeme event. zbylým olejem, abychom prodloužili trvanlivost.

Pozn.: Množství česneku se zdá být přehnané, ale protože bršlice má víc kořenitou chuť, než bazalka, není přehnané. Ze stejného důvodu je i množství sýra větší, než u klasického bazalkového pesta.

Řecký salát s přídavkem bršlice, který si udělá Doktorka se srdcem, až si sežene od silnice nezaprášenou kozí nohu:
Ingredience:
  • rajčata (ta hnusná bez chuti neberte, salát to beznadějně zkazí - musí být sladká, je to základ chuti salátu!)
  • 1 kostka balkánského sýra (feta)
  • paprika zelená a žlutá (nepálivá!)
  • černé olivy a zelené olivy (po 1 plechovce, případně 2:1 ve prospěch černých oliv; lze přilít i malé množství nálevu z černých oliv)
  • trochu salátu rukola a bršlice kozí nohy (smícháme 1:1) - bez bršlice je tento salát již vyzkoušen Mrkající
  • sterilovaná cukrová kukuřice (asi 1/2 konzervy)
  • malá salátová okurka (s tou to nepřehnat, pouští moc vody)
  • event. i trochu ředkviček, nemusí být
K tomu už jen vaší oblíbenou zálivku a je hotovo. Já dávám většinou zálivku z oleje, medu a citronu (4 lžíce rostlinného oleje, který nemá silné aroma, 4 lžíce citronové šťávy, 4 lžičky medu, sůl). Posypeme sušeným oreganem a bazalkou v poměru 2:1 ve prospěch oregana. Se "zeleným" to moc nepřeháníme, hlavní složky jsou rajčata, olivy, paprika a balkánský sýr. Kdo se nechce živit plevelem, nechť vynechá bršlici Mrkající

Limonáda z bršlice: viz můj článek: Popenec odstraní olovo, aterosklerózu i celulitidu

Ve 4. dílu se nám představí pěťour. Pokud jste ještě nečetli 1. díl o pleveli, který je jedlý a 2. díl, kde je začátek bršlice, tak se to dá snadno napravit Mrkající.


Rozšiřující literatura:
P. Váňa: Rady bylináře Pavla
J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
S. G. Fleischhauer, J. Guthmann, R. Spiegelberger: Enzyklopädie: Essbare Wildpflazen
I. und P. Schönfelder: Der Kosmos Heilpflanzenführer
 


Komentáře

1 Čerf Čerf | E-mail | Web | 25. června 2016 v 0:54 | Reagovat

Úžasné, třetí díl o bršlici... Jsi úplný bršlicový Dumas! :-)

2 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 25. června 2016 v 13:15 | Reagovat

[1]: No trochu matu: mám 3 díly plevele, z čehož bršlice samotná je jen na 2 díly ;-)  

Mít nezaprášenej popenec, dala bych si teď tu zmrzlinu ;-) Hmmmh 8-)

3 Meduňka Meduňka | Web | 26. června 2016 v 11:24 | Reagovat

Těch receptů z bršlicí je opravdu dost,
už ji všechnu nebudu házet na kompost.
A učiním vstřícné gesto
tím, že udělám to pesto :-D

4 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 26. června 2016 v 14:38 | Reagovat

[3]: Hlavně, ať ti šmakuje,
bršlice zelený je skvost,
snad ti půjde k duhu,
nebo brzy budeš mít dost ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama