Bršlice kozí noha aneb Vaříme z plevele 2. díl

22. června 2016 v 22:03 | MUDr. Dorka D. |  Fytoterapie (bylinky), strava, homeopatie
Bršlice kozí noha se někdy nazývá i husí noha. Lidový název bršlice kozí nohy ve Švýcarsku je "Schnegge-Chrut" (Schneckenkraut), což v překladu značí šnečí bylina. Takže teď už je jasné, odkud vítr fouká (či spíše odkud slimáci, ale i šneci, lezou). Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) má, kromě toho, že jde o plevel i léčivé účinky. Podagra znamená dna, která se typicky projevuje u palce nohy a to nám již napovídá její hlavní využití. Auf deutsch se bršlici říká Giersch oder Geißfuß, english ground elder orgoutweed, slovensky kozonoha hostcová, по-русски Сныть обыкновенная.

Pozor na záměnu bršlice kozí nohy!

Květy bršlice spatříte od června do srpna, tvoří okolíky a jsou drobné bílé až narůžovělé. Podobají se jiným rostlinám, např.: bedrník obecný, divoká mrkev obecná nebo jedovatý bolehlav plamatý. Jak bršlici spolehlivě poznáte? Heslem jsou "tři trojky": Stonek je trojhranný, list je trojčetný a také jednotlivé lístky listů jsou trojčetné (jednotlivých lístků pak tedy vlastně napočítáme vždy 9). A kromě toho bršlice po rozemnutí voní po mrkvi.

Listy bršlice mohou splést s těmito rostlinami: léčivka děhel lesní, (jeho stonky jsou však mohutnější a mají na sobě rýhy, listy jsou dvou- až trojčetné a krátce po vyrašení by mohlo dojít k záměně). Listy bychom mohli nakonec i zaměnit s mladým bezem černým, který má kulaté stonky. Ne nadarmo se bršlici v Německu říká "zemní bez".



Manuál pro život bez kozí nohy ještě nikdo spolehlivě nevymyslel. Moji prarodiče s ní neúspěšně bojovali celá léta. Bršlice má ráda vlhko a dusíkaté půdy a je to opravdu nezmar. I z malého kousku oddenku je tato rostlinka schopná zmrtvýchvstání. Recepty na vyhlazení bršlice kozí nohy z vašeho záhonku jsou minimálně tři, ale žádný se vlastně nedá v praxi použít, protože jde o princip "přežije jen nejsilnější": Radí se hustá výsadba brambor, dobromysli nebo keříčkových fazolí, což omezí přístup světla a bršlici přinejmenším oslabí. Ale co když roste bršlice na skalce? Nevím, co by říkaly skalničky na fazole - a kdo by vlastně pod vládou fazolí či brambor přežil, zda bršlice nebo skalničky. Nakonec se jako nejlepší recept ukazuje prosté, pravidelné sekání bršlice, nejlépe každých 14 dní.

BRŠLICE KOZÍ NOHA - ÚČINKY:
diuretikum: močopudná; zvyšuje i vylučování chloridů; díky svým močopudným účinkům ulevuje při otocích (edémy)
urikosurikum: zvyšuje vylučování kyseliny močové; dna
antirevmatikum: proti revmatu; ischialgie ("ischias")
slabé spasmolytikum: proti křečovitým bolestem břicha
antiflogistikum: proti zánětům
údajně i "odkyselující" účinky (o této teorii, která je podle mě odtržena od reálných pochodů v těle, nejsem přesvědčena).
detoxikant: čistí krev a měla by z těla vyplavovat toxické látky z tukové tkáně i pojiv (vazivo, chrupavka kost)
mírné laxativum: mírně projímavá
fytoncidní: antibiotické účinky (působí proti bakteriím)
podporuje zažívání ("slabé trávení")
Farář Künzle bršlici používal i na bolesti zubů a křečové žíly (varixy).

BRŠLICE KOZÍ NOHA - ZEVNÍ POUŽITÍ:
Na obklady z čerstvých listů bršlice používáme mladé listy, krátce opláchnuté a pomačkané. Obkládáme v silnější vrstvě místa, kde je zánět nebo ji lze použít na hmyzí štípnutí či popáleniny 1. stupně. Ovlivňuje pravděpodobně i otoky alergického původu.

Horké kašovité obklady z bršlice se hlavně používají na bolavé klouby - např. lumbago (hexenšus/"houser").

Také můžeme použít koupele z bršlice na hemoroidy, revma, dnu nebo ischias (ischialgie): nejlépe je připravíme-li si lázeň ze 150 g sušených kořenů a čerstvých listů bršlice.

SBĚR:
Drogou je zejména oddenek (Radix aegopodii podagrarii). Oddenek obsahuje falcarindiol a je proto lehce jedovatý.
Mladé listy se výborně hodí pro přípravu salátů nebo na obklady.

Bršlice obsahuje: mnoho minerálů (hlavně draslík), vitamíny (zejména A a C), pryskyřice, éterické oleje, flavonoidy, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin a aegopodin - látku ne zcela jasně chemicky definovanou. Účinné látky byly doposud málo zkoumány.

V bršlici je 15krát více vitamínu C než v hlávkovém salátu a 4krát více vitamínu C, než v 1 citrónu. Bršlice dále obsahuje kromě draslíku také hořčík, vápník, mangan, zinek, měď a bílkoviny. Pro vysoký obsah draslíku je bršlice prospěšná i u průjmů nebo nadměrného pocení.

LÉKOVÁ FORMA:
Nálev z oddenku, zejm. v revmatologii (Janča udává množství asi 350 ml na jednotlivou dávku, vždy před jídlem). V urologii se někdy užívaly ještě větší množství, asi 500 ml na jednu dávku, např. při výskytu močových kamenů. Vzhledem k možnosti podráždění ledvin však takto vysoké dávky nemohu doporučit (viz nežádoucí účinky).

KOMBINACE:
Bršlice se ve směsi s ostatními bylinami snáší zpravidla velmi dobře.

BRŠLICE KOZÍ NOHA - BYLINNÉ SMĚSI A RECEPTY:
Směs na léčení dny podle Váni:
bršlice kozí noha 40 g, tužebník 50 g, list břízy 50 g, list seny 10 g (ten se mi ve směsi nelíbí), kůra vrby 50 g. Běžný odvar pít několikrát denně.

Léčba záchvatu dny podle Janči:
Vnitřně: homeopatický čaj podle Kloudy v potenci U6, a pak se pak se podávala směs celeru, kořenu jehlice trnité, kořenu libečku, natě celíku zlatobýlu a natě mateřídoušky.
Zevně: horké, asi 30-minutové, kašovité obklady z natě bršlice na postižené nohy.

Mast z bršlice na svalové spasmy, fibromyalgii, artrózu nebo výhřez ploténky (zdroj: http://www.kraeuter-verzeichnis.de/kraeuter/giersch.htm):
  • 1 hrst bršlice kozí nohy
  • 1 hrst bezových květů
  • olivový nebo řepkový olej
1. Bršlici a květy bezu dáme do hrnce a přelijeme olejem. Směs zahřejeme ve vodní lázni zhruba na 50°C, vypneme sporák a necháme 5 dní stát. Poté olej scedíme a bylinky po vymačkání vyhodíme.

2. Po 5 dnech olej zahřejeme ve vodní lázni na ca. 45°C a na 100 ml oleje přidáme ca. 50 g včelího vosku. Mast přelijte do malých nádobek, které se dají uzavřít a skladujte v temnu a chladu.

3. K této masti lze také přidat trochu mletého chilli, ale opatrně, abyste to nepřehnali! Hodného sice nepálí, ale znáte to. ;-) Chilli prohřívá a uvolňuje svalovinu. Také rozmarýn nebo kostival se hodí jako přísada do této masti.

BRŠLICE KOZÍ NOHA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY:
Vysoké dávky mohou vyvolat nevolnost. Bylo popsáno podráždění ledvin při několikadenním podávání 3/4 litrové dávky 4x denně! Vyšší dávky se používají někdy na úvod léčby k dosažení rychlého účinku. Bršlice je poměrně bezpečnou drogou, ale vzhledem k neprobádanosti drogy se nedoporučuje dlouhodobé užívání.

BRŠLICE KOZÍ NOHA - KONTRAINDIKACE:
Nejsou známy.

GURMÁNSKÉ TIPY A RECEPTY PRO ODVÁŽNÉ JAZÝČKY:
Chutí připomíná bršlice něco mezi celerem, petrželí (a já bych dodala trávou Usmívající se). Květy jsou sladší a chutnají mi víc. K léčení se bršlice moc nepoužívá, což je možná škoda. Dobrého pomálu, proto doporučuji nepřehánět to s konzumací bršlice kozí nohy.

Bylinkové knedlíčky z plevele aneb Bršlice kozí noha k sežrání (volně přeloženo z: http://eatsmarter.de/rezepte/wildkraeuterknoedel-mit-giersch)
Ingredience:
  • 800 g starších celozrnných housek (např. ze špaldy)
  • 360 ml mléka
  • 360 g bršlice kozí nohy
  • 4 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 8 lžic másla
  • sůl, pepř (nejlépe z mlýnku, já např. používám "pepř 3 barev": když se čerstvě umele, tak nemá s vyčichlým mletým pepřem téměř nic společného)
  • muškátový oříšek čerstvě nastrouhaný
  • 4 vejce
  • 80 g čerstvě nastrouhaného tvrdého sýra (zde Bergkäse, což je dlouhohrající tvrdý sýr)
  • strouhanka
1. Housky pokrájíme na kostičky a dáme do větší mísy. Mléko přivedeme k varu a přelijeme přes housky. Necháme zhruba 15 minut nasáknout.

2. Mezitím ale neleníme: Omyjeme a osušíme bršlici a na hrubo pokrájíme. Cibuli a česnek pokrájíme na jemno a necháme zesklovatět v hrnci na másle (asi 2 lžíce). Přidáme bršlici, necháme vypařit tekutinu a vše přidáme k namočeným houskám. Osolíme a okořeníme pepřem a muškátem. Pak přidáme vejce, nastrouhaný sýr a rukama vše dobře prohněteme. Pokud by to konzistence těsta vyžadovala, přihodíme ještě trochu strouhanky, aby se hmota dala dobře tvarovat.

3. V hrnci dáme vařit vodu, kterou osolíme. Ruce si navlhčíme a z těsta vytvarujeme knedlíčky. Ty pak opatrně vložíme do vařící vody a stáhneme teplotu vařiče na nízký stupeň. Knedlíčky necháme ve vodě zhruba 20 minut.

4. Zbytek másla dáme do velké pánve rozpustit a zahrajeme si na rybáře: postupně vylovíme všechny na hladině plavající knedlíčky a opečeme je na másle do zlatova. K tomu můžeme servírovat dušenou bršlici.

Frikadely s bršlicí a okurkovou raitou aneb Krajta by si taky dala (Zdroj: http://eatsmarter.de/rezepte/gierschfrikadellen):
Ingredience:
  • 1 l bršlice kozí nohy
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce másla (nebo oleje)
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka (1,5% tuku)
  • 150 g na hrubo namletých ovesných vloček (nebo špaldové vločky)
  • 1 lžíce pšeničné mouky
  • 50 g nasekaných dýňových semínek
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • máslo (nebo olej)
Raita:
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 500 g (nízkotučného) bílého jogurtu
  • 1 lžička curry
  • 1 salátová okurka
  • několik listů koriandru
  • šťáva z 1 limetky
  • sůl, pepř
1. Listy bršlice otrháme ze stonků, které vyhodíme. Omyjeme je, osušíme a posekáme na jemno. Na drobno pokrájíme i cibuli a česnek. V hrnci podusíme bršlici, cibulku a česnek na másle, až jsou listy bršlice hotové (více se lesknou) a cibule zesklovatí.

2. Směs pak dáme v sítu okapat a zchladnout. V míse pak okapanou bršlici s cibulí a česnekem smícháme s vejcem, mlékem, ovesnými vločkami, moukou, dýňovými semínky a kořením. Vše necháme odpočinout v lednici na 15 minut. Pak tvarujeme frikadelky a opékáme na másle na mírném ohni asi 10 minut z každé strany.

3. Raita:
Opražíme koriandrová semena na pánvi bez tuku a poté rozdrtíme v moždíři. Do mísy dáme jogurt a vmícháme opražený koriandr a curry. Oloupanou okurku nakrájíme na kostičky, koriandrové listy posekáme na hrubo a přidáme do jogurtu. Ochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem.

Rajčata plněná bršlicí aneb Kam čert nemůže, nastrčí bršlici (zdroj: http://www.garten-literatur.de/Pflanzen/Rezepte/giersch_tomaten.htm):
Ingredience:
  • 4 rajčata
  • 40 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g libové anglické slaniny (Katenschinken)
  • 50 g červené papriky
  • 1 feferonka
  • 100 g bršlice kozí nohy
  • olej na smažení
  • veka
  • 80 g ementálu
  • máslo na vymazání a trochu rozpuštěného másla
1. Odřízneme vršek 4 rajčat a vydlabeme. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme na drobno pokrájenou cibulku, česnek a podusíme, až cibule zesklovatí. Přidáme anglickou slaninu a krátce spolu osmahneme. Přihodíme červenou papriku nakrájenou na kostičky a na drobno pokrájenou feferonku: 1 minutu necháme smažit. Pak vložíme na hrubo pokrájenou bršlici kozí nohu (pár lístků si necháme stranou na dozdobení), vše dobře promícháme a necháme dusit. Na závěr osolíme a opepříme. Směsí naplníme rajčata.

2. Pár kostiček z pokrájené veky a ementálu rozdělíme na rajčata, které jsme si dali do zapékací formy vymazané máslem. Pokapeme rozpuštěným máslem a dáme na 200°C do předehřáté trouby na 15-20 minut. Hotové posypeme pepřem z mlýnku a na jemno posekanými listy bršlice.

Housky s bršlicí aneb Nikdy nekončící bršlicová sága (zdroj: http://www.garten-literatur.de/Pflanzen/Rezepte/giersch_broetchen.htm):
Ingredience:
  • 500 g mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 prášek do pečiva (nejlépe bez fosfátů: vinný kámen)
  • 100 g másla nebo margarínu
  • 2 hrsti bršlice kozí nohy (nebo také kopřiv či kostivalu: s tím však opatrně, viz článek o kostivalu)
  • 1/4 l podmáslí nebo mléka
1. Mouku, sůl a prášek do pečiva smícháme a posypeme plátky másla.

2. V podmáslí (nebo mléce) rozmělníme tyčovým mixérem bylinky, které opereme ve vodě, necháme okapat a na jemno pokrájíme. Vše přilijeme k sypkým surovinám a vypracujeme hladké těsto. Je-li třeba, přidáme mouku nebo mléko. Vytvarujeme housky, nakrojíme do kříže nožem a dáme na nevymazaný plech na 220 °C do předehřáté trouby na 20-24 minut.

Housky s bršlicí 2 (zdroj: http://eatsmarter.de/rezepte/gierschbroetchen):
Ingredience na 12 housek:
  • 500 ml bršlice kozí nohy
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 500 g pšeničné mouky
  • 75 g kukuřičné mouky na polentu
  • 1 lžíce hrubé (event. klasické) kukuřičné mouky na polentu
1. Bršlici omyjeme a pokrájíme na drobno. Slunečnicová semínka opražíme na sucho v pánvi a posekáme na hrubo. do mísy dáme 500 ml vlažné vody, droždí, sůl a olej. Přidáme bršlici a slunečnicová semínka a postupně přisypáváme pšeničnou a kukuřičnou mouku. Vše zpracujeme na měkké těsto, které se nelepí a snadno se odděluje od pracovní desky. Můžeme event. použít i robot a nechat ho 5 minut hníst.

2. Těsto přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme nakynout na teplém místě do dvojnásobné velikosti.

3. Plech vyložíme pečícím papírem a papír posypeme hrubou kukuřičnou polentovou moukou. Z těsta vytvarujeme 12 houstiček a dáme na plech. Ještě jednou přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme znovu 30 minut kynout. Pak potřeme vodou a dáme péci 20 minut do předehřáté trouby na 200°C.

Eintopf z bršlice aneb Vše v 1 hrnci (zdroj: http://www.garten-literatur.de/Pflanzen/Rezepte/gierschein.htm):
Ingredience:
  • zhruba 8 hrstí bršlice kozí nohy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 4 lojovité brambory
  • sůl, pepř
  • 1 lžička curry
  • 1 stroužek česneku
  • petržel na dozdobení
Listy bršlice otrháme ze stonků, omyjeme a dáme blanšírovat do vařící vody, ca. na 3 minuty. Listy pak lehce vymačkáme a posekáme. Na rozpáleném oleji podusíme cibulku pokrájenou na kostičky, přidáme bršlici a dusíme dalších 5 minut. Do hrnce vložíme brambory pokrájené na drobné kostičky a přidáme sůl, pepř a curry. Zalijeme 1/2 vařící vody a prolisujeme 1 stroužek česneku. Necháme vařit přikryté na mírném ohni 30 minut. Hotový pokrm zdobíme posekanou petrželkou.

Ravioli s bršlicí aneb Bršlice na vandru v Itálii (zdroj: http://eatsmarter.de/rezepte/ravioli-mit-wildkraeutern)
Ingredience na nudlové těsto:
  • 125 g semolinové mouky
  • 75 g semolinové krupice
  • sůl
  • 2 vejce
  • 1 lžička olivového oleje
Ingredience na náplň:
  • 50 g bršlice kozí nohy
  • 1/2 papriky
  • 60 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 1 lžička citronové kůry z bio citrónu
  • 200 g sýru ricotta
  • sůl, pepř z mlýnku
Ingredience na omáčku:
  • 100 g bršlice kozí nohy
  • 60 g másla
  • čerstvě nastrouhaný parmezán na posypání
1. Mouku, krupici a 1/2 lžičky soli smícháme v míse. Přidáme vejce a olej a rukama zpracujeme na hladké těsto, ze kterého uděláme na konec kouli, zabalíme ho do fólie a necháme odpočívat v pokojové teplotě zhruba 1 hodinu.

2. Náplň: Omyjeme bršlici, osušíme a posekáme na hrubo. Papriku zbavíme semen a pokrájíme na drobno. Smísíme papriku, bršlici s parmezánem, citronovou kůrou a ricottou. Ochutíme solí a pepřem.

3. Nudlové těsto si rozdělíme na několik dílů a uděláme strojkem tenké pláty. Z nich nařežeme rádýlkem čtverce o straně 10 cm a doprostřed dáme 1 vrchovatou lžičku náplně. Diagonálně přeložíme (vznikne trojúhelník) a stlačíme vždy okraje k sobě. Hotové ravioli vkládáme do vroucí osolené vody zhruba na 3 minuty. Když jsou hotové, vyplavou na hladinu.

4. Na omáčku si omyjeme a osušíme bršlici. V pánvi rozpustíme máslo. Když je rozpálené, vložíme krátce bršlici. Ravioli, které jsme nechali dobře okapat, vložíme do másla s bršlicí a párkrát prohodíme. Pak už můžeme servírovat a posypat nastrouhaným parmezánem.

Omelety s bršlicí ze špaldové mouky aneb Bršlice není nikdy dost (zdroj: http://www.kochbar.de/rezept/316948/Pfannkuchen-mit-Giersch.html):
Ingredience:
  • 150 g špaldové mouky
  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 3 vejce
  • 100 g bršlice kozí nohy
  • 100 g přepuštěného másla nebo oleje
  • špetka soli
Ze špaldové mouky, mléka, vody a soli umícháme těsto, které necháme 30 minut odpočívat. Mezitím si omytou a osušenou bršlici nakrájíme na drobno. Vejce a bršlici vmícháme do těsta a v přepuštěném másle nebo na oleji smažíme tenké omelety. Toto množství je na 8-10 kousků.

Omelety plněné bršlicí s mrkví aneb Pokračujeme ve vyhlazování bršlice (zdroj: http://eatsmarter.de/rezepte/pfannkuchenroellchen-mit-giersch-gefuellt):
Ingredience na náplň:
  • 4 hrsti bršlice kozí nohy
  • 4 mrkve
  • sůl, pepř z mlýnku
  • 1 lžička sojové omáčky
Ingredience na omelety:
  • 10 vajec
  • 50 ml minerální vody
  • 2 lžíce škrobu
  • sůl
  • 8 lžic rostlinného oleje
1. Bršlici kozí nohu opláchneme ve vodě. Mrkev oloupeme, nakrájíme na kostičky a necháme v osolené vařící vodě blanšírovat 2-3 minuty, přidáme bršlici kozí nohu a 1 minutu vaříme ještě společně. Pak scedíme, prudce zchladíme (v kostkách ledu). Bršlici pak lehce vymačkáme a pokrájíme na hrubo. Ochutíme solí, pepřem a sojovou omáčkou.

2. Troubu předehřejeme na 100 °C, nejlépe se zapnutým prouděním vzduchu.

3. Na omelety dobře ušleháme vejce s minerálkou, škrobem a špetkou soli. Na pánev, kde jsme rozpálili tuk, sběračkou lijeme těsto. Po chvíli, když už je omeleta na pánvi pevnější, posypeme trochou zeleniny. Pečeme další 1-2 minuty, až zezlátne spodní strana. Pak necháme z pánve sklouznout na talíř a srolujeme. V troubě je udržujeme teplé.

4. Podáváme např. s pečenými bramborami a bylinkovou omáčkou.

Rolky z bršlice aneb Bez bršlice ani ránu (zdroj: http://www.chefkoch.de/rezepte/2800081432123074/Gierschroellchen.html):
Ingredience na 4 porce:
  • 150 g mouky
  • 350 ml mléka
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • olej na pečení
  • 100 g bršlice kozí nohy
  • 1 šalotka (cibule)
  • 100 g pomazánkového másla (Frischkäse)
  • 3 lžíce smetany
  • sůl a pepř
  • event. uzený losos
1. Na omelety si rozkvedláme mléko, vejce, mouku a sůl. Necháme 20 minut stát. Pak si v pánvi rozpálíme olej a uděláme 5-6 amolet, které necháme vychladnout.

2. Náplň: Omyjeme bršlici, kterou necháme krátce blanšírovat ve vroucí vodě. Pak prudce zchladíme (kostky ledu). Listy lehce vymačkáme a pokrájíme na jemno. Posekáme na drobno cibulku a podusíme na másle. Přidáme bršlici a spolu krátce podusíme. Osolíme a opepříme.

3. Pomazánkové máslo (Frischkäse) rozmícháme se smetanou a potřeme touto směsí omelety. Obložíme bršlicí a event. uzeným lososem. Pevně srolujeme a na závěr pokrájíme na 2 cm tlusté plátky. Rolky můžeme zafixovat párátkem.

Taštičky z bršlice aneb Když máš plnou tašku plevele (http://www.chefkoch.de/rezepte/502731145236062/Gierschmaultaschen.html):
Ingredience na nudlové těsto:
  • 350 g mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžička oleje
  • špetka soli
Ingredience na náplň:
  • 500 g bršlice kozí nohy
  • 1 cibule
  • česnek dle chuti
  • 200 g netučného tvarohu z vaničky
  • 200 g nastrouhaného ementálu
  • 2 vejce (trochu bílku dáme stranou na potření)
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • zeleninový vývar na vaření taštiček
1. Těsto: Mouku, špetku soli, vejce a olej zpracujeme na hladké těsto. Těsto hněteme, až začnou vznikat vzduchové bubliny. Pak necháme 30 minut odpočívat.

3. Těsto si po 30 minutách rozdělíme na 4 díly a vyválíme těsto. Rozřežeme ho na zhruba 8 cm velké čtverce. Okraje čtverců potřeme bílkem a vložíme náplň, kterou jsme si mezitím připravili.

2. Náplň: bršlici posekáme na jemno a lehce podusíme a necháme okapat. Na drobno nakrájenou cibulku, trochu česneku, nízkotučný tvaroh, na jemno nastrouhaný ementál a vejce sůl, pepř a muškát smícháme. Náplň nandáme na čtverce a okraje stlačíme k sobě.

3. Taštičky vkládáme opatrně do vařícího zeleninového vývaru a necháme zhruba 10 minut vařit na mírném ohni. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové.

Špecle (Spätzle) s bršlicí (zdroj: http://www.kochbar.de/rezept/304596/Giersch-Spaetzle.html):
Ingredience:
  • 2 hrsti výhonků bršlice kozí nohy
  • 6 lžic polohrubé mouky (v Německu Typ 405)
  • 2 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • trochu minerální vody
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek na dochucení
1. Bršlici omyjeme, otrháme ze stonků, osušíme a dáme do vysoké nádoby. Přidáme olej a tyčovým mixérem rozmixujeme.

2. Do mísy dáme mouku, vejce a koření a vařečkou zpracujeme těsto na špecle a event. přidáme ještě trochu minerálky. Těsto nesmí být příliš tekuté, spíše je hustší. Musí se řádně měchačkou míchat, až se začnou tvořit vzduchové bubliny.

3. Do vařící osolené vody oddělujeme pevnou stěrkou tenké proužky těsta do vody a vždy zamícháme každou várku vařečkou, aby se špecle neslepily. Když vyplavou na hladinu (zhruba do 2-3 minut), jsou hotové.

Slaný koláč z bršlice aneb Proč tomu vlastně Němci říkají dort (zdroj: http://www.burg-halle.de/kueche/giersch/giersch_rezepte.htm):
Ingredience na třené těsto:
  • 2oo g pšeničné celozrnné mouky
  • 8o g másla nebo margarínu
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
Ingredience na náplň:
  • 1oo g libového špeku
  • 3-4 vejce
  • 200 ml sladké smetany
  • 125 g strouhaného ementálu
  • čerstvě namletý pepř
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 čajová lžička vína
  • 3-4 hrsti mladých výhonků bršlice kozí nohy
1. Z mouky, prášku do pečiva, soli a (změklého) másla vypracujeme těsto, ke kterému přidáváme po troškách mléko.

2. Mezitím omyjeme bršlici, příliš silné a tvrdé stonky odstraníme, pokrájíme na drobno. Špek si nakrájíme na kostičky a najemno posekáme i česnek. Obojí společně opečeme na pánvi a podlijeme na závěr 1 čajovou lžičkou vína.

3. Vejce smícháme se smetanou a ochutíme pepřem. Pak vmícháme postupně nastrouhaný sýr, špek a bylinky.

4. Těsto rozválíme do potřebné velikosti (zde průměr 26 cm) a vložíme do vymaštěné dortové formy, přičemž okraj těsta trochu prsty vytáhneme do výšky. Dno propíchneme několikrát vidličkou a na těsto dáme náplň.

5. Pečeme v troubě na 180°C (s prouděním vzduchu na 160°C) ca. 30 minut, až se vajíčka srazí.

6. Servírujeme teplé, event. s bílým suchým vínem.


Ve 3. díle vás čeká polévka, saláty a pesto z bršlice. Tak možná už zítra nashledanou. Usmívající se


Rozšiřující literatura:
P. Váňa: Rady bylináře Pavla
J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
S. G. Fleischhauer, J. Guthmann, R. Spiegelberger: Enzyklopädie: Essbare Wildpflazen
I. und P. Schönfelder: Der Kosmos Heilpflanzenführer
http://www.agris.cz/clanek/90043/nasi-pestitele-tvrdi,-ze-zampiony-nejsou-jedovate
http://www.magazinzahrada.cz/rostliny/brslice-kozi-noha-je-plevel-i-leciva-rostlina.html
http://www.kraeuter-verzeichnis.de/kraeuter/giersch.htm
 


Komentáře

1 Čerf Čerf | E-mail | Web | 23. června 2016 v 8:26 | Reagovat

Představuji si Sokrata, jak se podezřívavě obrací na své soudce a s výčitkou v hlase jim říká: "Nějak to nezabírá. Nesvařili jste mi náhodou omylem kozí nohu?" :-)

2 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 23. června 2016 v 12:41 | Reagovat

[1]: Milý Čerfíku, tvůj komentář opět nezklamal a pobavil :D Tohle by nevymyslel nikdo, kdo nemá páru o bolehlavu a Sokratovi :-)

3 Meduňka Meduňka | Web | 23. června 2016 v 21:35 | Reagovat

Tak teda tuhletu ...
s ničím si nespletu.
Omluvit bych se jí měla,
strááášně jsem ji nesnášela,
to "obtížný a blbý listí".
A ona se dá přitom jísti,
i krev ta povora čistí!
A že působí taky
dokonce na křečáky O_O
Tím stoupla u mně v ceně,
budu ji nesnášet o něco méně.

Doktorko, díky! :-)

4 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 23. června 2016 v 21:48 | Reagovat

[3]: Milá Meduňko,
Bršlice si místo ve světě dobývá,
v špenátu při tom svých listů pozbývá.
Je fajn, že bršlici už raději máš,
i když se nad ní snad ještě nerozplýváš.
:-)
Díky za hezké veršíky! :-)

5 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 23. června 2016 v 23:26 | Reagovat

Už od minulého článku přemýšlím, jestli to je ten plevel, co tak chutnal máminejm králíkům a co tomu v rodině říkáme karabice.
Tak tomu totiž říkal jeden letitý soused, který celou naší rodinu učil vesnickému životu...
Takže ráno prozkoumám ty trojky :-)

6 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 24. června 2016 v 1:17 | Reagovat

[5]: Tak to jsem taky zvědavá, napiš :-)

Dneska jsem šla kolem popence - ale zas u silnice! :-( A navíc už je samozřejmě skoro odkvetlej, chtěla jsem ho přefotit, ale už se letos asi nezadaří...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama