Smetanka lékařská: nejen na cukrovku a cholesterol

10. května 2016 v 17:56 | MUDr. Dorka D. |  Fytoterapie (bylinky), strava, homeopatie
A jsem tady, vaše žlutá, mléko ronící krasavice, pampeliška neboli smetanka lékařská (Taraxacum officinale). Latinský název pochází od arabského lékaře Ibn Síny, který je známější jako Avicenna (980-1037). Řecky znamená taraxis zánět očí (latex smetanky se tehdy používal právě k tomuto účelu) a akeomai je léčit. Kvetu od března často až do září na loukách i v parcích a Němci mi říkají lví zub (gewöhnlicher Löwenzahn), Angličané dandelion, Slováci púpava lekárska a Rusové Одуванчик лекарственный.

Pampeliška vyladí ti játra a trávení,
k tomu přidá dobré žluče proudění.
Čůrat po ní budeš hodně,
- účinky má také při dně!

Tvou krev a kůži vypucuje,
cukr i kloub se hnedle vylepšuje!
Zánět i bakterie pampeliška léčí,
netřeba již antibiotik v její péči.
Bez křečí tě posílí,
na záchod tě posadí.


SMETANKA LÉKAŘSKÁ/PAMPELIŠKA - ÚČINKY:
amarum: stimuluje sekreci trávicích šťáv díky obsahu hořčin: uplatní se při snížené chuti k jídlu
choleretikum (zvyšuje tvorbu a vylučování žluče) a cholagogum (zvyšuje vylučování žluče): žlučníkové kameny; podporuje funkci žlučníku a jater
diuretikum: močopudná (zatím prokázáno jen u listu); použití u poruch ledvin a močových cest; vyhání a částečně rozpouští ledvinové i močové kameny (při kúře je dobré více pít, tj. kolem 2 l); uplatní se i při vstřebávání mozkových edémů (otoků) nejrůznějšího původu nebo při onemocnění dnou (antiuratikum)
čistí krev
dermatologikum: kožní choroby, kdy se aplikuje jak vnitřně, tak zevně
antiflogistikum: protizánětlivá
antirevmatikum: proti onemocněním a bolestem kloubů a svalů
antidiabetikum: proti cukrovce; podporuje tvorbu inzulínu a snižuje glykemii, tj. hladinu krevního cukru
metabolikum: podporuje látkovou výměnu
spasmolytikum: uvolňuje hladkou svalovinu vnitřních dutých orgánů při křečovitých bolestech žlučových či močových cest, ženských pohlavních orgánů, v trávicím systému nebo v cévách např. při některých typech migrény
mírné tonikum (posiluje organismus)
mírné laxativum: projímavé účinky
fytoncidní, tj. antibiotické účinky
antivirotikum: protivirové účinky
květ dokáže "vyčistit krk od hnisu"
antioxidant: brání nežádoucí oxidaci a tvorbě volných radikálů
antiagregans: snižuje shlukování krevních destiček
antiangiogennní působení: brání novotvorbě cév zásobující např. nádor (patologická neovaskularizace)
Doporučuje se i jako doplněk při léčbě rakoviny a některých typů leukémie (k tomu ještě vyjde samostaný článek).

SMETANKA/PAMPELIŠKA - ZEVNÍ POUŽITÍ:
Lidové léčitelství doporučuje někdy potírat mléčnou šťávou bradavice.

Denní dávka 3-9 g, nebo speciálně pro kořen: 2-8 g (prášek, čaj nebo odvar ze sušeného kořene).

SBĚR:
1. Kořen smetanky (Radix taraxaci) by se měl sbírat hlavně brzy na jaře a pak až zas v říjnu až listopadu. Obsahuje mj. hořčiny - sesquiterpenlaktony (lactopirin, taraxacin, taraxacerin, taraxinová kyselina a její glykosid), triterpeny (taraxasterol, taraxerol, beta-sitosterol), polysacharid inulin, kterého obsahuje nejvíce v časném podzimu (v tomto období až 40%), cholin, draslík (v nadzemních částech až 4,5%, v kořenu jen 2,5%) a měď. Dále smetanka obsahuje fenolové kyseliny (např. kyselinu cholorogenovou a kávovou), kumariny (např. aesculin) a benzyl glukosid.

Inulin je formou zásobního cukru skládající se z molekul fruktózy a je vhodný pro diabetiky. Inulin nemá s inzulínem nic společného! V těle se stává potravou pro "hodné", tělu prospívající střevní bakterie a podporuje jejich růst (probiotické působení inulinu).

2. Kořen s natí (Radix taraxaci cum herba; čínsky: Pugongying) je nejlepší sklízet odpoledne těsně před rozkvětem rostliny. V květech jsou mj. obsaženy flavonoidy (mj. apigenin a luteolin). Já sama se přikláním k této formě, protože obsažené látky jsou zde v rovnováze.

3. List smetanky (Folium taraxaci) je nejlepší trhat po rozkvětu rostlin mezi 12. - 14. hodinou. Listy obsahují zejm. vitamíny B1, B2, C, A, D, minerální látky (draslík, železo, měď, zinek a hořčík) a kyselinu křemičitou.

LÉKOVÁ FORMA:
nálev: nadzemní části
odvar: z kořene, vaříme jen 1 min
Šťávu z kořenů a květů podáváme 3x denně po 1 polévkové lžíci (4-8 ml) po dobu 3-6 týdnů.

KDE A CO KOUPIT:
Ve formě sušených bylin preferuji firmu Grešík, která má za rozumné ceny dobrou kvalitu.

Tinktura od firmy tinktura.eu: smetanka kořen, smetanka list, smetanka květ.

Tablety firmy Kräuterhaus Sanct Bernhard obsahující kořen pampelišky (smetanky) v kombinaci s kořeny hořce žlutého, benediktu lékařského a čekanky slouží k lepšímu zažívání.

KOMBINACE:
s lopuchem, březovým listem, čekankou, přesličkou, kořenem petržele, celeru, měsíčkem nebo listem šalvěje.

SMETANKA/PAMPELIŠKA - BYLINNÉ SMĚSI A RECEPTY:
Čaj proti svědění pokožky - pruritus (často je porucha na dráze jater):
2 lžíce rozdrcených kořenů pampelišky vložíme do 1/2 l vlažné vody a necháme 12 hodin macerovat. Pijeme 2-3x denně a první skleničku si dáme hned ráno po probuzení. Proti svrbění můžeme používat také pampeliškový med.

Na lymfatické otoky použijeme směs z pampeliškových listů, šalvěje a sporýše lékařského (od každé byliny po 1 čajové lžičce), kterou přelijeme vařící vodou a necháme 10 minut louhovat. Pijeme 2x denně.

Proti křečovým žilám pomáhá směs: pampeliškových listů, řebříčku a slézu (od každého dáme 1 polévkové lžíci). Přelijeme vařící vodou a necháme 5 minut louhovat. Pijeme 2-3x denně, vždy před jídlem.

Čaj na čistění krve:
po 20 g kořene pampelišky, nati zeměžluče a kořene čekanky.
2 čajové lžičky této směsi povařit 1 min a po 15 min scedit. Nejlépe je pít tento čaj v poledne.

Čaj na čištění pokožky:
Smícháme rovným dílem kořen pampelišky, čekanky, pýru a puškvorce. 2 lžíce směsi namočíme večer do 1/2 l teplé vody a necháme přes noc macerovat. Ráno uvedeme vše do varu a necháme přikryté vychladnout. Pijeme 2-3x denně, nejlépe neslazené.

Při akutních jaterních a slinivkových obtížích (recept pochází pravděpodobně od léčitelky Boženy Kamenické - Radnické báby, chybí však poměry jednotlivých bylin): přeslička, kopřiva, mochna husí, ostropestřec, měsíček, pampeliška nať a kořen
Čaj je vhodný pro zlepšení látkové výměny (metabolismus). Působí na zažívání, ledviny, játra, čistí krev a je bohatý na důležité vitamíny a minerály. Působí i na občasný průjem, který může slinivkové problémy doprovázet. Dětem od 6 let podáváme poloviční dávku. Kontraindikace: rakovina, gravidita. Při užívání tohoto čaje vynechat z jídelníčku mrkev.

Maria Treben doporučuje na cukrovku (diabetes) po celý čas kvetení pampelišky denně pomalu rozžvýkat až 10 květních stvolů. Můj děda praktikoval tuto kúru s úspěchem se zhruba 5 stonky denně po mnoho let.

a) Olejový výtažek/macerát z pampelišky jako základ pro pampeliškovou mast (zdroj: http://www.kostbarenatur.net/rezepte/salben-selber-machen-rezept-loewenzahn-blueten/): Olej lze využít i k masážím nebo do koupele, proto se vyplatí udělat ho o něco více. Budeme potřebovat: květy pampelišky, rostlinný olej a včelí vosk.

Nasbírané květy nejprve usušíme venku ve stínu. Pokud to má jít rychleji, rozehřejeme troubu na skoro 40°C a nebo použijeme sušičku. Po usušení vložíme květy sklenice a zalijeme kvalitním olejem (slunečnicovým, olivovým nebo mandlovým) tak, aby byly zcela olejem zakryté.

K vylouhování účinných látek do oleje vedou 2 cesty: jedna je pomalejší a vyžaduje přibližně 4-6 týdnů: Pomocí dřevěné špátle nebo skleněné tyčinky opatrně promícháme olej a květy pampelišky, abychom zajistili, že se zbavíme všech vzduchových bublin. Sklenici uzavřeme a necháme jí na stinném, ale teplém místě. Olej by neměl nikdy dosáhnout vyšší teploty, než 40°C, protože jinak se připravujeme o část účinných látek. Nejpozději každý 2. den kontrolujeme, zda nekondenzuje na vnitřní straně víčka voda - pokud ano, opatrně ji setřeme čistou utěrkou. Po opětovném uzavření sklenici lehce protřepeme, abychom zabránili tvorbě plísní a také tak urychlujeme louhování účinných látek do oleje. Pokud se už jednou vytvoří plíseň, musíme celý obsah vyhodit. po 4-6 týdnech je výtažek připraven k dalšímu zpracování.

Rychlejší způsob je výtažek pomocí tepla, kde také zároveň není riziko zplesnivění: Do hrnce s ca. 3 cm vody postavíme sklenici s olejem a pampeliškovými květy. Vodu zahřejeme na ca. 80-90°C a udržujeme toto teplo zhruba 1 hodinu. Pak necháme zchladnout a nádobu uzavřeme. Květy necháme ještě stát a louhovat 2-4 dny na stinném, ale teplém místě. Potom scedíme: nejsnáze to jde s trychtýřem, který se vyloží gázou nebo plátýnkem. Filtrace trvá 30 minut i déle. Po filtraci ještě lžící květy vymačkáme. Olej uchováváme v tmavých sklenicích. Olej vydrží zhruba tak dlouho, jaká je jeho minimální trvanlivost. Takto získaný olej se dá použít jako masážní olej na svalové spazmy či křeče nebo jako základ pro pampeliškovou mast.

b) Pampelišková mast z olejového výtažku:
Potřebujeme: 100 ml olejového výtažku z pampelišky, 12-15 g včelího vosku a vhodnou malou nádobku na mast.

Olej a 12 g včelího vosku dáme do sklenice, kterou zahříváme ve vodní lázni na středním ohni. Když se olej roztaví, zamícháme dřevěnou špátlí nebo skleněnou tyčinkou. Je vhodné na zkoušku nanést pár kapek na talířek, abychom přezkoušeli konzistenci masti. Pokud je mast příliš měkká, přidáme vosk, pokud je naopak příliš pevná, přidáme olej. Pokud je konzistence v pořádku, plníme vydezinfikované nádobky a necháme v nich mast zchladnout.

Tip: mast bude lépe roztíratelná, pokud se 1/2 vosku nahradí 3násobným množstvím lanolinu. V tomto receptu by to pak bylo 6-7 g včelího vosku a 18-21 g lanolinu. V chladu a temnu se takto vyrobená mast dá skladovat několik měsíců a je s ní možno léčit jak kožní problémy, tak kloubní obtíže.

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY SMETANKY (PAMPELIŠKY):
Kromě nevolnosti, pocitů na zvracení (nauzea) a lehkého průjmu při předávkování nevykazuje droga žádnou toxicitu a je možné jí podávat i dlouhodobě. Co mě trochu udivilo je, že německé literatuře se objevují často poznámky o slabé jedovatosti mléčné šťávy i otravách. Možná záměna s mléčem zelinným?

SMETANKA/PAMPELIŠKA - KONTRAINDIKACE:
Při nízkém krevním tlaku nebo podezření na uzávěr žlučových cest (kromě bolestí v pravém podžebří je příznakem tzv. acholická stolice v barvě šedého jílu) se smetance vyhneme.

Hořčiny přecházejí do mateřského mléka! Při kojení se však SMÍ užívat. Nezjištěny žádné nežádoucí účinky při těhotenství, ale já stejně radím opatrnost (se všemi bylinami).

TIPY PRO GURMÁNY:
Abychom pampelišku alespoň částečně zbavili obsažených hořčin, stačí její části jemně posekat a na 1 hodinu nechat odležet posolené či naložit do osolené vody. A ještě jeden tip: přikryjte pampelišku květníkem, abyste zabránili přístupu světla. Mladé listy, které vyrostou, pak budou žlutozelené a chuťově velice jemné.

Mladé listy můžeme použít do salátů (jak je běžné ve Francii) od března do června. Nejméně hořké jsou maximálně 10-centimetrové listy pampelišky, z nichž použijeme pouze horní 1/2. Mladé lístky lze tradičně použít i do vaječných pokrmů nebo jako přídavek do těsta na domácí chleba. Květní poupata, která najdeme ještě v dubnu, můžeme naložit do octa (chutnají podobně jako kapary) nebo z nich udělat čatní či je opéct. Z květů zbavených kalichu můžeme připravit želé nebo víno. Květní stonky i kořeny otrlí gurmáni konzumují v salátech. Ze sušených kořenů lze pražením dokonce připravit i náhražku kávy.

RECEPTY PRO ODVÁŽNÉ JAZÝČKY:
Kapary z pampeliškových poupat se solí:
Od drobných lístků očištěná, ještě nerozevřená květní poupata posypeme solí a necháme přes noc uležet. Pak poupata vložíme do hrnce, přivedeme k varu, ihned stáhneme a necháme okapat. Vložíme do sklenic a zalijeme horkým octovým nálevem. Nejlépe je nechat budoucí kapary takto stát několik dní a pak ještě jednou přivést k varu a až teprve potom definitivně naplnit do čistých zavařovacích sklenic (poupata musí být ponořená) a uzavřít víčkem.
Jinde se však uvádí kratší varianta: poupata (bez soli) přivedeme k varu, necháme je oschnout na utěrce. Vkládáme je do čistých sklenic a prosypeme vždy každou vrstvu solí (končíme také vrstvou soli). Poté sklenice zalijeme neředěným octem a uzavřeme víčkem. Necháme asi 4 týdny uležet.

Kapary z pampeliškových poupat s česnekem a cibulí (zdroj: http://www.naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf):
Omytá poupata pampelišek prokládáme ve vrstvách vždy s 2 rozpůlenými stroužky česneku, 3-4 kroužky cibule a s 2-3 snítkami petržele. Zalijeme estragonovým octem, uzavřeme a necháme 8-10 týdnů odležet. Trvanlivost je 1-2 roky. Na tento recept se hodí i květy sedmikrásek.

Květní poupata pampelišky jako zelenina (zdroj: http://www.garten-literatur.de/Pflanzen/Rezepte/loewenzahn_gemuese.htm):
Nejdříve si vyrýpneme růžici pampeliškových listů s poupaty: použijeme jen ta pevně zavřená a bez stonku. Po omytí a osušení podusíme na másle či oleji a podlijeme smetanou. Servírujeme s vypečenou slaninou a také můžeme vmíchat do rizota nebo omáčky ke špagetám.

Saláty z pampelišky už se sem nevešly, proto jsem byla nucena je vydat v samostatném článku.

Želé z pampeliškových květů:
Zhruba 60 květů (asi 100 g) vytřepeme od broučků a zbavíme kalichů (potřebujeme jen to žlutobílé - někteří stříhají pampelišku "dohola" přímo na trávníku). Necháme přejít varem s 1 l vody (popřípadě s ovocnou šťávou) a odstát v lednici do druhého dne. Přefiltrujeme přes plátno či kávový papírový filtr. Zbylou tekutinu s citronovou šťávou ze 2 citrónů a zhruba 500 g želírovacího cukru 2:1 varem zahustíme. Nalijeme do čistých zavařovacích sklenic (do každé můžeme pro parádu přidat 1 čerstvý květ), uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Kvůli chuti je opět nutné nechat odležet.

Pampeliškový med (sirup):
500 květů pampelišek (je to zhruba 8 až 10 hrstí květů; neoplachovat, aby se nesmyl pyl, pouze vyklepat případné broučky) a 1-2 na plátky nakrájené citrony spolu vaříme ve 2 l vody 15 min. Po 24 hod přecedíme přes plátýnko a květy vymačkáme a přidáme 2 kg cukru krystal. Na mírném ohni za občasného míchání přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Přivedení k varu, odstavení a vychladnutí opakujeme ještě dvakrát, až do zhoustnutí a dosažení polotekuté konzistence. Tento postup je, myslím, daleko šetrnější a zachová tak více účinných látek, než jednorázové 1-1,5 hodinové vaření, které se často doporučuje. Med pak nalijeme do sklenic a uzavřeme (někdo ještě zavařuje v myčce na nejdelší program, což však dále ničí cenné látky).
Pokud bychom chtěli obměnu, je možné 250 květů pampelišky nahradit stejným množstvím plicníku, ale musí se pak přidat více cukru.
Také je možné nahradit 250 květů pampelišky směsí 2 bylin, a to plicníkem a jitrocelem nebo plicníkem a mladými smrkovými výhonky ve stejném poměru (opět je nutné přidat více cukru).

Líbil se mi i tento recept na pampeliškový med, kde jsou i květy sedmikrásky, prvosenky a hluchavky.

Pampeliška v medu:
Čerstvé nadzemní části pampelišky (včetně stonků) odstředíme. Přidáme poloviční množství objemu medu, trochu zahřejeme a zamícháme. Užíváme 3x denně 1 polévkovou lžíci 15 minut před jídlem.

Náhražka kávy z kořene pampelišky:
Nejdříve omytý kořen necháme v troubě usušit. Pak pokrájíme na velikost kávových zrn. Na pánvi tyto kostičky opražíme dohněda (nesmí zčernat), až se rozvoní. Také můžeme pražit v troubě zhruba na 110°C. S délkou pražení se zvyšuje hořkost! Skladujeme v uzavřených skleněných nádobách v temnu. Umeleme vždy až těsně před přípravou kávy.

Pampeliškový likér na snížení hmotnosti: 150 g sušeného a nadrceného kořene pampelišky (nejlépe na podzim) dáme do láhve žitné a necháme za občasného protřepání 2 týdny vyluhovat. Pak kořen vylisujeme a přecedíme. Užíváme před obědem a večeří.

Pampeliškový likér s čokoládou (zdroj: http://www.naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf):
500 g pampeliškových kořenů, 2,5 l vody, 900 g cukru, 100 g neslazeného prášku na horkou čokoládu, 2 dl koňaku, 1 I alkoholu (96 Vol.-%).

Kořeny pampelišky sbíráme v srpnu či na podzim a po omytí je nařežeme na 1,5 cm dlouhé kousky. V troubě je necháme při 70-80°C sušit asi 3 hodiny a pak je upražíme při 200°C. Po ochlazení je umeleme na kávovém mlýnku.
Dáme vařit vodu s cukrem a vmícháme pomleté kořeny pampelišky spolu s čokoládovým práškem. Po zchladnutí přilijeme koňak a alkohol a necháme 8 dní stát. Nakonec přefiltrujeme přes kávový filtr a naplníme do lahví.

Sedmileté víno z pampeliškových květů (zdroj: http://www.naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf):
2,5 I pampeliškových květů (zbavených květního kalichu, který je hořký: tj. zbude jen to bílo-žluté), 2,5 l vody, 1 lžíce mletého zázvoru, kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče (jen tenká vrstva kry!), kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu (jen tenká vrstva kůry!) 700 g hnědého cukru, šťáva z 1 citrónu, 1 čajová lžička vinných kvasinek.

Dáme převařit vodu, kterou necháme zchladnout. Květy pampelišky bez zeleného kalichu dáme do velké porcelánové mísy a přelijeme touto vodou. Zakryjeme utěrkou a necháme stát 12 hodin (příležitostně promícháme).

Pak vše přelijeme do hrnce a přidáme zázvor a kůru z pomeranče a citrónu. Vše vaříme 30 minut na mírném ohni a pak přecedíme. Přecezenou tekutinu přelijeme zpět do čistého hrnce, přidáme cukr, citronovou šťávu a necháme zchladnout.

Odebereme pár lžic z této tekutiny, rozmícháme v ní vinné kvasinky a vlijeme zpět. Tekutinu nyní zakryjeme utěrkou. Postavíme stranou (pozor, při kvašení někdy přeteče pěna přes okraj) a necháme 2 dny stát.

Po této době víno dáme nejlépe do sudu (event. do lahví), ale víno stále ještě kvasí: aby nevznikl přetlak a sklenice se tlakem neroztříštily, nesmíme nádoby pevně uzavřít. Víno plníme do lahví, které uzavřeme volnější zátkou z vaty. Kvasný proces je zakončen, když už se netvoří žádné plyny. Teprve potom smíme láhve pevně uzavřít a necháme je stát 2 měsíce. Po dalších 6 měsících se už může toto víno pít. Ale plně svou chuť rozvine toto zlatavě žluté víno až po 7 letech - připomíná pak svou chutí trochu Sherry.

Anglické víno z pampeliškových květů (zdroj: http://www.naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf):
4 I čistých pampeliškových květů (zbavených květního kalichu, tj. zbude jen to bílo-žluté), 4,5 l převařené horké vody, 1 chemicky neošetřený pomeranč a 1 citrón, zázvor, 1750 g cukru, vinné kvasinky nebo trochu kvasnic rozetřených na krajíci chleba, který byl na sucho opražen.

Tyčinky pampeliškových květů přelijeme převařenou, ještě horkou, vodou. Pečlivě promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme stát 3 dny (občas zamícháme). Pak tekutinu přecedíme a dáme vařit na 30 minut s 1 citrónem a 1 pomerančem pokrájeným na plátky (i s kůrou, ale bez pecek!), zázvorem a cukrem. Šťávu necháme zchladnout a vložíme vinné kvasinky (nebo kvasnice rozetřené na opraženém krajíci chleba). Po 1-2 dnech, kdy je kvašení u konce, plníme do sudu. Po 2 měsících teprve stáčíme do lahví.


BYLINY Z POHLEDU TČM

NEJEN PRO ZNALCE TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY:

*** pročišťuje horkost a odvádí toxiny - nejlépe použít CELOU rostlinu (tj. pomáhá tělu zbavit se toxinů a původce infekcí), odstraňuje zbytkové patogeny (to jsou např. ty naše přechozené chřipky!, po nichž někdy nastávají letité zdravotní problémy):
odvádí z těla toxiny zevního i vnitřního původu (abúzus alkoholu, léků nebo drog; odvod zplodin látkové výměny z krve a pojivových tkání; také při chemoterapii jako doprovodná léčba), vyrážky, ekzémy (včetně atopického ekzému), dermatitida, akné, furunkly, absces, psoriáza (lupénka), alergie, konjunktivitida (zánět spojivek), hořká pachuť v ústech, bolesti hlavy, tinnitus (šelesty v uších), v TČM tzv. Bi-syndrom - např. artritida (zánět kloubů) a revmatismus; hepatitida (zánět jater), cirhóza jater (tvrdnutí jater).

*** odvádí vlhkou horkost z těla (tj. působí protizánětlivě a zbavuje tělo nežádoucí patologické vlhkosti, kterou si lze v těle představit jako bažinu):
cholelitiáza (brání tvorbě žlučových kamenů), hepatitida (zánět jater), ikterus (žloutenka), nefrolitiáza (ledvinové kameny), cystitida (zánět močového měchýře), prostatitida (zánět předstojné žlázy), zvýšený cholesterol, mastitida (zánět prsních žláz), laryngitida (zánět hrtanu), parotitida (příušnice).

** pročišťuje horkost a redukuje oheň - v TČM např. stoupající jaterní Yang nebo jaterní oheň (tj. působí protizánětlivě a odstraňuje horkost vznikající při zánětech) či horkost v dráze žaludku a střev:
vysoký krevní tlak (hypertenze) zejm. spojený s neklidem/podrážděností/vztekem a zarudlýma očima;
gastritida (zánět žaludeční sliznice), gastralgie (bolesti žaludku), vřed žaludku či dvanáctníku, colitis/kolitida (zánět tlustého střeva), halitosis (zápach z úst);
konjunktivitida (zánět spojivek), zarudlý obličej, pocity horka nebo zvýšená teplota;
také se uplatní při problémech s tvorbou mléka a kojením - laktagogum (v důsledku přílišné horkosti dle TČM);

** reguluje a dává do pohybu Qi (tj. rozpohybuje energii, jejíž oběh někdy může váznout):
vhodné při stagnaci jaterní Qi, dává do pohybu Qi žlučníku, žaludku a střev;
špatné vylučování žluče (zejm. kořen), nesnášenlivost tučných jídel, nechutenství,
PMS (premenstruační syndrom), nepravidelná nebo bolestivá menstruace, napětí a bolesti v prsou,
obstipace (zácpa - zejména suchá stolice), otoky,
deprese, melancholie, podrážděnost, výbuchy vzteku, agrese, poruchy spánku; z hlediska TČM smetanka ukotvuje tzv. duši Hun sídlící v játrech: člověk je schopen utvořit si jasnější obraz o sobě a dát tak svému životu nový směr; také náhled na svět a názory budou pevnější a lidé snáze dosáhnou svých (reálných) cílů;
smetanka projasňuje také oči (dráha jater je dle TČM spojena s očima).
kožní problémy

* rozpouští hlen a horkost (hlen z hlediska TČM si můžeme představit jako zahuštěné usazeniny vlhkých kalů v CELÉM našem těle, z čehož může vznikat i nežádoucí teplo na principu tlení hnoje):
zvýšené lipidy v krvi (krevní tuky: cholesterol nebo triglyceridy; nutné dlouhodobější podávání), arterioskleróza, zvýšená hladina kyseliny močové, dna, tvorba abscesů, různých zatvrdnutí a uzlíků (zauzleniny smetanka změkčuje a rozptyluje, zejména v prsou a v trávicím traktu), těstovité otoky, nezhoubné i zhoubné nádory (zejm. rakovinu prsu).

* odvádí vlhkost a podporuje vylučování moče (diurézu), zejm. list:
vodnaté otoky, zadržování vody v těle, ascites (patologické nahromadění tekutiny v břišní dutině), oligurie (snížené množství moči); hydrops (vodnatelnost: nahromadění tekutiny v tělních dutinách či tkáních, např. v kloubu nebo žlučníku);
užívá se i na akutní močové infekce a záněty močových cest.

* dává do pohybu krev:
krevní sraženiny, "zahuštěná" krev, stáza krve ve vrátnicové žíle (zejména syrová rostlina).

* tonizuje Qi (posiluje energii):
tonizace Qi sleziny-slinivky (v nízkých dávkách), tonizace žaludeční Qi,
uplatní se při rekonvalescenci, slabosti, jarní únavě (užívat 5-8 týdnů), chronických infektech, kolísání glykemie (kolísání krevního cukru; sběr hlavně na podzim kvůli vyššímu obsahu inulinu), nechutenství, snížené množství žaludečních šťáv.

Pozn.: se snižujícím se počtem hvězdiček klesá i účinnost v léčbě daného onemocnění. U všech závažnějších jmenovaných onemocnění je vždy na prvním místě návštěva lékaře!

POZOR: Při léčbě pampeliškou se může stát, že toxiny se vyplaví tak rychle, že je oslabená játra nedokážou zpracovat - a to pak může vést k počátečnímu zhoršení kožních nemocí nebo artritidy (zejm. v kombinaci s lopuchem nebo šťovíkem!). Aby se tento nežádoucí jev potlačil, je u některých pacientů vhodná kombinace s lékořicí, ostropestřecem nebo event. zázvorem (ten, protože je svou povahou horký, zmírní ochlazující účinek pampelišky). Prevencí jsou i nižší počáteční dávky.

Tepelné účinky podle TČM: sušená droga je chladná až studená; čerstvá rostlina je neutrální až chladná (tj. tělo ochlazuje)
Vlastnosti: droga je suché, stahující změkčující a otevírající povahy
Chuť: hořká, sladká
Vztah ke drahám: jater (žlučníku), žaludku (sleziny-slinivky)
TČM kontraindikace: slabost a chlad ve slezině: u některých pacientů je vhodná kombinace se zázvorem nebo rozmarýnem.

Chtělo by se říct, že bylinky patří do kategorie víra tvá tě uzdraví - ale mnozí z vás se už jistě přesvědčili, že tomu tak není. Příště nás přijde popálit kopřiva. Mrkající


Rozšiřující literatura:
V. Ando: Farmakologie klasické čínské medicíny
F. Ploberger: Das Große Buch der Westlichen Kräuter
Ulrike von Blarer Zalokar u. Peter von Blarer: Praxisbuch Westliche Heilkräuter und Chinesische Medizin
R. Traversier, K. Staudinger, S. Friedrich: TCM mit westlichen Pflanzen
J. Ross: Eine klinische Materia Medica - Westliche Heilpflanzen und Chinesische Medizin
J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Dyonýz Dugas: 500 nejlepších receptů lidové medicíny
Bylinné recepty (Im-Market, České Budějovice 1991)
S. G. Fleischhauer, J. Guthmann, R. Spiegelberger: Enzyklopädie: Essbare Wildpflazen
H. Schilcher, S. Kammerer, T. Wegener: Leitfaden Phytotherapie
Maria Treben: Zdraví z boží lékárny
http://www.ruhrnachrichten.de/leben-und-erleben/ratgeber/ernaehrung/clever_kochen/Nicht-wegwerfen-Diese-Unkraeuter-schmecken-im-Salat-richtig-gut;art841,1614669
 


Komentáře

1 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 10. května 2016 v 21:09 | Reagovat

Hehe, na záchod tě posadí :D

Já listy přidávám do salátů nebo do ovocných smoothie, květy na ozdobu do kaší :)

Jednou bych chtěla zkusit "kávu" z kořenů, ale ještě jsem se k tomu nějak neodvážila :D

2 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 10. května 2016 v 21:13 | Reagovat

[1]: Velmi zvláštní propojení: zrovna teď čtu tvojí pampelišku! :-)

Až tu kávu zkusíš, napiš prosím - jsem zvědavá. Bylinky miluju, často je předepisuju, ale do takovýhle experimentů se pouštím jen málo. A zrovna tahle "káva" má mít nejvíc tonizační účinky. Tak se těším, co se dozvím :-)

3 Čerf Čerf | E-mail | Web | 11. května 2016 v 18:58 | Reagovat

Pěkné, zrovna si občas doslazuji čas pampeliškovým medem, který jsem dostal od šlechetného dárce. A někdy říkám společenské smetánce společenská pampeliška, takže mi pak nikdo nerozumí :-).

4 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 11. května 2016 v 19:00 | Reagovat

[3]: I ty vtipálku ;-) :D
Ještě jsem Houbu nedočetla, ale začínám mít podezření, že jsi zakuklený sadista :-D

5 Malkiel Malkiel | E-mail | Web | 11. května 2016 v 23:19 | Reagovat

Co se týče pampelišek, tak si vzpomínám na jeden užitečný recept z mládí. Fouknout chmýří z odkvetlé pampelišky někomu do otevřené huby. ;-)
Dotyčného to sice moc nevyléčí, ale ostatní dost pobaví pohled na prskajícího nebožáka. A smích je taky vlastně léčivý. :-D

6 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 11. května 2016 v 23:22 | Reagovat

[5]: Jéé, Malkiel vstal zas na chvíli z mrtvých ;-) :D A navíc mě rozesmál na plný pecky :-D Jsem si to představila :D Tak to už jsem vlastně trochu vyléčená, že jo?! ;-) :D

7 Malkiel Malkiel | E-mail | Web | 11. května 2016 v 23:35 | Reagovat

[6]: To je jenom dočasná blogová exhumace.;-)Takový blogerský zombie stav. :D

8 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 11. května 2016 v 23:37 | Reagovat

[7]: A já už se těšila... Takže předčasně... Tak znova upřímnou soustrast ;-) :-D

9 Meduňka Meduňka | Web | 14. května 2016 v 9:30 | Reagovat

Nemusím mít chytré knížky,
radši si čtu Doktorku,
půjdu trhat pampelišky,
rostou mi i na dvorku.
No a potom hned
uvařím si med :-D

10 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 14. května 2016 v 11:09 | Reagovat

[9]:
Od Tebe uvařený med,
snědla bych já ráda hned!
Pampelišky heboučké,
budou hezky slaďounké.
Mňam! ;-) :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama