Kopřiva na astma, cukrovku i lymfatické uzliny

15. května 2016 v 17:25 | MUDr. Dorka D. |  Fytoterapie (bylinky), strava, homeopatie
"Auvajs!", křičíte vždycky, když se mě dotknete. Vždyť mám jen pár žahavých chloupků, nic víc. Ale je fakt, že latinské urere znamená pálit. Kopřiva dvoudomá je jméno mé (Urtica dioica), německy große Brennnessel, anglicky stinging nettle, slovensky pŕhľava dvojdomá (starší název žihľava dvojdomá) a по-русски Крапива двудомная. Má menší sestra se jmenuje žahavka roční, Urtica urens (slovensky: pŕhľava malá, auf deutsch: kleine Brennnessel, english: annual nettle or dwarf nettle,по-русски: Крапива жгучая), její výhodou je, že téměř nedřevnatí. Vzácnější je kopřiva jednodomá. Moje květy můžete obdivovat z patřičné vzdálenosti od června do září. Brát můžete mě i mé sestry, jenom dbejte na to, že by můj stonek neměl přesahovat 3 mm v průměru - potom již totiž obsahuje příliš málo účinných látek. I když mě najdete na rumištích a v křovinách až do podzimu, nejlepší je kopřivy sbírat od časného jara do konce května kolem 14. hodiny na slunných místech, tak si pospěšte! A jestli nejste o mých přednostech ještě zcela přesvědčeni, tak rozhodně čtěte dál. Po vyzkoušení uvěříte.Mrkající

Pálím, štípám, prokrvuji,
měchýř močí roztahuji.
Krev ti hravě obnovím,
chudokrevnost vyhladím.

Hormony bujaře se rozevlají,
impotence nemá místo v ráji.
Krvácení briskně zastavím,
s dobrým hojením ve světě prorazím.

Kopřiva vygruntuje tvojí krev i kůži,
s alergií můžeš znova čichnout k růži.
Cévy máš staré kornaté?
Tož já tě povzbudím - i srdce tvé.

Mléko, žluč i střeva spravím,
proti průjmu tě naladím.
Na kloub i cukr kadet jsem,
a hele - astma a kašel už odešel!



KOPŘIVA - ÚČINKY:
tonikum (díky obsahu chlorofylu)
diuretikum (močopudná)
antianemikum (při chudokrevnosti); celkově vliv na krvetvorbu: zlepšuje krevní obraz
čistí krev a detoxikuje
antirevmatikum (při onemocněních a bolestech kloubů a svalů); při artróze (nezánětlivé destrukční onemocnění kloubní chrupavky)
dermatologikum (kožní vyrážky, akné)
antidiabetikum (díky obsahu glukokininů; uplatí se hlavně při cukrovce 2. typu); stimuluje činnost slinivky včetně produkce enzymů
metabolikum (povzbuzuje látkovou výměnu)
antiastmatikum (proti asthma bronchiale)
expektorans
(usnadňuje vykašlávání) a mukolytikum (rozpouští hlen) - zejm. odvar z kořene (Váňa)
antivirotikum (proti virům - zejm. proti chřipce)
antialergikum (proti alergii)
podporuje hojení ran (urychluje tzv. granulaci tkání)
hormonální účinky: podporuje tvorbu androgenů (pohlavních hormonů) včetně testosteronu a ovlivňuje i funkci vaječníků
laktagogum (zlepšuje tvorbu mateřského mléka)
cholagogum (podporuje vylučování žluče)
prokinetikum (zlepšuje střevní peristaltiku)
antidiaroikum (působí protiprůjmově)
antisklerotikum (proti kornatění cév)
kardiotonikum (posiluje činnost srdce)
zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů
hemostyptikum (staví krvácení)

KOPŘIVA - ZEVNÍ POUŽITÍ:
Nálev či odvar z kopřiv lze použít u jako ústní vodu.

Při padání vlasů (alopecie) použijeme kopřivový odvar: hrst kopřivových kořenů dáme do 0,5 litru vinného octa a 10 minut necháme pomalu vařit v přikrytém hrnci. Po vychladnutí přefiltrujeme. Ocet vtíráme 1x denně do vlasové pokožky.

Koupel proti vypadávání vlasů a na zhoustnutí: Po 1 polévkové lžíci: kopřiva, lopuch kořen. Celá směs se povaří v 1 litru vody 5 minut, pak se nechá vychladnout. Po přecezení splachujeme po omytí hlavy a přitom řádně promasírujeme místa, kde dochází k vypadávání vlasů. Hlavu myjeme nejčastěji 1 x za týden.

SBĚR:
List (Folium urticae)/nať kopřivy (Herba urticae): obsahuje hlavně chlorofyl, karotenoidy a flavonoidy, rutin, isoquercitrin, astragalin, kaempferol, biogenní aminy (serotonin, histamin, acetylcholin), leukotrieny, glukokininy (podílí se na snižování hladiny cukru v krvi), sacharidy (arabinózu, galaktózu a manózu), třísloviny, fytoncidy nebo kyselinu šťavelovou (její nevýhodou je, že vyvazuje vápník, zinek, železo nebo mangan) a kyselinu křemičitou. Dále v nati najdeme i vitamíny A, C, B, E a K a minerální prvky jako železo (nejvíce je ho v dubnu a září a maximum je ho v kořenech kopřivy), soli vápníku a draslíku, hořčík nebo křemík. Rozhodně, co se týká vitamínů, kopřiva předčí s přehledem hlávkový salát. Dřívější předpoklad obsahu kyseliny mravenčí, se nepotvrdil.

Kořen kopřivy (Radix urticae): Kořen používáme takřka výlučně zevně, nejčastěji proti vypadávání vlasů.

Květy kopřivy (Flos urtiace): Samčí květy zlepšují mužskou plodnost.

Semena kopřivy (Semen urticae): beta-sitosteroly, třísloviny, steroly, lignany aj.

Denní dávka: nať 8-12 g (jinde se uvádí až 30 g), kořen: 4-6 g

LÉKOVÁ FORMA:
Nálev: při proplachovací terapii by se mělo dbát na zvýšený příjem tekutin, a to min. 2 l denně.
Odvar preferujeme u kořene.
Čerstvě vylisovaná šťáva: mladé lístky necháme v pětinásobném množství vody louhovat a pak vylisujeme. Můžeme konzumovat s podmáslím.
Lihový výtažek: slouží hlavně při neuralgických a revmatických bolestech
Šlehání svazkem čerstvých kopřiv: proti bolestem kloubů; bolestivé místo se šlehá, až v místě pocítíme teplo. Pak překryjeme bavlněným šátkem, který je namočený v octě. Opakujeme po několika hodinách.

KDE A CO KOUPIT:
Ve formě sušených bylin preferuji téměř vždy firmu Grešík, protože v kvalitě (i ceně) často předčí všechny ostatní.

Tinktury preferuji od těchto firem:
www.tinktura.eu: ať už jako nať, (dražší v biokvalitě), kořen nebo jako gemmoterapie.

Kapsle z kopřivy firmy Kräuterhaus Sanct Bernhard. Tuto firmu znám velice dobře již řadu let i z vlastní zkušenosti a mohu ji vřele doporučit (v tomto výrobku je kombinace kopřivových listů, natě přesličky a listů břízy a směs je určena jako diuretikum, tj. na odvodnění)

KOMBINACE:
Lze jí míchat téměř libovolně (viz např. recepty)

KOPŘIVA - BYLINNÉ SMĚSI A RECEPTY:
Jako prevenci na jaře a na podzim doporučuje Janča 3týdenní kúru: vypít denně 0,5 litru kopřivového čaje a k tomu provádět střídavě koupel nohou jeden večer a koupel rukou druhý večer. Jeden den v týdnu je vhodné všechny aplikace vynechat.

Na hypertenzi (vysoký krevní tlak) se doporučuje vložit mladé lístky do studené vody a krátce povařit.

Na čištění krve se doporučuje povařit čerstvé kořeny kopřiv.

Čistící čaj na akné od léčitelky Boženy Kamenické - Radnické báby, chybí bohužel poměry bylin, v závorce je můj návrh: Kopřiva nať (20 g), pampeliška list (10 g), pampeliška kořen (10 g), přeslička nať (5-15 g), maceška nať (5 g; event. 10 g u některých pacientů).

Na průjem se hodí hlavně semeno: prášek se užívá 3 x denně 1/2 kávové lžičky.

Čaj na hemeroidy: nať řebříčku 30 g, listjablečníku 30 g, list kopřivy 15 g, květ smetanky 10 g. 1 polévkovou lžíci této směsi 2 min povařit, 10 min nechat louhovat. Tento odvar rozdělíme na 3 dávky a pijeme 3x denně.

Čaj pro uklidnění nervů: srdečník nať 20 g, kopřiva nať 7 g, šalvěj list 5 g.

Tinktura z kopřivových výhonků na sennou rýmu: čerstvé koncové výhonky se rozmixují s vodkou na řídkou kaši, po odstátí přefiltrujeme. Užíváme po lžičce 3-5x denně, zapíjí se vodou.

Kopřivová šťáva na podporu krvetvorby a anémii (chudokrevnost): Čerstvé mladé koncové výhonky kopřivy se rozmixují s malým množstvím vody a šťáva se vymačká. Užívá se 3x denně 1 lžička před jídlem.

Čaj na podporu krvetvorby, anémii (chudokrevnost): 2 díly natě kopřivy, 1 díl natě zeměžluče a 1 díl třezalky. Tento čaj je nejen na podporu tvorby krve, ale optimalizuje i složení krve.

Čaj na zlepšení krevního obrazu: 3 díly natě kopřivy, 1 díl listu jitrocele, 1 díl listu ořešáku, 1 díl natě pelyňku a 1 díl kořene pampelišky. 2 lžíce dáme do 1/2 1 vody a pomalu přivedeme k varu. Po vychladnutí scedíme a pijeme 2-3x denně.

Čaj na pohlavní povzbuzení (čaj jako afrodiziakum): Po 1 dílu: saturejka, semeno kopřivy, dobromysl:1 čajovou lžičku této směsi spařit v 1/4 l vařící vody, 10 min louhovat. Pít ráno a večer. K tomu je vhodné podat vždy 1 čajovou lžičku ovesných vloček. K čaji a ovesným vločkám užívat ještě lihový výtažek z ovsa (1/4 mocca lžičky): zelený oves zalijeme konzumním lihem, necháme 3 dny louhovat.

KOPŘIVA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY:
Zřídka byly pozorovány po vnitřním užití alergické kožní reakce a otoky nebo podráždění žaludku. I přesto, že se objevují zmínky o mírné toxicitě čerstvé drogy, kopřivu v podobě čaje či lihového výtažku lze podávat i dlouhodobě.

KOPŘIVA - KONTRAINDIKACE:
Při otocích v důsledku srdeční a ledvinové nedostatečnosti.

GURMÁNSKÉ TIPY A RECEPTY PRO ODVÁŽNÉ JAZÝČKY:
1. LISTY
Mladé, vřící vodou přelité výhonky a listy kopřivy lze použít do salátů. Kopřivu lze přidat i do vaječných pokrmů nebo velikonoční sekané. Spařené listy kopřiv se výborně hodí i do bramboráků nebo zapečených brambor.

Špenát z kopřiv:
Nejprve spaříme 5 hrstí mladých kopřiv několik minut v horké vodě a necháme na utěrce okapat. Pak je posekáme. Na lžíci sádla zpěníme na drobno nakrájenou cibuli a přidáme spařené listy kopřiv. Podlijeme maličko vodou, přidáme 1-2 stroužky utřené se solí. Dusíme do měkka pod pokličkou. Někdo zahušťuje špenát jíškou, já ne. Před dokončením přidáme rozmíchané 1-2 vejce, přidáme pepř a špetku muškátového květu. Na zjemnění můžeme použít sladkou či kyselou smetanu (necháme přejít varem). Mnozí oceňují kopřivový špenát i jako náplň v listovém či jiném těstě (např. plněné taštičky).

Místo klasického trojobalu si můžeme připravit i pivní těstíčko ze 2 vajec, 1 lžíce solamylu, 2 lžic hladké mouky, 1 lžičky sojové omáčky a 100 ml světlého piva. Vejce rozšleháme a přidáme sójovou omáčku a pivo. Těstíčko zahustíme moukou a solamylem a podle chuti osolíme. Mladé výhonky kopřivy namáčíme a pečeme dozlatova na rozpáleném tuku.

Pokud si potrpíme na polévky, stačí k posekaným listům kopřiv přidat kořenovou zeleninu a krupici a polévka je hotová.

A tady je recept na kopřivový sirup, vhodný při nachlazení, od www.veruneecka.blog.cz

Kopřivové pivo s pampeliškou, svízelem a zázvorem - Nettle beer (zdroj: http://www.naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf):
1 kbelík mladých kopřivových listů, 3-4 hrsti mladých pampeliškových listů (bereme jenom vrchní polovinu maximálně 10 cm dlouhých listů), 3 hrsti svízele přítuly, 1 hlíza zázvoru, 2 šálky hnědého cukru, 1 lžička vinného kamene (hydrogenvinan draselný), 30 g pivovarských kvasnic.

Byliny zvolna vaříme 45 minut v 8 l vody a necháme pak zchladnout. Do vlažné tekutiny vmícháme cukr a pivovarské kvasnice. Vše držíme 7 hodin v teple a sbíráme pěnu. Nakonec vmícháme vinný kámen (hydrogenvinan draselný) a plníme do lahví, které pevně uzavřeme.

Kopřivové pivo s limetkou (zdroj: http://www.naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf):
1 kg mladých kopřivových listů, 2 chemicky neošetřené limetky (nebo citróny), 4,5 l vody, 450 g hnědého třtinového cukru, 25 g vinného kamene (hydrogenvinan draselný), 20 g pivovarských kvasnic.

Kopřivové listy dáme do hrnce spolu s nastrouhanou limetkovou kůrou a zvolna přivedeme k varu. Necháme louhovat 15-20 minut a pak v budoucím pivu pečlivě rozmícháme vinný kámen a cukr. Také přidáme limetkovou šťávu a pivovarské kvasnice rozmíchané v trošce vody. Stáhneme z vařiče a necháme odpočívat dobře přikryté na teplém místě 3 dny a pak ještě další 2 dny v chladu. Po těchto 5 dnech plníme pivo do sterilizovaných lahví a uložíme ještě na 1-2 týdny do chladu. Když je pivo čiré, může se pít.

2. SEMENA
Ze semen kopřivy můžeme připravit náhražku kávy:
Semena opražíme na pánvi nebo v troubě zhruba na 110°C (nesmí zčernat), až se rozvoní. Umeleme vždy až těsně před přípravou kávy.

50 g semen kopřiv, 750 ml kvalitního bílého vína, 100 g medu. Krom toho budeme potřebovat i moždíř, 2 velké zavařovací sklenice o obsahu nejméně 1 l a 2 tmavé láhve o obsahu 500 ml na výsledné plnění.

Semena kopřiv nejdříve rozmělníme v moždíři. Vložíme je do zavařovací sklenice a zalijeme bílým vínem. Sklenice dobře uzavřeme a necháme stát 14 dní v pokojové teplotě nebo na topení. Denně vždy sklenicí protřepáme.
Po 14 dnech přefiltrujeme, přidáme med a velmi dobře promícháme. Toto víno vydrží v lednici až 4 týdny. Při jarní kúře pijeme 1 skleničku tohoto vína ráno a večer po 4 týdny.

3. KVĚTY
Květy kopřiv je možno přidat do vaječných pokrmů.

1 hrst čerstvých výhonků kopřiv s květy, 200 ml vody, 250 ml agávového sirupu, 3 lžíce citronové šťávy.

Vodu, citronovou šťávu a agávový sirup přivedeme k varu a stáhneme z vařiče. Po zchladnutí přidáme kopřivu. Necháme louhovat nejprve 6 hodin při pokojové teplotě a následně ještě 24 hodin v chladničce. Pak scedíme (nejprve hrubým sítkem s většími oky a pak jemným sítem). Scezenou tekutinu znovu přivedeme k varu a stáhneme z vařiče. Teplé plníme do dezinfikovaných lahví.

PSYCHICKÉ PŮSOBENÍ:
Kopřiva čistí od všeho "starého", přebytečného, od agresí a nastřádaných emocí a uvolňuje prostor pro zdravé sebevědomí. Kopřiva je vhodná pro všechny pacienty se sklony k Bi syndromu: jde o lidi mající potíže s vyjadřováním svých pocitů, protože mají strach z možných emocionálních zranění při eventuální konfrontaci názorů. Jde často o svědomité jedince se sklonem k perfekcionismu, kteří se snaží mít vše pod kontrolou nebo jsou postiženi syndromem záchranáře a sebeobětují se.

ZAJÍMAVOST:
Kopřivu lze použít i jako výživnou zálivku. Kopřivový výluh obsahuje velké množství dusíku. Právě z tohoto důvodu bychom měli kopřivu pro své léčebné využití sbírat pouze do konce května, pak již totiž obsahuje příliš mnoho dusičnanů.

BYLINY Z POHLEDU TČM

NEJEN PRO ZNALCE TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY:


*** vyživuje (a ochlazuje) krev, podporuje tvorbu krve:
prázdnota krve srdce; jemná tonizace krve jater; zvyšuje hodnoty hemoglobinu a počet erytrocytů (červených krvinek) - zejména jako vylisovaná čerstvá šťáva; anemie z nedostatku vitaminu B12 (dříve perniciózní anemie), konstituční nedostatek krve (nedostatek krve neznamená v TČM pouhou anémii nebo leukopenii; krev v TČM představuje všechny tělesné tekutiny, včetně lymfy), porucha laktace (tvorba mateřského mléka);
únava, točení hlavy nebo závratě, ztráta hmotnosti (zejm. nať a semeno);

*** adstringentní (stahující) a hemostyptické (krev stavící) účinky (nať a kořen):
hypermenorea (příliš silná menstruace), poporodní krvácení, krvácení v šestinedělí, špinění, děložní krvácení v klimakteriu, menoragie (prodloužené silné menstruační krvácení), metroragie (děložní krvácení mimo cyklus), krev v moči, krvácející hemeroidy, krev ve stolici, epistaxe (krvácení z nosu), krvácení z dásní, hemateméza (zvracení krve), hemoptýza (vykašlávání krve z dýchacích cest/plic), oči podlité krví. Čerstvou šťávu využijeme i po velkých krevních ztrátách;
hyperhidróza (pocení).

*** tonizuje (a dává do pohybu) Qi:
Tonizace Qi ledvin (nepevnost Qi ledvin): nať a semeno: infertilita (neplodnost), těhotenství, kojení;
tonizace Wei-Qi, slabost Qi sleziny-slinivky: měkká stolice (event. průjem), pocit plnosti, karminativum (zlepšuje odchod střevních plynů při meteorismu neboli nadýmání), poruchy imunity a zvýšená náchylnost k infektům, (odchod střevních plynů), hyperhidróza (profuzní pocení díky slabosti Qi: nať);
nať a semeno: rekonvalescence, slabost, Burn-out syndrom, využití u starších pacientů (zejm. semeno);
nať: hyperglykémie (zvýšená hladina krevního cukru), diabetes mellitus (cukrovka);

*** tonizuje Yang:
tonizace Yang ledvin:
průjem, snížené libido, impotence, hypotyreóza (snížená činnost štítné žlázy)

*** vyživuje Yin, zvl. jater, ledvin a sleziny-slinivky, posiluje esenci ledvin:
předčasné šedivění vlasů (nať, semeno), vypadávání vlasů (vnitřně i zevně);
noční poty, TBC (plicní tuberkulóza: nedostatek plicního Yin);
podporuje tvorbu hormonů: estrogenu, tyroxinu (hypotyreóza: snížená činnost štítné žlázy), klimakterium (obtíže v přechodu), menopauza; kopřiva se uplatní i při nedostatečnosti nadledvin;
semeno: posiluje libido a potenci (zejm. semeno kopřiv), infertilita (neplodnost);
semeno: vyživuje pojivové tkáně (vazivo, chrupavka, kost): osteoporóza (řídnutí kostí), poruchy růstu kostí;
stimuluje tvorbu žaludečních a slinivkových šťáv;

** rozpouští a přeměňuje hlen (nať):
astma, chronická bronchitida, zvýšená sekrece z nosu, problémy s vedlejšími nosními dutinami, zahleněn, dyspnoe (dušnost), alergická rinitida (alergická rýma);
hlen v trávicím ústrojí;
bílý fluor vaginalis (bílý děložní výtok), zvýšená tvorba děložního hlenu, neplodnost z přílišné tvorby hlenu ve spodním ohništi;
arterioskleróza;
zvětšená prostata (adenom prostaty, benigní hyperplazie prostaty)

** reguluje a dává do pohybu Qi: stagnace Qi jater; stagnace Qi v dráze Chong Mai:
oligomenorea (menstruace přichází v intervalu delším, než 31 dnů), amenorea (vynechání menstruačního krvácení), dysmenorea (bolestivá menstruace), PMS (premenstruační syndrom), pocity napětí, endometrióza (stáza krve ve spodním ohništi);
trávicí poruchy, pocity plnosti, meteorismus (nadýmání), cholagogum (podporuje vylučování žluče)

** pročišťuje horkost a odvádí toxiny:
vřídky na rtech nebo v ústech, faryngitida (zánět hltanu), záněty v krku, tonzilitida (angína), furunkly, akné, urticaria (kopřivka), exantém (vyrážka), alergická kožní onemocnění, dermatitida, edém (otok), chronická kožní onemocnění;
vnitřně i zevně kopřivu využijeme i při popáleninách
ZEVNÍ APLIKACE: absces

** pročišťuje větrný chlad a horkou vlhkost (revma/Bi syndrom):
dna, zvýšené hodnoty močové kyseliny, artritida (zánět kloubů), ischias, revma (bolesti kloubů: zde můžeme použít i ZEVNĚ čerstvou kopřivu);

** odvádí vlhkost /obzvláště z dolního ohniště/ a podporuje diurézu (močení):
zvětšená prostata (adenom prostaty, benigní hyperplazie prostaty), edémy (otoky: nať), nefrolitiáza (ledvinové kameny), písek v močových cestách, infekce v urogenitálním traktu (močopohlavní ústrojí: odstraňuje chlad a vlhkost v urogenitální oblasti), onemocnění močových cest, retence moči (nemožnost úplně vyprázdnit močový měchýř), cystitida (zánět močových cest), nefritida (zánět ledvin); ikterus (žloutenka)

- odvádí vlhkost z plic

- změkčuje tvrdé (lin): močové nebo ledvinové kameny, žlučové kameny, nateklé nebo tvrdé lymfatické uzliny, nádory

ZEVNÍ POUŽITÍ v TČM: kopřiva prohřívá a podporuje prokrvení: svalové spasmy, ischialgie (ischias), artróza (nezánětlivé destrukční onemocnění kloubní chrupavky), kloubní obtíže.

Pozn.: Se snižujícím se počtem hvězdiček klesá i účinnost v léčbě daného onemocnění. U všech závažnějších jmenovaných onemocnění je vždy na prvním místě návštěva lékaře!

Tepelné účinky podle TČM: chladné povahy (někdy však je popisována i jako teplá)
Vlastnosti: vysušuje, rozděluje, čistí a vyživuje; odvádí hlen
Chuť: nať: lehce hořká a slaná; semeno: adstringentní (svírající)
Vztah ke drahám: játra, plíce, močový měchýř, slezina-slinivka
Kontraindikace v TČM: pozor, abychom nepoškodili Yin.

No a co bude příště? Trochu se spolu otrávíme vlaštovičníkem. Mrkající


Rozšiřující literatura:
P. Váňa: Rady bylináře Pavla
F. Ploberger: Das Große Buch der Westlichen Kräuter
Ulrike von Blarer Zalokar u. Peter von Blarer: Praxisbuch Westliche Heilkräuter und Chinesische Medizin
R. Traversier, K. Staudinger, S. Friedrich: TCM mit westlichen Pflanzen
T.A. Garran: Naše bylinky v tradiční čínské medicíně
J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Dyonýz Dugas: 500 nejlepších receptů lidové medicíny
Bylinné recepty
(Im-Market, České Budějovice 1991)
S. G. Fleischhauer, J. Guthmann, R. Spiegelberger: Enzyklopädie: Essbare Wildpflazen
H. Schilcher, S. Kammerer, T. Wegener: Leitfaden Phytotherapie
Mathioli: Herbář
 


Komentáře

1 Leri Goodness Leri Goodness | Web | 15. května 2016 v 18:05 | Reagovat

Moc zajímavá báseň :)

2 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 15. května 2016 v 18:29 | Reagovat

Kopřivu už mám nasušenou do zásoby :) Párkrát jsem vyzkoušela "špenát", vlastně letos jenom jednou, budu to muset napravit! S jáhly uvařenými v mandlovém mléce a celkem to bylo dobré :)

3 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 15. května 2016 v 18:38 | Reagovat

[1]: No tohle já spíš nazývám veršovánky, za opravdovou báseň to nepovažuji ;-) :D

4 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 15. května 2016 v 18:42 | Reagovat

[2]: No vidíš, s jáhlami já moc často nevařím - a je to škoda. Ale tu obyčejnou polévku z kopřiv miluju (jsem typ na kořenovou zeleninu :-)).

5 Čerf Čerf | E-mail | Web | 16. května 2016 v 0:17 | Reagovat

Šikovná rostlinka! Ale moc často se mi do kuchyně nedostane. Vlastně jen o Velikonocích. Někdy. :-)

6 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 16. května 2016 v 0:45 | Reagovat

[5]: No vidíš, tak já jí na Velikonoce zas ještě neviděla :-) Ale mnohokrát jsem to plánovala! ;-)

7 Petrunda Petrunda | Web | 18. května 2016 v 10:58 | Reagovat

O kopřivovém vínu slyším poprvé. Zkoušel to už někdo? Je to hnusné na chuť, nebo dobré? Ať vím zda nad tím má smysl uvažovat. 8-O

8 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 19. května 2016 v 23:45 | Reagovat

[7]: Já zatím nezkoušela, ale v tom originálním receptu, který jsem přeložila, je 7 hodnocení a plný počet bodů.
Ale to nic neznamená, navíc, Němci mají dost rozdílné chutě: například je vše dost kyselé, chutnají jim pro nás nezvyklé kombinace atd.

9 Meduňka Meduňka | Web | 21. května 2016 v 8:13 | Reagovat

Pochválena budiž kopřiva,
neboť nám ke zdraví přispívá
(taky se přidává do piva).
Z jara se nacpeme špenátem
na minerály tak bohatém :-D

10 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 21. května 2016 v 9:36 | Reagovat

Kopřiva si pěkně pálí,
meduňku však neošálí!
Meduňka je správná bytost,
nehledejme u ní plytkost!

Příběh i z motýla dostane,
udělá vše, co si zamane!
Její básně plné vtipu jsou,
pokud jsi je nečetl - tak šup, alou!
:D :-P

11 Petrunda Petrunda | 26. května 2016 v 9:52 | Reagovat

[8]: S těma nezvyklejma kombinacema máš pravdu. Pamatuju si když si u mě jednou němec objednal borůvkové knedlíky mit tatar soße. Tak jsem se ho zeptala, zda nemyslel tvaroh a on že neinneinnein. Tak jsme mu přinesli tu tatarku zvlášť v sosírce (bylo nám špatně při představě to na to lejt) a za rohem jsme je pozorovali co budou dělat. Němec si na knedlíky vylil plnou sosírku másla a plnou sosírku tatarky (mohlo jí být tak 3/4 větší sklenice helmans). Zakrojil do knedlíku. Borůvky se promíchali s máslem a tatarkou, pořádně to promíchal a jedl to tak. Otřesná představa ještě teď :-D :-!

12 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 27. května 2016 v 21:52 | Reagovat

[11]: No, chuťová představa je to vskutku zajímavá ;-) :D Ale asi si necháme zajít chuť, co? ;-) :-D
Jednu "nechutnost" jsem se od nich tedy taky naučila: jíst bramborové Rösti s jablečnou přesnídávkou :D Zpočátku jsem říkala fuj - a pak se to obrátilo ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama