Je podběl lékařský jedovatý?

6. května 2016 v 21:59 | MUDr. Dorka D. |  Fytoterapie (bylinky), strava, homeopatie
Mnozí mě už zajisté poznali z obrázku: ano, jsem to já, podběl lékařský (Tussilago farfara). Vykvétám od února do dubna na dobře nakypřených půdách v příkopech a rumištích a moje listy objevíte až po mém odkvětu, tj. v květnu až červnu. Němci na mě volají Huflattich, Angličani Coltsfoot nebo Coughwort, Slováci podbeľ liečivý a Rusové Мать-и-мачеха обыкновенная. Latinský název pochází od slova tussis (kašel) a ago (vyháním). Far znamená latinsky mouka a to zase souvisí se vzhledem mých listů, které jsou na rubu takové stříbřité, jakoby posypané moukou.

Na kašel - lék já našel!
Bráním také zlému světu
proti bakteriím i zánětu!
Svírám já a stahuji,
krvácení zastavuji.
Výměnu látek ti rozproudím,
trochu potu při tom vyloudím.
Proti křečím můj květ je,
jestli nevěříš - ochutnej mě!
Na nervy a klouby,
list podbělu s chutí orvi!



PODBĚL - ÚČINKY:
antitusikum (tiší kašel a mírní podráždění dýchacích sliznic)
mukotolytikum a expektorans (usnadňuje a podporuje vykašlávání zředěním hlenu): Přes zdánlivě protichůdné účinky kašel jak tlumí, tak podporuje i vykašlávání. Doporučuje se i při emfyzému nebo silikóze plic.
antiastmatikum (proti astmatu)
antiflogistikum (protizánětlivý)
antibakteriální (proti bakteriím)
adstringens (stahující, svíravé účinky)
tonikum (posiluje organismus)
hemostyptikum (staví krvácení)
diaforetikum (zvyšuje pocení)
metabolikum (podporuje látkovou výměnu)
spasmolytikum (hlavně květ, zejména ve směsích: uvolňuje hladkou svalovinu vnitřních dutých orgánů, zejména v průduškách)
antirevmatikum (při onemocněních a bolestech kloubů a svalů)
antineuralgikum (při neuralgii - bolesti nervů)

PODBĚL - ZEVNÍ POUŽITÍ:
revmatické obtíže, neuralgické bolesti nebo mastná pokožka, viz recepty.

SBĚR:
1. V květu podbělu (Flos farfarae) najdeme mj. slizovité látky, glykosidické hořčiny, třísloviny, flavonoidy a tussilagon (zodpovědný za protizánětlivé účinky podbělu; inhibuje produkci oxidu dusnatého a prostaglandinu E2 - PGE2; byl u něj prokázán i stimulační účinek na srdce a dýchání). Květy působí hlavně protikřečově (spasmolytikum), list pak díky vyššímu obsahu slizů především na sliznice.

2. List podbělu (Folium farfarae) se pyšní kromě slizovitých látek, kterých má víc než květ, obsahem zinku (pomocné využití při cukrovce - diabetes 2. typu, protože zinek napomáhá využití inzulínu) a draslíku, ale také třeba polysacharidu inulinu (nezaměňovat prosím s inzulinem!)

Denní dávka 4-6 g; podběl neužíváme déle než 4 týdny (viz nežádoucí účinky).

LÉKOVÁ FORMA:
pro vnitřní užití: nálev
pro zevní užití: odvar

KDE A CO KOUPIT:
Podběl květ: občas se sežene na www.fler.cz
Podběl list: firma Grešík.

PODBĚL - BYLINNÉ SMĚSI A RECEPTY:
Bronchitida (zánět průdušek) a lepší odkašlávání (čaj):
sléz květ 20 g, divizna květ 20 g, podběl list 10 g, podběl květ 10 g, přeslička nať 10 g. 1 polévková lžíce této směsi se spaří 1/4 I vody, po 10 minutách se scedí.

Další vhodnou formou na chronickou bronchitidu je vdechování páry z podbělu (ve "stanu" z ručníku), a to z květů i listů.

Čaj na uvolnění hlenů při kašli (Maria Treben):
květ a list podbělu, květ divizny, nať plicníku lékařského a listy jitrocele (smíchat rovným dílem). Z této směsi vezmeme 2 čajové lžičky na šálek vody. Tento čaj pijeme teplý 3x denně a přisladíme ho medem.

Čaj na akutní zánět horních cest dýchacích (http://www.phytodoc.de/heilpflanzen/huflattich):
proskurník lékařský 30 g, podběl list 20 g, jitrocel list 20 g, islandský mech/lišejník 20 g, lékořice/sladké dřevo kořen 10 g.
1-2 lžičky směsi zalít šálkem horké vody (ne vařící) a nechat louhovat 5-10 minut. Užívat 3x denně.

PODBĚL - ZEVNÍ POUŽITÍ - RECEPTY:
Revmatické obtíže a neuralgie (Janča):
1hodinový zábal do čerstvých listů podbělu. Obklad z listů podbělu využijeme při neuralgických bolestech: čerstvé, pomačkané listy, se převáží plátnem a nechají půl hodiny účinkovat (možno opakovat několikrát denně vždy s čerstvými listy). Na pásový opar (herpes zoster) se vezme hrst čerstvých listů, které se ponoří krátce do vařící vody a nechají se okapat.

Kloktadlo: sléz list 20 g, sléz květ 20 g, podběl list 10 g, podběl květ 10 g, šalvěj list 20 g
1 polévková lžíce této směsi se spaří 1/2 I vody a po 10 minutách se scedí.

Bolesti ucha: čerstvě vymačkanou šťávu z květů nebo listů podbělu (několik kapek) kapeme do ucha 2-3krát denně.

Na oteklé nohy dobře poslouží koupel z listů podbělu.

Recept na mastné vlasy s lupy nebo mastnou pleť podle Doktorky se srdcem:
Odvarem z květů a listů podbělu (samotné listy nejsou úplně to pravé) se omývá pleť nebo masíruje pokožka hlavy (2 lžíce na 500 ml vody povařit 1 minutu, nechat louhovat 15-20minut).

GURMÁNSKÉ TIPY A RECEPTY PRO JAZÝČKY, CO SE ZÁROVEŇ CHTĚJÍ LÉČIT:
Sirup z podbělu (podle Maria Treben) při chorobách plic, bronchitidě nebo jako ochrana před chřipkami:
Do zavařovací sklenice dáváme postupně vrstvu listů podbělu a vrstvu přírodního cukru, až je nádoba plná. Přikryjeme celofánem a postavíme do sklepního špajzu, kde nekolísá příliš teplota (Treben doporučuje zakopat na zahradě). Rovnoměrná teplota vyvolá kvasný proces. Po 8 týdnech získáme sirup, který jednou či dvakrát převaříme. Vychladlý sirup plníme do menších skleniček. Užíváme po lžičkách.

Vařený podbělový sirup (med):
125 g květů podbělu (3 hrsti) vložíme do hrnce s chemicky neošetřeným citrónem nakrájeným i s kůrou na plátky (bez pecek, aby sirup nezhořkl). Květy zalijeme 0,5 l vroucí vody, přikryjeme a necháme do druhého dne louhovat. Pak přecedíme přes gázu a květy vymačkáme. Do přefiltrované tekutiny přidáme 1/2 kg cukru. Vše přivedeme k varu a odstavíme ze sporáku. Necháme zchladnout a znovu přivedeme k varu. Tento proces opakujeme tak dlouho, dokud nedosáhneme požadované hustoty (vařením se ztrácí cenné látky). Teplé vlijeme do sklenic, které uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Uchováváme v temnu a chladu.

  • 1,5 l květů podbělu
  • 1,5 l vody
  • 1 800 g želírovacího cukru
  • 2 pomeranče
  • 2 citróny
Nasbírané hlavičky květů podbělu pokrájíme, vhodíme do vody a přivedeme k varu. Pak zmírníme oheň a necháme na vařiči dalších 15 minut louhovat, scedíme a pečlivě vymačkáme. Do vzniklého čaje z podbělu přidáme šťávu z pomeranče a citrónu. Vše přivedeme k varu a 5 minut necháme vřít. Želé plníme do čistých, předehřátých sklenic, které ihned uzavřeme.

Dezert z podbělu: podbělové želé s bílým vínem (http://eatsmarter.de/rezepte/huflattich-geleespeise):
  • 300 g květů podbělu i se stonky
  • 5 lžic cukru
  • 375 ml suchého bílého vína
  • 6 plátků bílé želatiny
  • smetana na dozdobení
1. Omyté stonky podbělu oddělíme a posekáme na drobno. Květy necháme v celku. Do mísy přidáme cukr a bílé víno a přikryté necháme několik hodin louhovat.

2. Želatinu připravíme podle návodu na sáčku (namočíme a necháme nabobtnat) a přidáme i trochu vína z podbělu. Želatinu opatrně na velmi mírném ohni rozehřejeme a smícháme s vinnou podbělovou směsí. Pak želatinu nalijeme do misek, které jsme předtím vypláchli ve studené vodě, a dáme do ledničky ztuhnout. Šlehačkou zdobíme.

Sladký krém z podbělových květů (http://www.naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf):
Stonky podbělu s květy posekáme na jemno, posypeme cukrem a naložíme na několik hodin do vína. V 0,5 l horké vody rozmícháme 1 lžíci krupice a přidáme trochu citronové šťávy. Po troškách přidáme víno s podbělem a krém dáme vychladit. Hodí se ke sladkým nákypům nebo pudinku.

  • 200 g vařeného podbělového sirupu (viz recept výše)
  • 5 bílků
  • 50 g cukru
  • 3 jablka
  • 1,5 citronu (šťáva a kůra)
  • 5 plátků želatiny
  • 100 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 2 kelímky 30% ušlehané smetany
1. Podbělový sirup s cukrem přivedeme k varu. Mezitím si ušleháme bílky a vlijeme pomaličku horký podbělový sirup za stálého míchání a dáme do chladu.

2. Jablka okrájíme, zbavíme jádřince, nastrouháme na jemno a smícháme s citronovou šťávou a kůrou. Do studené vody si namočíme želatinu, vymačkáme jí a smícháme s několika lžícemi horké vody. Vmícháme nastrouhaná jablka, tvaroh a nakonec opatrně i vychlazený sníh a šlehačku. Dáme na 4-6-hodin vychladit do ledničky a můžeme servírovat. Tip: Kdo nemá rád tolik sladké, může vynechat cukr nebo v případě podbělového sirupu dát jen polovinu.

  • 100 g másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 3 vařeného podbělového sirupu (viz recept)
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 250 g mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
Z másla utřeme pěnu (trik: snáze to půjde, přidáme-li špetku mouky). Vmícháme třtinový cukr, podbělový sirup, vejce, sůl a vanilkový cukr. K tomu přidáme promíchanou mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto. Z těsta utvoříme 4-5 cm silné válečky, které zabalíme do potravinářské folie, a dáme ztuhnout do lednice. Pak nakrájíme plátky o síle 3-4 mm, které dáváme na plech. Pečeme v předehřáté troubě 6-8 minut při 220°C na horním roštu do světle hnědé barvy.

Podbělové listy v těstíčku na sladko (http://eatsmarter.de/rezepte/huflattich-beignets):
  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1žloutek
  • 1 lžíce rumu (v receptu Weinbrand)
  • 1 čajová lžička oleje
  • 60 ml mléka
  • 1 bílek
  • 1 lžíce cukru
  • 1 svazek listů podbělu
  • olej na fritování
  • moučkový cukr na posypání
1. Mouku prosejeme do mísy a přidáme špetku soli. Vymícháme do hladka se žloutkem, rumem, olejem a mlékem. Z bílků ušleháme tuhý sníh s cukrem a opatrně vmícháme do těstíčka.

2. Podbělové listy po omytí důkladně osušíme a postupně je namáčíme v těstíčku. Smažíme na rozpáleném oleji (nejlépe ve fritéze) do zlatova. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.

  • 16 velkých listů podbělu
  • 250 g mletého masa (50% vepřového, 50% hovězího)
  • 15 g piniových semínek
  • 1 cibule nakrájená na drobno
  • 1 lžíce na drobno nasekané sušené mateřídoušky
  • 2 listy medvědího česneku, na jemno posekané
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • olej
  • zeleninový vývar
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • sůl, pepř
1. Omyté podbělové listy vložíme asi na 2 minuty do vařící vody (blanšírování) a po vyndání prudce zchladíme kostkami ledu. Na pánvi opražíme na sucho do zlatova piniová semínka, která poté posekáme na drobno.

2. Mleté maso, piniová semínka, cibuli, mateřídoušku, medvědí česnek a citronovou šťávu pořádně propracujeme a ochutíme solí, pepřem, a čerstvě nastrouhaným muškátový oříškem.

3. Omyté listy podbělu osušíme a položíme chlupatou spodní stranou na pracovní desku. Na každý list dáme po 1 lžíci směsi s mletým masem. Strany podbělového listu přeložíme přes sebe a směrem od konce řapíku srolujeme. Rolky dáme do formy a hodně potřeme olejem. Pečeme 20 minut v předehřáté troubě na 175 °C.

4. Formu pak naplníme zeleninovým vývarem, až jsou rolky zcela ponořeny, a pečeme dalších 15 minut.

Smažené podbělové květy (http://www.naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf):
Na pánvi rozpálíme 1 lžíci olivového oleje spolu s 25 g másla a přidáme 200 g podbělových květů se stonky a špetkou soli. Smažíme do zlatova. Dávka je na 4 porce.

  • 1 červená řepa
  • 10 žampionů
  • 40 g cibule, nakrájené na kostičky
  • 100 g lusků cukrového hrášku
  • 10 květů podbělu
  • 1 lžička medu
  • 6 polévkových lžic řepkového oleje
  • 4 polévkové lžíce bylinkového octa
  • bílý pepř
Červenou řepu uvaříme do poloměkka a oloupeme. Nakrájíme ji na tenké plátky, dáme na talíř, osolíme a opepříme. Očistíme žampiony, rozkrájíme na čtvrtky, osolíme, opepříme, smícháme s cibulkou a podusíme na másle. Lusky cukrového hrášku necháme krátce blanšírovat, prudce zchladíme kostkami ledu a přidáme k žampionům. Květy podbělu posekáme na drobno a přidáme do směsi. Nakonec přidáme med, sůl, pepř, olej a ocet.

PODBĚL - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY:
Hlavně v mých květech se vyskytují pyrrolizidinové alkaloidy (tussilagin, senecionin, senkirkin). Tussilagin je považován za netoxický (Lang et al. 2001), senecionin a senkirkin jsou hepatotoxické (tj. poškozují játra) a údajně i karcinogenní (vyvolávají rakovinu)- proto už květy v obchůdcích nenajdete Zamračený Jiní naopak tvrdí, že v listu (který je v ČR povolen) je těchto škodlivých látek víc… Takže kdo ví! Co se týče komerčního farmakologického využití podbělu, byly již vypěstovány druhy podbělu bez těchto jedovatých alkaloidů (odrůda "Wien", Vídeň, z které se vyrábí i podbělová šťáva).

Jedna rada by se však přeci jen našla: neužívejte v čaji podběl čerstvý, ale usušte ho - tak ho zbavíte většiny těchto špatných látek. Při obsahu podbělu ve směsích nepřekračujících 15% objemu si nemusíte dělat starosti a takovou směs pak můžete považovat za netoxickou.

PODBĚL - KONTRAINDIKACE:
Pro děti, těhotné a kojící ženy NENÍ PODBĚL VHODNÝ.

ZAJÍMAVOST:
Zdá se, že podběl tvoří pyrrolizidinové alkaloidy pouze jako odpověď na špatné růstové podmínky zapříčiněné nedostatkem vody nebo po požeru hmyzem. Takovým látkám říkáme phytoalexiny (látky vytvářené rostlinou za účelem ochrany např. před sežráním)

BYLINY Z POHLEDU TČM

NEJEN PRO ZNALCE TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY:

V TČM se sbírá ještě nerozvinutý pupen květu.

***rozpouští hlen a horkost, zejména v plicích - spouští Qi dolů a zastavuje kašel (kašel z chladu nebo horkosti v plicích, kašel z prázdnoty plic) - nejvhodnější je na kašel z větrného chladu:
Využití: při infekcích horních dýchacích cest (kašel horečka, chrapot, bronchitida), dráždivý kašel (včetně kuřáckého), astma - zejm. list (neužívat déle než 4 týdny!).

** pročišťuje horkost a odvádí toxiny (tj. pomáhá tělu zbavit se zánětů) - již farář Kneipp přikládal listy podbělu na "vytahování horkosti z těla":
DÝCHACÍ SYSTÉM: pleuritida (zánět pohrudnice), epiglotitida (zánět hrtanové příklopky), laryngitida (zánět hrtanu - květ i list využijeme v kloktadlu),
OČI, UŠI: záněty očí nebo uší (otitida) - obklad,
TRÁVICÍ SYSTÉM: gastritida (zánět žaludku), enteritida (záněty tenkého střeva), kolitida (záněty tlustého střeva, např. Crohnova choroba - zde je vhodné využít i klyzma s listem podbělu v kombinaci s natí mochny stříbrné nebo event. s heřmánkem římským),
KOŽNÍ - květ i list podbělu využíváme k zevnímu omývání: špatně se hojící a zanícené rány, bércové vředy, flebitida (zánět žil - vhodný je kašovitý zábal na noc z čerstvých listů podbělu a sladké smetany, jak doporučuje Janča), akné, furunkly, vyrážky, ekzém, dermatitida (zejména zánětlivé mokvání), erysipel (růže).

* tonizuje Qi a Yin (tj. posiluje energii a Yin v těle):
Využití: jarní únava, nechutenství, zácpa, průjem, neurastenie (nervová slabost), noční poty a pocit horkosti nebo zvýšená teplota večer.

Pozn.: se snižujícím se počtem hvězdiček klesá i účinnost v léčbě daného onemocnění.

- tonizace plicní Qi a Yin (viz výše využití u onemocnění dýchacího systému)
- tonizace Yin tlustého střeva (viz onemocnění trávicího systému)
- zklidnění Shen (duševní zklidnění): neklid a problémy s usínáním

Pozn.: u všech závažnějších jmenovaných onemocnění je vždy na prvním místě návštěva lékaře!

Tepelné účinky podle TČM: neutrální; čerstvá droga je neutrální až teplá, sušená je teplá
Vlastnosti: Podběl zahřívá bez tvorby horkosti. Nevysušuje a svlažuje (zejm. plíce), aniž by zachlazoval.
Chuť: hořká, sladká (štiplavá)
Vztah k dráze plic a tlustého střeva (srdce)
Kontraindikace v TČM: Určitá opatrnost je nutná u prázdnoty Yin plic.

Ve světě, který nás obklopuje, najdeme spoustu užitečných bylin. Příště se nám představí smetanka lékařská neboli pampeliška.


Rozšiřující literatura:
F. Ploberger: Das Große Buch der Westlichen Kräuter
Ulrike von Blarer Zalokar u. Peter von Blarer: Praxisbuch Westliche Heilkräuter und Chinesische Medizin
R. Traversier, K. Staudinger, S. Friedrich: TCM mit westlichen Pflanzen
V. Ando: Farmakologie klasické čínské medicíny
J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Dyonýz Dugas: 500 nejlepších receptů lidové medicíny
Bylinné recepty (Im-Market, České Budějovice 1991)
S. G. Fleischhauer, J. Guthmann, R. Spiegelberger: Enzyklopädie: Essbare Wildpflazen
H. Schilcher, S. Kammerer, T. Wegener: Leitfaden Phytotherapie
Maria Treben: Zdraví z boží lékárny
 


Komentáře

1 Janah Janah | Web | 8. května 2016 v 19:58 | Reagovat

Podběl není jedovatý, to jen farmaceutická lobby zaplatila výzkum, který to "potvrdil". Výzkum byl prováděn tak, že krávy byly krmeny výlučně podbělem a po několika měsících jim zcepeněla játra. A komu při těch dávkách nezcepeněla, že? :-? Podobně je to i s karcinogenními účinky. Nemluvě o tom, že karcinogenní  látky jsou, přísně vzato, téměř ve všem, například v chlebu. ;-)

2 Čerf Čerf | E-mail | Web | 8. května 2016 v 20:43 | Reagovat

Naši předci jistě o léčebných účincích věděli. Třeba i babička s Barunkou na Starém podbělidle :-).

3 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 8. května 2016 v 22:22 | Reagovat

[1]: Tak to jsem už kdysi četla a taky tomu věřím. Je to podobné jako s vodou: když jí člověk najednou vypije moc, tak může i zemřít. Teprve dávka dělá jed.

4 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 8. května 2016 v 22:25 | Reagovat

[2]: Tak Tobě věřím tolik, že jsem znejistěla a musela dokonce i zagooglit, abych se ujistila, že je Staré bělidlo ;-) :D

5 Kitty Kitty | E-mail | Web | 9. května 2016 v 19:22 | Reagovat

Bohužel to poslední roky nemůžu potvrdit, protože zde všude lidi i JZD meliorovali a podběl bez vláhy vymizí. Taky jsem ho dávala do odhleňovacího čajíku spolu s diviznou, slézem americkým atd, ale teď není. Vyměním ho za sedmikrásku, ty jsou všude a čím dál je jich víc. Asi kyselejší půdy obecně. Půda se neskrývá nebo jen málo nebo někde jinde - jako pionýrská rostlina bývala na zničených půdách. Syrovou drogu snad nikdo nejí ;-)

6 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 9. května 2016 v 22:10 | Reagovat

[5]: Budeš se divit, ale z nasekaných mladých syrových listů či květních poupat podbělu se dělá i salát nebo se sype chleba - což jsem vzhledem k obsahu látek ani neuváděla.

Ale hlavně jde o to, že na čaj by se měl podběl vždy usušit a nepoužívat čerstvý (čerstvost je jinak u většiny bylin výhodou).

Nahradit podběl sedmikráskou sice můžeš, ale dosáhneš tak jiných léčebných účinků - na rozdíl od podběle působí hlavně přes játra.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama