Makovníček z žitné a rýžové mouky pro Makovou panenku

27. ledna 2016 v 18:05 | MUDr. Dorka D. |  Recepty z žitné mouky
Tento recept je jako vždy pro ty, co se chtějí nebo musejí vyhýbat pšeničné mouce. Pšeničnou mouku jsem nahradila směsí mouky žitné a rýžové, jak je mým dobrým zvykem, a část cukru agávovým sirupem. Tento moučník miluji hlavně pro jeho žlutý "přeliv". Kdo má rád žloutek s cukrem, pro toho je tento makovník z celého máku se žloutkovou polevou správná volba Usmívající se. Těsto je záměrně méně sladké a naopak poleva zas o něco víc. Ještě bych chtěla dodat, že nejsem příliš velká milovnice máku - a přesto mi tenhle recept, kde je použit mák nemletý, velice chutná. Ochutnejte a uvidíte!


INGREDIENCE:

Těsto:

5 bílků

celý, nemletý mák: 60 g

mouka rýžová hladká: 65 g (s polohrubou těsto tak hezky nevyběhne)

žitná mouka: 35 g

kypřicí prášek bez fosfátů - vinný kámen: 3g

cukr krystal: 50 g

agávový sirup: 65 g (varianta, která chuťově ve srovnání s cukrem nemá konkurenci)

rum: 2-3 polévkové lžíce

rostlinný olej: 50 g (nesmí mít silné aroma; můj tip na rostlinný olej: viz oříšková bábovka)

Poleva:

5 žloutků

moučkový cukr (jde to i z krystalu): 100 g

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Než se pustíme do díla, jen malá poznámka k náhradě surovin v těstu: 1 vejce je možné nahradit 1/2 kelímku crème fraîche, což by se dalo srovnat s luxusní verzí zakysané smetany (ke 4 žloutkům v polevě pak přidáme jen 80 g cukru). Agávový sirup můžeme nahradit 50 g třtinového cukru (je to ale škoda), nebo v nouzi dáme pouze cukr krystal (celkem pak místo 50 g přisypeme 100 g). Agávový sirup tomuto moučníku dodá medovou příchuť.


POSTUP

1. Celý mák nejdříve propláchneme a poté necháme namočený 30 minut.

2. Pečlivě promícháme mouky s práškem do pečiva.

3. K bílkům přidáme 3-4 lžíce vody a špetku soli a začneme šlehat sníh. Do polotuhého sněhu postupně vmícháme cukr a agávový sirup a šleháme, až je sníh tuhý.

4. Do hotového sněhu vmícháme lehce postupně mák, olej, rum a nakonec i mouku s vinným kamenem.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 180-200°C (já peču vždy v mojí troubě na 200°C) 35-40 minut.

6. Až těsto vychladne, ušleháme ještě žloutky s cukrem na polevu. Je lépe jí nechat před konzumací trochu zaschnout, aby po naporcování nestekla dolů - ale to se mi povede jen málokdy, protože makovníček prostě zbožňuju.

Tak dobrou chuť Usmívající se.
 


Komentáře

1 Sugr Sugr | E-mail | Web | 27. ledna 2016 v 18:35 | Reagovat

Já se radši vyhýbám nejen mouce, ale všemu sladkému. ;-) Ale musím uznat, že ačkoliv jsem tento blog dosud neznala, ráda se sem budu vracet. Jdu poděkovat mé blogové kámošce za príma tip k tobě zajít! :-) Je tady spousta zajímavých věcí, třeba ta alergie na jod-znám ji též.

2 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 27. ledna 2016 v 18:53 | Reagovat

[1]: To děláte dobře, že se vyhýbáte sladkému. Já bych taky neměla sladkému tolik holdovat - akorát to nesvedu :-D

Téma jód je fakt vydatné ... A mrzí mě, že to máte taky. Chtěla bych ještě zpracovat možné příznaky - ale to vyžaduje měsíce rešerší - co jde, to se snažím ověřit z více zdrojů. I když to teď tak nevypadá, tyhle stránky vlastně vznikly hlavně kvůli jódu :-) Mělo by se o tom dozvědět co nejvíce lidí. Doma jsme kdysi měli jedině tu nejlevnější (jodovanou) sůl. Kdo to mohl tušit ...

3 Sugr Sugr | E-mail | Web | 27. ledna 2016 v 19:33 | Reagovat

[2]: MOC se omlouvám za Tykání,
tak nějak jsem odhadla, že Vám nebude 20let, ale zase určitě né 70!
Typovala jsem to na střední generaci a tady na Blogu cz. si sobě rovné Ty-káme.
Samozřejmě paní nad 70vykám.
Tak ještě jednou omluvte mou troufalost, nějak jsem si to neuvědomila.

4 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 27. ledna 2016 v 19:46 | Reagovat

[3]: Proč se omlouvat, když není zač? Já jsem v tomhle možná zvláštní a zprvu VŠEM raději vykám (ale tykání mě neuráží). Takže jsem "zabila" naše tykání? - To by mi bylo líto. Mně vymyslela Veruneecka hezkou přezdívku a přitom zkratku doktorky - Dorka :-)

5 Sugr Sugr | E-mail | Web | 29. ledna 2016 v 18:15 | Reagovat

Nezabila, promiň, nejsem na Internetu každý den, tak odpovídám až dnes. Budu si moc vážit našeho netového nejen tykání, ale i přátelství, paní doktorko Dorko! ;-)

6 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 30. ledna 2016 v 18:28 | Reagovat

Mák & rum to je kombinace, které nejde odolat.

7 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 30. ledna 2016 v 18:56 | Reagovat

[6]: Taky si myslim :-)

Ten 2. komentář pořád nemůžu publikovat (dneska už podruhý, za několik hodin to snad půjde - jako předtím). Blog.cz je nějakej nemocnej :-D

8 Joina Joina | Web | 22. května 2016 v 7:50 | Reagovat

Téda, no mňam, tohle vypadá hodně dobře.
Ehm ta poleva, ta je ze sirových žloutků? nebo nějak tepelně upravená.

9 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 22. května 2016 v 9:52 | Reagovat

[8]: Je to ze syrových žloutků. Já miluji žloutek s cukrem, takže tohle je pro mě ideální :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama