Bábovka z žitné mouky s mrkví a ořechy pro zajíce

9. ledna 2016 v 20:50 | MUDr. Dorka D. |  Recepty z žitné mouky
Tento recept jsem si zas upravila pro sebe, abych se vyhnula pšeničné mouce. Bábovka je záměrně méně sladká. Zatím jsem ji sice dělala jen jednou, ale učarovala mi svou chutí - překoná dokonce i tu mou žitnou oříškandu. Tenkrát jsem však také měla vynikající vlašské ořechy, tak doufám, že to půjde i z těch průměrných z obchodu. Každý den byla lepší a lepší, až už nebyla Usmívající se. A že se stihla rozležet - to se mi podařilo jen proto, že současně jsem udělala ještě jiný moučník. Tak já jdu zapracovat na tom druhém pokusu - to aby měly moje chuťové buňky, navyklé na sladké, nějakou činnost Mrkající.


Hmmh, tak se rozležet nestačí: tahle není stará ještě ani 24 hodin ...


INGREDIENCE:
4 žloutky

4 bílky

cukr krystal: 165g (pro ty, co méně sladí) nebo 200 g (standard)

vlašské ořechy mleté víc nahrubo: 200g

nastrouhaná mrkev: 200g (práci jsem přenechala robotovi)

žitná mouka hladká (typ 1150): 70g

rýžová mouka polohrubá (Natural Jihlava): 30 g

kypřicí prášek bez fosfátů - vinný kámen: 6-7g (kvůli mrkvi dávám raději o něco víc, než normálně; pozor, záleží i na firmě!)

bio citronová kůra v prášku: 10-12 g nebo 1/2 bio citronu se šťávou a kůrou

1 čajová lžička kvalitní cejlonské skořice

6-8 polévkových lžic rostlinného oleje bez výrazné chuti, můj tip je Edeka Bio Bratöl - obrázek je v receptu na oříškovou bábovku zde (olej jsem přidala hlavně kvůli mrkvi a v tucích rozpustném betakarotenu).

2 polévkové lžíce rumu

Možné přidat rozinky (zalité troškou vroucí vody a namočené ca. 1 hodinu předem - nebo klasicky namočené o něco déle v rumu).


POSTUP:
1. Prdopeč promícháme pečlivě s moukou. Kvůli žitné mouce nikdy neprosívám, ta lehne i prosátá, byla by to zbytečná práce.

2. Žloutky s cukrem, citronem a kořením umícháme do pěny ručním šlehačem.

3. Pak vmícháme rum, ořechy a mrkev (obrázek č. 2).

4. Ušleháme tuhý sníh z bílků.

5. Vmícháme mouku s prdopečem.

6. Nakonec opatrně vmícháváme po troškách ušlehaný sníh (obrázek č. 4).

7. Směs nalijeme do teflonové formy, kterou jsme si již předtím vymazali máslem (máslo pak vždy vypadá jak od prasátka, takové uválené, ale chuťově je to super). Teflonovou formu na bábovku zásadně nikdy nevysypávám moukou.

8. Pečeme v předehřáté troubě 55 minut na 180-200°C (já peču v mojí staré troubě na 200°C). Péci od začátku s alobalem (spodek je sice bledší, ale nikdy se nepřipálí).

Tak ať vám chutná moje bábovka pro zajíčky Usmívající se

 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama